Sari la conținut

Cand se schimba antigelul

  • Utile

Cand se schimba antigelul, acel lichid de racire depozitat in radiatorul unei masini si care protejeaza motorul impotriva inghetului, supraincalzirii si coroziunii. Intretinerea regulata este esentiala pentru performanta, eficienta, fiabilitatea si longevitatea motorului.

Prin aflarea cand sa schimba lichidul de racire, uleiul de motor, lichidul de transmisie si lichidul de frana, se poate profita la maximum de vehicul. Cand exprimarea contine termenul lichid de racire, trebuie avut in vedere ca acesta sa contina intotdeauna si antigel.

Antigelul ajuta lichidele sa nu inghete la temperaturi foarte scazute, sau sa fiarba la temperaturi de peste 100° Celsius. O combinatie optima de antigel si apa ofera protectie maxima pentru sistemul de racire al unui vehicul.

Cum se verifica antigelul

O verificare rapida a lichidului de racire, utilizand un tester antigel, in mod regulat, poate afisa daca lichidul de racire al motorului este epuizat de solventi si aditivi. Culoarea tulbure este un indicator al starii lichidului de racire, iar daca se observa diverse lucruri plutind prin vas, antigelul este gata pentru o schimbare. Un lichid de racire murdar este deosebit de periculos iarna, atunci cand temperaturile scad sub zero.

De ce trebuie schimbat lichidul antigel

Lichidul de racire se deterioreaza in timp, se invecheste, devine acid, isi pierde din proprietati si nu mai previne acumularea de rugina. Trebuie cunoscut ca antigelul contine aditivi anticorozivi pe baza de silicati si fosfati, alaturi de alti agenti de curatare. Acesti agenti de curatare impiedica formarea de depuneri si oxidarea in interior a intregului sistem de racire.


Cand se schimba antigelul

Pentru a afla cand trebuie schimbat lichidul antigel, ideal este sa fie urmarit producatorul auto, el fiind cel care stabileste cat de des ar trebui facut un schimb. Alte companii auto sfatuiesc schimbarea lichidului de racire dupa fiecare 50.000 de km. Dar, in general, toate acestea depind de tipul si marca masinii.

Schimbare antigel

Schimbarea lichidului antigel este un proces destul de simplu, doar ca motorul masinii trebuie oprit si așteptat pana cand se raceste. Inlocuirea consta in scurgerea fluidului si reumplerea radiatorului cu o noua combinatie antigel si apa, in procent de 50/50. In timpul acestui proces, trebuie urmate cateva masuri de siguranta necesare pentru a preveni unele neplaceri, cum ar fi evitarea varsarii lichidului de racire in preajma unor animale de companie.

Dupa ce s-a facut inlocuirea, se porneste motorul si se lasa sa functioneze la ralanti cateva minute. Motorul trebuie lasat sa se incalzeasca fara a pune capacul radiatorului. Se porneste sistemul de incalzire al masinii pe cea mai inalta treapta si se urmareste in radiator daca lichidul de racire circula.

Daca nivelul lichidului de racire scade rapid in radiator, denota ca termostatul este deschis. Se adauga mai mult lichid antigel pentru a aduce la nivel, in partea de sus a radiatorului, dupa care in final se pune capacul radiatorului si se urmareste daca rezervorul lichidului de racire este plin.

Protejare radiator

Coroziunea dauneaza radiatorului, pompei de apa, termostatului si altor componente ale sistemului de racire. O buna regula ar fi ca testarea lichidului antigel sa se faca intr-o unitate service. Vehiculul trebuie inspectat pentru a detecta semne de rugina (atunci cand se foloseste excesiv apa de la robinet) si pentru a masura protectia impotriva inghetului si fierberii.

In cazul in care antigelul ingheata, acesta nu se va dilata precum apa, astfel nu se ajunge la spargerea radiatorului si fisurarea conductelor pe unde acesta circula. Este unul dintre marele avantaj si recomandare pentru folosire.

Pret antigel

Pret antigel, sau costul lichidului de racire, nu trebuie sa fie o problema pentru cei mai multi soferi. Pretul, pentru intreaga cantitate de lichid antigel si apa distilata, nu depaseste suma de 100 de lei, in cele mai multe situatii. Dar pentru a proteja motorul de temperaturi extreme, indiferent de sezon, o mica cheltuiala chiar se merita facuta.

In final, ca si o concluzie, antidelul este un consumabil care trebuie schimbat la anumite intervale de timp. Pentru ca masina sa-si pastreze performantele, sau chiar pentru evitarea de defectiuni majore, este recomandata apelarea la un service specializat.
Cand se schimba antigelul

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉


Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact