Sari la conținut

Care este cea mai rapida masina


Care este cea mai rapida masina, poate fi considerata intrebarea pe care oamenii si-au pus-o practic de cand primele trasuri fara cai au preluat aceasta forma de transport. Inca din 1914, pasionatii de viteza au mers in locuri precum deseturile din Utah pentru a bate recorduri de viteza si pentru a gasi un raspuns. Astfel, pionierul sofer de performanta Teddy Tetzlaff a pilotat o masina de curse Benz personalizata la o viteza de 141 de mile pe ora (227 de kilometri) in acel an 1914.

Exista doar cateva locatii pe in care o masina de serie poate atinge in siguranta aproape 300 de mile pe ora (483 de kilometri pe ora), inclusiv o portiune dreapta a drumului Nevada si vechea pista de la Centrul Spatial Kennedy din Florida. Cei de la Bugatti utilizeaza o pista de testare VW in Germania, pe o distanta de 8,7 kilometri.

Care este cea mai rapida masina

Cea mai importanta dintre regulile standardizate de Federation Internationale de L’Automobile (FIA) este acea ca un sofer trebuie sa alerge cu viteza mare intr-o directie, sa se intoarca si sa o faca din nou in directia opusa. Cele doua viteze sunt apoi mediate impreună pentru a tine seama de variatiile usoare ale rezistentei la vant si ale suprafetei drumului.

Cea mai mare viteza pe teren uscat

Conform judecatii FIA, „Recordul mondial de viteza pe uscat”, obtinut de orice vehicul cu roti, de peste 1 mila (1,6 kilometri), este detinut in prezent de o masina de curse numita ThrustSSC. A atins o viteza de 763,035 mile pe ora (1.227,985 kilometri pe ora) in octombrie 1997 si recordul a ramas necontestat timp de aproape 25 de ani. ThrustSSC a fost, de asemenea, primul vehicul terestru inregistrat care a depasit bariera sunetului, la Mach 1.016.
masina de curse
Urmarind imaginea, cu greu o poti numi masina, nu-i asa? Este propulsata de doua motoare masive cu reactie, așa ca este mai degraba pare un avion fara aripi. Deci, care este cel mai rapid vehicul pe care un om il poate considera de fapt? Este o intrebare cam dificila la care sa existe si un raspuns

Cea mai rapida masina de serie

In 2017, Koenigsegg Agera RS de 1.400 de cai putere a ajuns in desertul Nevada si a inregistrat o medie de 277,9 mile pe ora (447 kilometri pe ora).
Koenigsegg Agera RS


Dar, in 2019, Bugatti a contestat, declarand ca un model Chiron SS a fost condus cu 304 mile pe ora (489 kilometri pe ora) pe pista de testare Ehra-Lessien din Germania. Numai ca, aceasta cursa cu greu poate fi omologata, deoarece masina a fost echipata cu modificări aerodinamice non-productie, special adaptate pentru a atinge acel marcaj de 300 de mile pe ora si pentru care s-a condus doar o singura directie.
Bugatti Chiron SS
In acest top intra si Shelby SuperCars (SSC), care a stabilit un nou record de viteza maxima pentru masini de serie, ajuns apoi pe scena mondiala în 2020, cu un nou hypercar Tuatara. Intr-un videoclip lansat de companie, masina parea sa atinga o viteză de 331 mile pe ora (532,6 kilometri pe ora) intr-un sens, cu o medie dus-intors de 317 mile pe ora (510 kilometri pe ora).

Insa, deoarece nu au existat surse independente care sa verifice datele, multi spectatori au fost sceptici ca filmările din cabina au fost falsificate sau inexacte. Cei de la Shelby SuperCars au sustinut, ca oficialii Guinness World Records au fost acolo pentru a asista la cursa, doar ca Guinness a declarat pentru CNBC ca „nu erau prezenti in nicio calitate si nu au verificat acest lucru ca un nou record”.

Pentru a înlătura orice îndoială, SSC (Shelby SuperCars) a programat o altă cursa, de data aceasta cu verificarea celor de la Racelogic . Tuatara a reusit o viteza maxima medie de 282,9 mile pe ora (455 kilometri pe ora), o viteza impresionanta, dar cu diferenta de revendicarea anterioara a SSC.

In mai 2021, Tuatara se afla in tranzit catre un loc de testare din Florida, iar remorca pe care se afla, s-a rasturnat si a provocat avaria masinii . SSC afirma la acele momente ca acest hypercar este in starea in care poate fi reparat si ar fi din nou apt in cateva saptamani, numai ca dar nu este anuntata o alta incercare de depasire a vitezei in prezent.
Shelby SuperCars tuatara
Desi anumite masini pot fi apte si capabile sa mearga mai repede, totusi, Koenigsegg Agera RS se poate considera drept cea mai rapida masina de serie din prezent. Acest lucru se bazeaza pe criteriul conform caruia compania a vandut de fapt mai multe copii legale ale masinii utilizate in cursa, a folosit procedura corecta de doua sensuri si a avut un colector de date independent la fata locului.
Care este cea mai rapida masina

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact