Sari la conținut

Benzina premium si benzina obisnuita


Benzina premium si benzina obisnuita, pentru a intelege diferentierea, mai ales ca exista o idee generalizata ca folosirea benzinei de calitate premium este mai buna pentru masina ta, decat benzina obisnuita. Unii oameni sustin ca va face masina sa functioneze mai eficient si va imbunatati economia de combustibil. De asemenea, producatorii, combina aditivi speciali, care mentin sistemul de combustibil curat.

Este logic ca folosirea unui combustibil mai bun ar creste performanta, nu? In realitate, majoritatea masinilor nu necesita benzina de nivel premium si ar fi de fapt mai bine deservite folosind benzina obisnuita. Pentru a intelege de ce, trebuie mai intai detaliat modul in care este evaluata benzina.

Semnificatia numerelor de evaluare octanica

O componenta majora a benzinei este un grup de compusi chimici inflamabili numiti octani. Cercetatorii folosesc un anumit octan, izooctanul, ca standard pentru masurarea cat de multa compresie poate rezista gazul inainte de ardere. Daca combustibilul se aprinde prematur in timp ce este comprimat in cilindru, poate crea mici explozii in interiorul motorului. Cunoscute sub denumirea de autoaprindere, aceste explozii vor scadea performanta masinii si pot deteriora grav motorul.

Benzinariile ofera in mod obisnuit cote octanice de 87 (obisnuit), 88–90 (grad mediu) si 91–94 (premium). O valoare octanica mai mare, inseamna ca acel combustibil poate rezista la o comprimare mai mare inainte de aprindere, ceea ce scade potentialul de detonare. O valoare octanica mai mica, inseamna ca un combustibil se va aprinde mai usor atunci cand este comprimat, ceea ce creste sansa ca motorul sa bata.

Motoare premium pe benzina si de inalta presiune

O alta parte a intrebarii premium fata de benzina obisnuita este daca masina ta are sau nu un motor cu compresie ridicata, este echipata cu supraalimentare, sau are turboalimentare. Aceste sisteme functionează prin atragerea de mai mult aer in cilindru pentru a se amesteca cu combustibilul si pentru a creste cantitatea de compresie a amestecului de combustibil. Compresia mai mare necesita benzina premium, pentru o perfecta functionare a motorului. Cu toate acestea, majoritatea motoarelor vehiculelor nu produc suficienta compresie pentru a profita de nivelurile octanice mai mari ale benzinei premium. In schimb, verifica manualul de utilizare al masinii tale, pentru a gasi valoarea recomandata a combustibilului de utilizat.


Ce se intampla daca folosesti benzina gresit

In cazul in care alimentezi cu benzina premium, atunci cand motorul masinii are nevoie doar de o calitate normala sau medie, este putin probabil sa cauzeze probleme majore, in afara unei posibile scaderi a economiei de combustibil. Doar revi la gradul de combustibil recomandat data viitoare, cand alimentezi iar. Pentru a obtine aceleasi beneficii de „curatare” ale benzinei premium, poti cumpara cu ușurinta un aditiv de curatare a sistemului de combustibil, pe care sa o adaugi in rezervor.

Utilizarea benzinei obisnuite intr-un motor calibrat pentru premium, este mai problematica din cauza probabilitatii crescute de detonare. In timp ce multe vehicule mai noi pot regla sincronizarea scanteii pentru a ajuta la reducerea severitatii detonarii, motorul masinii va functiona in continuare prost. Utilizarea prelungita a unui carburant greșit, poate deteriora ireversibil motorul si sistemul de control al emisiilor. Ar trebui sa revi la benzina premium cat mai curand posibil si sa vizitezi un atelier de reparatii auto, pentru a permite sa efectueze o scanare de diagnosticare si sa verifice daca exista daune.

Benzina premium si benzina obisnuita

Fiecare sofer, indiferent de marca si modelul de masina pe care il conduce, trebuie sa o alimenteze. Sunt destul de multi soferi, care, cand vizitează o benzinarie, cauta cele mai ieftine optiuni si economii de combustibil. Altii opteaza pentru carburanti premium, care ofera in general performante mai bune ale motorului.

Luarea deciziilor de alimentare cu carburant nu este facilitata de informatiile existente pe site-urile web, recomandarea si laudarea carburantilor mai scumpi, nu este surprinzatoare, iar descrierile carburantilor obisnuiti, care ar trebui sa protejeze si motorul de depuneri, sa curete si chiar sa reduca consumul de combustibil, dau de gandit…Asa ca, decizia iti apartine!
Benzina premium si benzina obisnuita
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact