Sari la conținut

Butonul de reglare lumini faruri


Butonul de reglare lumini faruri este un element important, dar adesea uitat, al echipamentului auto. Nu este folosit pentru a comuta intre diferite tipuri de lumini, ci pentru a regla inaltimea fasciculului. In timp ce in timpul zilei poate sa nu faca o mare diferenta, dupa lasarea intunericului este atat de necesar. Acest lucru este important din punctul de vedere al soferului, dar si al altor utilizatori ai drumului. Reglarea inaltimii fasciculului de lumina este foarte simpla. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, trebuie sa sti cand si in ce pozitie sa setezi inaltimea farurilor, in functie de incarcatura masinii.

Butonul de reglare lumini faruri

Butonul de reglare a luminii farurilor este amplasat in majoritatea masinilor, dar, se poate sa nu existe niciun buton, la autovehiculele cu lumini LED sau xenon, deoarece luminile se seteaza automat si isi corecteaza inaltimea in functie de incarcatura vehiculului, sau la autovehiculele cu suspensie pe puntea spate, echipate cu un sistem eficient de autonivelare (nivomat).

In alte masini, un astfel de buton de control al luminilor ar trebui sa fie amplasat si, dupa cum s-a mentionat mai sus, este folosit pentru a seta inaltimea fasciculului de lumina. Din pacate, dupa cum observam majoritatea dintre noi, multi soferi nu acorda atentie setarii corecte a luminilor de la masina.

Prin urmare, merita sa te asiguri ca luminile sunt setate la inaltimea potrivita. Acest lucru este important pentru siguranta ta, a pasagerilor si a altor utilizatori din trafic, dar mai ales pentru a nu deranja soferii care se apropie.

Pozitionare buton de reglare a luminilor

Corectitudinea setarii luminilor fata este verificata in cadrul examenului tehnic obligatoriu. Diagnosticul verifica distributia luminii intr-un vehicul neincarcat. Cu toate acestea, daca masina este incarcata cu kilograme in plus, cum ar fi pasageri sau bagaje, trebuie sa reglezi singur luminile, pentru setarea inaltimi liniei de lumină si umbra. Pentru a realiza aceasta, este folosit butonul de reglare a luminii. Cel mai adesea, acesta ar trebui cautat, fie langa comutatorul de lumini, fie altundeva in partea stanga a tabloului de bord.


Pozitiile de reglare a luminii

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca butonul de reglare a farurilor trebuie atins doar in cazuri exceptionale. In timpul conducerii zilnice, daca masina este folosita de sofer sau, eventual, cu un pasager, butonul ar trebui sa indice pozitia „0”. Ar trebui schimbat dupa incarcarea masinii cu pasagerii din spate, incarcarea portbagajului sau conectarea unei remorci (rulote). In mod normal, butonul de reglare a farurilor are o scara pe 4 nivele, adica:

– pozitia „0” – in masina circula doar soferul, sau soferul cu un pasager asezat pe scaunul din fata;
– pozitia „1” – in masina sunt patru sau cinci pasageri;
– pozitia „2” – un set de pasageri cu portbagajul incarcat la masina;
– pozitia „3” – nu sunt pasageri, dar portbagajul este incarcat;

Concluzie

Setarea corecta a luminilor este, prin urmare, de mare importanta pentru siguranta șoferului, a pasagerilor si a altor utilizatori din trafic. Prin urmare, merita sa sti in ce situatie si cum sa schimbi pozitia fasciculului de lumina. Acest lucru este deosebit de important atunci cand conduci dupa lasarea intunericului.

In timp ce, la masinile de generatii mai noi, inaltimea luminilor este reglata automat in functie de sarcina, la masinile modele mai vechi, trebuie sa schimbi singur pozitia folosind butonul. Desigur, nu numai inaltimea incidentei luminii este importanta pentru siguranta, ci si curatenia oglinzii si geamurile farurilor. Farurile murdare pot absorbi pana la 40 la suta lumina emisa de becuri.

Si nu uita! Folosirea necorespunzatoare a luminilor, este o infractiune care poate duce la o amenda, deoarece reprezinta un pericol pentru alti utilizatori ai drumului.
Butonul de reglare lumini faruri

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact