Sari la conținut

Anvelope pentru toate anotimpurile


Anvelope pentru toate anotimpurile, un articol auto dedicat anvelope M+S, deoarece multi soferi considera ca acest tip de anvelope sunt destinate sezonului de iarna. Acest lucru este de inteles, deoarece acest marcaj se gaseste pe multe anvelope de iarna. In practica, aceasta nu este o garantie ca anvelopa are caracteristici de iarna. De aceea este bine sa verificam ce indica marcajul M+S de pe lateralul unei anvelope.

Anvelope M+S – noroi si zapada

Dupa cum s-a scris mai sus, anvelopele M+S sunt considerate anvelope de iarna de multi soferi. Se intelege ca simbolul in care sunt afisate litere succesive inseamna:
– M – noroi;
– S – zapada;


Acest tip de anvelope este un compromis intre o anvelopa de vara si una de iarna. Are avantaje clare fata de o anvelopa de vara iarna, dar si neajunsuri clare fata de o anvelopa de iarna pe perioada iernii. In practica, acest lucru inseamna doar ca anvelopa are proprietati mai bune decat anvelopele obisnuite in zona suprafetelor acoperite cu noroi si zapada. Mai ales ca anvelopele M+S nu trebuie testate pe zapada. Aceastea se bazeaza doar pe o declaratie a producatorului, fara niciun standard sau certificat. Prin urmare, marcajul M+S poate fi gasit si pe anvelopele all-season si uneori chiar si pe anvelopele de vara.

In comparatie cu anvelopele de iarna, anvelopele all-season au neajunsuri, mai ales in ceea ce priveste tractiunea si aderenta pe zapada. De exemplu, anvelopele de iarna vor rula intotdeauna mai bine pe o panta cu zapada, decat anvelopele pentru toate anotimpurile.

Anvelope pentru toate anotimpurile

Unele anvelope de iarna au sigla M+S (Mud + Snow), iar altele au si sigla 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake – fulg de zapada cu 3 varfuri de munte). Sigla M+S indica faptul ca este o anvelopa care poate fi folosita in mod rezonabil in conditii proaste de drum. Producatorul afirma acest lucru: anvelopa nu trebuie sa indeplineasca anumite cerinte pentru aceasta. Dar daca faci deplasari in zone de munte, este util sa mergi pe sigla cu muntele si fulgul de zapada (3PMSF). De asemenea, este important de stiut ca aceste sigle sunt si pe anvelopele pentru toate anotimpurile.

M+S si fulg de zapada

O anvelopa all-season, codificata M+S, fara simbolul fulg de zapada, nu spune nimic despre proprietatile de iarna. Doar combinatia M+S + fulg de zapada indica faptul ca anvelopa pentru toate anotimpurile indeplineste cerintele minime pentru utilizare pe zapada. In zonele in care anvelopele de iarna sunt obligatorii, sunt suficiente anvelope auto cu codul M+S  si fulg de nea.
M+S si fulg de zapada

Marcajul M+S si 3PMSF

Diferentele de constructie dintre anvelopele M+S si 3PMSF sunt fundamentale, adica:
– la anvelopele M+S este o combinatie de vara sau iarna, iar la anvelopele 3PMSF este un compus de iarna sau all-season;
– pentru anvelopele M+S este suficienta doar o declaratie a producatorului, iar testele de omologare pentru anvelopele 3PMSF sunt necesare;

Dupa cum se observa, diferentele sunt mari, iar ceea ce este cel mai important si ce merită retinut, este ca anvelopele M+S nu trebuie sa insemne anvelope destinate iernii si cu siguranta, nu conducerii in conditii de iarna. Anvelopele de iarna cu simbolul fulg de zapada vor fi o alegere buna pentru confort si siguranta la volan.


Avantaje anvelope toate anotimpurile

– capabile de condus cu un set de anvelope pe tot parcursul anului, fara a fi nevoie de schimbare;
– fara un set suplimentar de anvelope, deci fara costuri suplimentare;
– sunt mai potrivite iarna decat anvelopele de vara;

Dezavantaje anvelope toate anotimpurile

– performante mult mai putin bune decat anvelope de iarnă adevarate, mai ales pe zapada;
– nu sunt este permise in zonele in care sunt necesare anvelope de iarna;
– anvelopele toate anotimpurile se uzeaza mai repede vara decat anvelopele de vara;
– sunt fabricate dintr-un material mai moale, ceea ce inseamna ca reactioneaza diferit in timpul miscarilor de direcţie vara, in comparatie cu anvelopele de vara;
– nu sunt potrivite pentru viteze mari;
– nu sunt disponibile pentru toate dimensiunile;

De final

Trebuie acordata o atentie deosebita tuturor celor scrise in acest articol auto, atunci cand se doreste achizitionarea de anvelope pentru toate anotimpurile. Pe perioada de iarna cu zapada, numai anvelopele cu simbol alpin (fulg de zapada) sunt considerate potrivite pentru conditii de deplasare in acest sezon.
Anvelope pentru toate anotimpurile
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor