Sari la conținut

Amenzi Europa pentru activitati telefon la volan


Amenzi Europa pentru activitati telefon la volan, mai ales ca este sezonul de vacante, iar folosirea telefonului mobil in timpul condusului este o practica mai mereu intalnita. In multe tari europene, utilizarea telefonului mobil in masină este interzisa, dar daca se pleaca in vacanta cu un set handsfree, nu este nevoie de a se face griji.

Telefonul mobil este in plina expansiune, mai ales ca in urma cu douazeci de ani, acesta era un simbol de statut pentru unele persoane, iar acum aproape fiecare are un telefon mobil. Cu un smartphone se pot face mai mult decat efectuarea doar de apeluri, existand optiunile de sms, accesarea de retele sociale, internet si multe altele. Un telefon mobil se foloseste peste tot, pe strada, pe bicicleta, in tren, dar si in masina. Ar trebui insa sa detaliem aceasta din urma optiune.

Desigur, este foarte de inteles ca in zilele actuale sa putem face apeluri si din masina. La urma urmei, telefonul mobil este acolo pentru a fi accesibil peste tot si pentru a putea efectua singuri apeluri. Blocajele si intarzierile in trafic ne consuma timp pretios. Atunci are sens sa facem ceva util in acel timp.


Problema totusi, este ca un condus si vorbitul la telefon sunt atat de obisnuite, incat credem ca am putea la fel de bine sa facem aceste doua lucruri in acelasi timp. Numai ca, apelul pe telefon si conducerea masinii in acelasi timp pun viata in pericol.

In majoritatea tarilor din Europa, este interzis oricarei persoane care conduce un autovehicul, un moped sau un vehicul pentru dizabilitati, sa tina in mana un telefon mobil in timpul conducerii. Chiar daca nu esti angrenat intro convorbire pe telefon, vei fi amendat pentru asta. Nu ai voie sa trimiti sau sa citesti mesaje text, sa cauti o adresa, sau sa salvezi un numar de telefon.

Daca esti implicat intr-un accident se se descopera ca ai avut telefonul in mana, suma amenzii primite poate fi destul de substantiala.

Amenzi Europa pentru activitati telefon la volan

Daca te-ai hotarat sa pleci in vacanta prin Europa cu familia, autodivers s-a interesat si iti prezinta un tabel al amenzilor din Europa pentru apelarea manuala a telefonului in masina. Sursa este Deutsche Motorradfahrer-Vereinigung (ADAC), care a facut o lista a amenzilor aplicate pentru utilizarea telefoanelor mobile in timpul conducerii in cateva tari europene.

Trebuie stiut ca din ce in ce mai multe tari includ, direct sau indirect, biciclistii in interzicerea folosirii telefonului mobil. Acest lucru este valabil pentru Franta, Austria, Elvetia, Spania si Ungaria. ADAC considera ca distragerea atentiei soferului si conducerea in stare de ebrietate, sunt cele care joaca un rol la fel de important in producerea accidentelor. Singura tara din Europa in care folositul telefonului la volan este permis, este Suedia.


TaraSuma amendaTaraSuma amendaTaraSuma amenda
BelgiaDe la 100 euroUngariaDe la 50 euroPortugaliaDe la 150 euro
Tarile de Jos230 euroItaliaDe la 150 euroSlovenia120 euro
Danemarca65 euroLuxemburg75 euroSlovaciaDe la 60 euro
GermaniaDe la 40 euroNorvegia165 euroSpaniaDe la 200 euro
FrantaDe la 35 euroAustriaDe la 50 euroRepublica CehaDe la 60 euro
Grecia100 euroPoloniaDe la 50 euroBosniaDe la 50 euro

Iata care sunt si alte optiuni pentru care se aplica aceste amenzi:
– interdictia se aplica pentru tinere telefon in mana in timp ce conduci, indiferent daca il folosesti sau nu;
– interdictia se aplica si in cazul unui ambuteiaj in miscare;
– fixarea telefonului intre cap si umar nu este, de asemenea, permisa;

Cu putin bun simt si mai ales atentie, te poti asigura ca aceste lucruri sa nu duca la situatii periculoase. Prin citirea celor de mai sus, cu siguranta vei avea o vacanta linistita, atat pentru tine, cat si pentru ceilalti.

Poate incerci sa aduci si un vot in articolul vorbitul la telefon in timpul conducerii, pentru sondajul existent in acest site dedicat articole auto.
Amenzi in Europa pentru activitati telefon la volan

Daca consideri interesant acest articol, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru a afla.

Distribuie prietenilor