Sari la conținut

Atasare la masina cablu siguranta frana remorca


Atasare la masina cablu siguranta frana remorca-rulota, sau despre cum se fixeaza corect un asemenea cablu al unei remorci sau rulote pe vehiculul care tracteaza. Cablul de siguranta, numit si cablu de rupere, poate parea un detaliu simplu, dar trebuie stiut ca are o importanta vitala atunci cand cupla unei remorci sare de pe bila carligului de remorcare, iar el este cel care actioneaza frana remorcii. Numai ca, pentru a face acest lucru, trebuie sa fie instalat si atasat corect, iar acest articol auto indruma cum trebuie procedat.

In cazul in care remorca auto se desprinde intr-o maniera necontrolata de pe carligul de remorcare, cablul de siguranta se intinde si declanseaza frana remorcii. Daca cablul de siguranta este asezat in prealabil numai peste carligul de remorcare, acesta poate aluneca de pe carlig impreuna cu remorca. Acest lucru este prevenit printr-o securitate suplimentara a unor sisteme de fixare, iar remorca poate fi franata.

Cablul de siguranta ca sistem de salvare

Aproape toate rulotele moderne si remorcile au un sistem propriu de franare. Cablul de siguranta este un cablu subtire care este conectat prin intermediul masinii la sistemul de franare al unei remorci (rulota). Daca remorca se desprinde in mod neasteptat de carligul de remorcare in timpul conducerii, cablul de siguranta (sau cablul de rupere a franei de mana) va activa frana remorcii, astfel incat ea sa franeze independent. Apoi, o data activata frana, cablul de siguranta se rupe.

Atasare la masina cablu siguranta frana remorca

Dupa ce s-a cuplat corect remorca (rulota), trebuie sa fie asigurata cu un cablu detasabil. Acest cablu de sarma declanseaza franele remorcii daca remorca se desprinde, in timpul conducerii, de vehiculul care tracteaza. Deoarece exista in Europa legi stricte cu privire la cablul de siguranta, exista optiuni de modernizare pentru asigurarea acestui cablu pe masina.

Carligele de remorcare din zilele noastre nu au neaparat o optiune pentru atasarea cablului de siguranta. In astfel de cazuri, asa numitele cleme de siguranta pot sa ajute. O asemenea clema de siguranta este atasată la carligul masinii, iar cablul de rupere este ghidat prin orificiile prevazute. In cele mai multe cazuri insa, un carlig de remorcare este prevazut cu optiuni de fxare a unui cablu de rupere.


Corect si incorect

Cablul de siguranta trebuie atasat la o parte fixa ​​a masinii, sau printr-un ajutor fixat de pe carligul de remorcare. Cu ajutorul unei cleme de fixare, cablul trebuie fixat corect (vezi ilustratia).
fixare cablu siguranta frana remorca

Reglementari europene pentru cablu siguranta frana remorca

Germania
In Germania, remorcile cu sistem de franare si cu o greutate totala admisa de peste 750 de kilograme, trebuie asigurate cu un cablu de siguranta. Unde exact se fixeaza un astfel de cablu la masina nu este reglementat de lege. Prin urmare, este suficient trecerea cablului de siguranta peste bila carligului de remorcare. Totusi, daca masina tragatoare detine o optiune de fixare, trebuie sa fie utilizata.

Olanda
In Tarile de Jos, remorcile cu sistem de franare si fara, trebuie fixate de masina care tracteaza cu un cablu de siguranta. Olandezii numesc acest dispozitiv ca pe un dispozitiv de franare de rupere. Functia de siguranta nu trebuie plasata peste bila carligul de remorcare, ci trebuie atasata la un suport sau o clema, astfel incat sa nu poata aluneca. Prin lege, cablul de siguranta al franei de mana trebuie atasat la un punct fix al masinii sau al barei de remorcare.

Austria
In Austria, atat remorcile cu sistem de franare cat si cele care nu detin un astfel de sistem, trebuie sa fie conectate la vehiculul care tracteaza cu o conexiune de siguranta. Legiuitorul nu prezinta exact cum trebuie atasata aceasta legatura de siguranta, dar inexistenta ei se pedepseste de obicei cu amenda de pana la 100 de euro.

Elvetia
In Elveția, remorcile fara sistem de franare trebuie conectate cu dispozitive de siguranta suplimentare la masina care tracteaza. Legea nu contine prevederi specifice cu privire la modul de atasare a cablului de siguranta, dar este interzis a se aplica fixarea cablului peste bila carligului. Pentru a evita riscul unei amenzi, ar trebui atasate cleme de siguranta.

Concluzie

Indiferent de tara si de deplasare, un cablu de siguranta asigura ca remorca ramane atasata la vehiculul care tracteaza, prevenind situatii in care remorca este decuplata accidental in timpul conducerii. Cu alte cuvinte, intotdeauna este recomandat sa existe o fixare auxiliara pentru atasarea la carligul de remorcare a cablului de siguranta.

Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact