Sari la conținut

Cat dureaza ambreiajul intr-o masina


Cat dureaza ambreiajul intr-o masina, stiind ca inlocuirea ambreiajului poate costa cateva mii de lei. Asadar, merita sa sti cat dureaza ambreiajul, mai ales daca planuiesti sa achizitionezi o masina second hand.

Ambreiajul este o parte esentiala a oricarei masini care deite un motor cu ardere si cu o cutie de viteze manuala. Functionarea ambreiajului permite schimbarea vitezelor, pornirea si franarea. O deplasare poate fi incheiata daca ambreiajul nu functioneaza corect. Masina ramane de obicei mobila, dar nu este recomandat sa o folosesti mult timp cu un ambreiaj care nu functioneaza corect, mai ales ca poate limita performanta, sau te poate impiedica sa schimbi treptele corect.

Cat dureaza ambreiajul intr-o masina

Conditiile si stilul de condus ale masinii, au un impact cheie asupra duratei de viata a ambreiajului. De obicei, ambreiajele pentru masinile de oras si cele sport, au cea mai scurta viata, deoarece au cel mai mare efort. De obicei, dupa 80-100 de mii de km, acestea trebuie inlocuite. Pentru masinile care sunt folosite in principal pe autostrazi, ambreiajul poate dura pana la 250 000 km. Doar ca, aceste perioada nu sunt clar stabilite, mai ales ca utilizarea masinii poate definitiva timpii de uzura ai unui ambreiaj

Exista posibilitatea ca ambreiajul sa fie inlocuit si din cauza unei defectiuni a volantei, sau a rulmentului de presiune. Costul inlocuirii acestora este destul de mare, asa ca, de obicei, merita sa adaugi cateva sute de lei pentru a inlocui si discul si placa de presiune, pentru a avea liniste cu ele, cel putin pentru urmatorii cativa ani.

Testare ambreiaj uzat

In cazul in care inspectezi o masina second hand pe care doresti sa o achizitionezi, ar trebui sa intrebi vanzatorul daca ambreiajul a fost inlocuit si daca da, daca exista documente care sa confirme acest lucru. Daca nu sunt posibile astfel de posibilitati, exista optiunea de a testa modul in care functioneaza ambreiajul.


Cea mai simpla testare este atunci cand se urca o panta si se constata ca motorul se tureaza prea tare, este o prima observare ca ambreiajul este uzat, sau cum se spune de obicei, ambreiajul incepe sa patineze. Acest lucru indica faptul ca transmisia nu este mai cuplata corect la motor.

Un alta metoda de testare, practicata de soferi, este atunci cand masina este stationata si motorul este pornit si frana de mana este trasa. Se cupleaza cutiei de viteze la treapta maxima (viteaza a cincea), dupa care se apasa apoi usor acceleratia si se ridica piciorul incet de pe ambreiaj. In mod normal, motorul se va opri aproape imediat. Dar daca ambreiajul prezinta urme de uzara, va dura mai mult pana cand motorul se va opri.

Mai exista si testul cu viteza de acceleratie. Mai putina uzura a ambreiajului, inseamna mai putina apasare pe pedala de acceleratie. Cand masina, in viteaza, atinge in mod normal 60 km/ora in maxim 6 secunde, atunci cand ambreiajul este uzat, la aceasta viteza se poate ajunge chiar si dupa 10 secunde.

Despre pastrarea in conditii optime a ambreiajului, exista deja un articol postat si care merita citit.
Cat dureaza ambreiajul intr-o masina
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact