Acasa » Ce simptome are o masina cu supapa EGR defecta

Ce simptome are o masina cu supapa EGR defecta

  • de

Actualizat in data de 6 mai 2021

Ce simptome are o masina cu supapa EGR defecta, acea supapa de recirculare de gaze esapament, o componenta intalnita frecvent pe multe autovehicule.
Aceasta postare incearca sa se refere la motivul pentru care supapa EGR este atat de importanta, precum si la descoperirea celor mai frecvente simptome ale unei supape EGR defecte.

Supapa EGR
Sistemul EGR este crucial pentru reducerea emisiilor de carbon, iar ca soferi, trebuie sa fim constienti de simptomele unei supape EGR proaste, pentru a evita contributia la poluarea mediului.
EGR, care vine din limba engleza, Exhaust Gas Recirculation, iar prin traducere inseamna recircularea de gaze esapament, este acel sistem care reutilizează gazele rezultate in urma procesului de ardere.
Pentru a reduce cantitatea de poluanti emisi de un vehicul, gazele de esapament trebuie racite inainte de a fi emise prin esapament.
Pentru a realiza acest lucru, acestea sunt reintroduse in camera de ardere pentru o ardere suplimentara prin aceasta supapa de recirculare de gaze esapament (EGR).
Numai ca, gazele de recirculare contin si vapori de ulei si funingini rezultate in urma procesului de compresie si aprindere, iar in timp acestea se depun in valva EGR.
Este un aspect care face ca o functionare cu probleme sa afecteze performanta unui motor, iar recircularea de gaze esapament este una dintre cele mai simple tehnici care pot fi aplicate cu usurinta intr-un mod de a suprima formarea de noxe.

Functionare EGR
Supapa EGR este destul de optima atunci cand este deschisa, gazele de esapament sunt permise prin sistemul EGR pentru a ajuta la controlul emisiilor vehiculului, in timp ce atunci cand supapa este inchisa, gazele de esapament nu pot trece prin sistemul EGR.
Din punct de vedere operational, aceasta inseamna ca, atunci cand motorul este pornit pentru prima data, supapa ramane intr-o pozitie inchisa.
Pe masura ce se accelereaza si motorul atinge temperatura de functionare, supapa se deschide treptat, iar daca se incetineste sau chiar opreste, supapa se va inchide treptat.
Aceasta modalitate de functionare se intampla continuu pe tot parcursul deplasarii, pentru a asigura ca recircularea are loc numai atunci cand masina se afla la temperatura de lucru.
Acest lucru ajuta la siguranta ca masina isi mentine eficienta consumului de combustibil si cel mai important, emite mai putine emisii de noxe.

Ce simptome are o masina cu supapa EGR defecta

Supapele EGR se pot bloca „deschise” sau „inchise”, datorita acumularii de particule de funingine, depozite de carbon si murdarie din combustibil, asa cum am mentionat mai inainte.
O supapa poate ramane blocata pe inchis sau pe deschis, insa ambele situatii pot fi extrem de daunatoare motorului.
O supapa EGR defecta poate provoca probleme de fluctuatii si de functionare a sistemului EGR, care duc la probleme de performanta, inclusiv de reducere a puterii. Ca urmare, motorul necesita mai mult combustibil pentru a produce mai multa putere.
Pe langa toate acestea, poate determina cresterea emisiilor autovehiculului.
Motorul va ajunge mai greu la temperatura optima de functionare si va prezenta cateva din urmatoarele simptome.
Defectele valvei EGR pot varia, insa cele mai frecvente simptome ale unei valve EGR defecte sunt cele afisate in randurile urmatoare.

Martor avertizare in bord
Indicatorul „verifica motorul” se va aprinde pe tabloul de bord atunci cand supapa EGR nu functioneaza. Acest lucru se va intampla în momentul in care computerul central al autovehiculului simte ca supapa se afla într-o poziție anormala.
De exemplu, daca supapa EGR nu se inchide sau nu se deschide asa cum trebuie, computerul va detecta o problema si va activa lumina pentru martorul din bord „verificare motor”.
Martorul „Check Engine” aprins trebuie verificat cu un scaner de diagnosticare pentru a confirma daca problema ivita este cauzata de EGR.
Deoarece martorul Check Engine poate indica oricare dintre cele peste o suta de probleme, va trebui sa apara un cod specific de eroare referitor la piesa.

Performanta motor
Una dintre primele simptome ale unei probleme cu supapa EGR sunt problemele de performanta ale motorului.
O supapa EGR infundata, sau care functioneaza defectuos, poate perturba raportul aer-combustibil al autovehiculului, ceea ce poate cauza probleme de performanta ale motorului, printr-o reducere a puterii si a acceleratiei.
Motorul doreste necesitatea de mai mult combustibil decat in ​​mod normal, in aproape toate situatiile cu care se poate confrunta un sofer in timp ce conduce.
Acest ultim aspect poate fi o reala lovitura la portofel, mai ales ca preturile carburantilor nu dau semne de reducere.

Oprire frecventa la ralanti
O supapa EGR care functioneaza defectuos, nu controleaza volumul gazelor de esapament si este posibil sa existe un tremurat nefiresc al motorului cand este rece, la pornire.
Acest lucru poate fi cauzat de aparitia recircularii gazelor de esapament ineficienta, provocand un astfel de ralanti dur.

Test de emisie gaze nereusit
Asa cum mentionam, o supapa EGR functionala reduce emisia unui vehicul.
Atunci cand se prezinta cu probleme, sistemul de evacuare va scoate mai multi poluanti decat nivelul aprobat.
Este una din problemele cu care ne confruntam majoritatea in timpul efectuarii inspectiei ITP periodice.

Miros de combustibil
Cand sistemul EGR este defect, motorul este obligat sa utilizeze mai mult combustibil pentru aceeasi performanta pe care ar produce-o daca EGR-ul ar fi functional.
Deoarece motorul foloseste acum mai mult combustibil in astfel de situatii, din sistemul de evacuare vor fi eliberate mai multe hidrocarburi ne-arse.
Daca te afli in spatele masinii tale si simti un miros puternic de combustibil, sau constati in interior un miros iritant, atunci poti realiza ca exista o problema undeva.

Pentru a curata o supapă EGR, aceasta va trebui demontata de pe motor. In unele cazuri este usor, in altele este nevoie de multa munca.
Sunt mecanici care declara ca o curatare a supapei EGR controlata electronic este mai mult o solutie temporar.
Insa, exista acele modele EGR actionate prin vacuum, care au intradevar optiune de curatare.
Totusi, pentru a descoperi ce simptome are o masina cu supapa EGR defecta, recomandarea in solutionarea problemei este de a contacta un mecanic auto.
El este cel care stie sa ofere o asistenta profesionala si inlocuirea, daca se poate, cu un produs nou.

Te-ai confruntat cu o astfel de problema legata de aceasta supata EGR si ai si rezolvat-o?
Scrie un comentariu sa poata afla si altii.

Poate vrei sa citesti si despre
Cauze si simptome sonda lambda defecta
Echipament obligatoriu si siguranta auto
Norma euro autovehicul inregistrat Olanda
Cum incalzesti mai repede masina iarna
Despre anvelope all season
Pe Facebook ne-ai dat Like?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *