Sari la conținut

Aspecte care pot usura folosirea masinii iarna

  • Utile

Aspecte care pot usura folosirea masinii iarna si care nu te costa practic mai nimic, deoarece iarna, multi soferi ar trebui sa-si aminteasca despre cateva activitati care vor facilita „pornirea” matinala a unei masini. Pentru a afla ce sa faci seara pentru a putea pleca mai repede la drum dimineata, urmareste randurile de mai jos din acest articol auto.

Aspecte care pot usura folosirea masinii iarna

Achizitionand numeroase si cateodata costisitoare lucruri pentru a grabi pregatirea matinala a masinii pentru o deplasare dupa o noapte geroasa sau cu zapada, nu avem intotdeauna garantia ca totul va functiona asa cum trebuie. Cu toate acestea, nu trebuie cheltuiti bani pentru a ne usura viața. Iata mai jos, cateva modalitati simple si, mai presus de toate, gratuite (sau ridicol de ieftine), de a face fata unora dintre problemele pe care le ofera iarna.


Acoperirea radiatorului cu carton

Aceasta este o metoda care se aplica in primul rand de catre proprietarii de masini putin mai vechi. Este posibil ca sistemele lor de racire sa nu fie la fel de eficiente, asa ca poate dura mult mai mult pana cand motorul se incalzeste la temperatura potrivita in timpul iernii. Nu este vorba doar de introducerea incalzirii in masina, ci si de asigurarea motorului cu parametri de functionare favorabili cat mai curand posibil.

Este important, totusi, sa acoperi grila radiatorului, nu radiatorul in sine. In caz contrar, motorul se poate supraincalzi si chiar poate lua foc. Pe piata auto se pot intalni si huse speciale din plastic, pentru modele individuale. Cu toate acestea, trebuie retinut ca, daca motorul se incalzeste mult timp, sistemul de racire trebuie verificat. Cel mai frecvent vinovat este termostatul.

Carton pentru stergatoare

Apropo de carton, o astfel de bucata ne poate ajuta, de asemenea, sa evitam razuirea si curatarea zapezii si a ghetii de la parbriz dimineata. Tot ce trebuie sa facem este sa-l punem in spatele stergatoarelor seara (noaptea). Totusi, este important sa fie pastrat uscat. Nu merita pus in masina dimineata, mai ales ca zapada va incepe sa se topeasca si sa inmoaie complet cartonul. Pe termen lung, folia, cea pe care o folosim si vara, poate functiona mai bine in acest rol.

Atentie la stergatoarele de parbriz

Daca stergatoarele de parbriz sunt inghetate, nu le folosi, deoarece siguranța s-ar putea arde. Pe partea cealalta, incercand sa le „dezlipesti” cu forta, exista o probabilitate foarte mare ca lamela de cauciuc sa se deterioreze atat de mult incat stergatoarele sa fie bune doar pentru aruncat.

Nici macar nu este nevoie de ingheturi mari pentru o astfel de situatie, fiindca este suficient sa ploua seara si sa apara un mic inghet noaptea. Cel mai simplu mod de a evita acest lucru, este ridicarea stergatoarelor. Datorita acestui fapt, suntem siguri ca nu vor ingheta pe parbriz. Desigur, se pot rezolva si folosind cartonul mentionat anterior. Situatie in care stergatoarele nu vor ingheta pe geam si parbrizul in sine va fi fara zapada.

Ventilatie interioara

Un lucru cert este sa cureti geamurile din exterior, dar se intampla si sa apara inghet din interior. Acest lucru este cauzat de diferenta de temperatura dintre aerul rece din exterior si interiorul incalzit al masinii. Deci, cum se poate evita acest aspect.


Dupa ce ai condus si urmeaza sa lasi masina parcata peste noapte, merita sa nu te grabesti sa intri in casa cat mai repede posibil (desi tentatia de a te incalzi probabil este grozava). Incearca sa ventilezi interiorul masinii pentru o vreme. In acest fel, se va egaliza temperatura si vei evita geamurile dublu inghetate.

Scoaterea bateriei

In trecut, acest comportament era practicat nu numai din cauza posibilitatii de a se descarca, ci si pentru a preveni eventualul furt al bateriei. Cu toate acestea, acele vremuri au trecut de mult, iar hotii au trecut la alte componente (de exemplu, catalizatori).

Totusi, daca sti ca masina ta va sta nemiscata pentru o perioada lunga de timp, iar in acea perioada este prognozat inghet, merita scoasa bateria din masina si depozitata in casa, pentru a duce la o descarcare profunda. Datorita acestui lucru, cu siguranta se vor evita surprizele neplacute cand vei incerca sa pornesti masina. Trebuie remarcat, totusi, ca acest lucru se aplica numai masinilor in care bateria poate fi indepartata cu usurinta.

De final

In timpul lunilor de iarna, conditiile pentru masina sunt mult mai dure din cauza temperaturilor scazute, a inghetului si a formarii de gheata. Daca ai citit sfaturile din acest articol auto, prin aspecte care pot usura folosirea masinii iarna, cu siguranta nu vei avea mari probleme.
Aspecte care pot usura folosirea masinii iarna

Distribuie prietenilor