Sari la conținut

Cablu alimentare potrivit pentru rulota

  • Utile

Cablu alimentare potrivit pentru rulota, fiindca s-ar putea sa fi auzit ca in anumite tari cablurile de alimentare albastre sunt obligatorii in camping. Acest articol auto este despre acest lucru si multe alte aspecte importante, astfel incat sa fi pregatit cu cablul de alimentare potrivit pentru rulota.

Culorile cablurilor alimentare pentru rulote sunt negru, albastru sau portocaliu si sunt culorile folosite in camping pentru rulote si autorulote (campere). Cablurile negre sunt din cauciuc greu, iar cablurile albastru si portocaliu cantaresc mai usor cu aproximativ 10% fata de cablul de cauciuc, sunt foarte rezistente, au flexibilitate si la temperaturi sub zero si sunt fabricate din poliuretan.

Albastru si portocaliu

Cele doua culori albastru si portocaliu sunt denumite culori semnal. Cablul alimentare din poliuretan portocaliu si albastru este foarte vizibil in zapada si noroi, mai ales ca o vizibilitate buna a lui este asigurata si in conditii de lumina slaba.

Acum, ca ai aflat culorile cablurilor de alimentare pentru rulota, trebuie stiut si alte aspecte importante precum domeniile de aplicare, calitatea si alte cateva detalii.

Cablu alimentare potrivit pentru rulota

Cablurile prelungitoare CEE sunt denumite in mod normal cabluri de camping, cu precizarea ca numai prizele CEE si stecherele albastre CEE pot fi folosite in locuri de campare. Prin urmare, ar trebui sa existe un conector CEE albastru cu 3 pini in cutia de electricitate a campingului. Capul de conectare cu mufa CEE tata este conectat la cutia unitatii de alimentare din camping, iar cupla mama se conecteaza la rulota. Dezavantajul acestei conexiuni este ca nu se poate conecta niciun alt dispozitiv suplimentar in afara rulotei.


Dar poate exista un tambur cablu CEE, cablul de rulare al tamburului putande fi conectat la cuplajul CEE al cutiei de alimentare folosind o mufa CEE. Astfel se poate distribui curentul, deoarece tamburul de cablu are o priza Schuko sau mai multe si un cuplaj CEE. In functie de locatia terenului, cutia de alimentare poate fi mai departe, ceea ce face necesara conectarea acesteia cu un tambur de cablu, sau un cablu prelungitor.

Trebuie cunoscut ca peste tot in Europa, tensiunea retelei este de 220 V – 230 V. Toate dispozitivele electrice pot fi folosite acolo fara probleme datorita standardului uniform. In principiu, toate tarile din Europa au standardizat sistemul de prize CEE pe langa prizele specifice tarii. Prin campingurile mici si in regiunile slab dezvoltate, se poate sa fie disponibil doar sistemul de plug-in al tarii respective.

Cum functioneaza electricitatea din camping

O rulota sau autorulota este echipata cu o priza CEE, cea care este amplasata intr-o carcasa de pe peretele exterior al vehiculului, face ca traversarea tensiunii spre dispozitivele electrice si prizele de 230 de volti ale vehiculului detinut sa poata fi realizata. Daca se deschide clapeta, se vor descoperi cei trei pini ai adaptorului CEE. Cupla CEE a cablului de alimentare va fi conectat acolo. Prin conectarea celuilalt capat la coloana de alimentare din camping, va exista 230 de volti in interior vehicul.

conectare cablu in camping
Pe langa robustetea si protectia impotriva prafului si umezelii, exista inca o serie de motive pentru utilizarea mufelor CEE, mai ales ca este imposibil sa se conecteze „greșit” o astfel de mufa CEE. In plus, conexiunile sunt concepute in mod constant pentru 16 amperi.

Care cablu CEE trebuie ales

Pentru a fi in siguranta, trebuie utilizat intotdeauna un cablu CEE. Acesta detine o mufa CEE pentru priza exterioara a rulotei si o mufa CEE pentru conectares la priza din camping. Ca si distanta, ar trebui sa existe lungimea de 25 de metri, pentru a acoperi parcursul pana la cutia de distributie. Dar, deoarece unele statiile de aprovizionare la unele locuri de campare sunt amplasate pana la 40 de metri, se pot depasi aceste distante mai mari cu aceasta lungime.

Totul este ca un cablu de alimentare sa fie din cauciuc si sa aiba un diametru de cel putin 2,5 mm. Cablurile de cauciuc ofera marele avantaj ca sunt insensibile la radiațiile UV, ploaie si zapada, precum si la unele influente mecanice datorita clasei de protectie standardizate IP44. Alternativ, se pot utiliza si cabluri disponibile pe tamburi de cablu in diferite lungimi, asa cum s-a mentionat.

Cand se utilizeaza un astfel de cablu, se deruleaza complet cablul din tambur pentru a evita aparitia de accidente datorate incalzirii rapide (efectul de bobina). Dupa care, protejate conexiunile impotriva ploii si murdariei cu cutii de siguranta adecvate, nimic nu poate merge prost.

Concluzie

Cand se campeaza, fie cu un cort, rulota sau autorulota, trebuie avut in vedere achizitionarea unui cablu adaptor CEE. Datorita standardelor si echipamentul de productie pentru adaptoare, va exista intotdeauna siguranta in utilizarea lui si bucuria de electricitatea fara nicio grija.
Cablu alimentare potrivit pentru rulota
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact