Sari la conținut

Cat timp ramane alcoolul in organism


Cat timp ramane alcoolul in organism si ce efecte poate avea asupra organismului si la cat timp poti conduce dupa un consum de alcool. Sunt cateva teme de care trebuie sa le sti, atunci cand esti o persoana careia-i place sa consume, dar esti conditionat si de masina. Urmareste cele afisate in acest articol auto si trage o concluzie.

Alcoolul, pe langa faptul ca este propice distractiei, face ca persoana sa afiseze reflexe mai slabe, este somnorosa si are stari de dezechilibru, iar in timp ce conduce la volan, isi supraestimeaza abilitatile, care de cele mai multe ori se termina intr-o coliziune sau mai grav, un accident.

Efectele consumului de alcool sunt simtite mai mult decat este necesar organismului pentru a-l digera. Iar cat timp dureaza, depinde de mai multi factori, inclusiv de varsta, greutate, sex, de asemenea, daca s-a servit o masa inainte de a bea. Concentratia de etanol din sange este cantitatea acestei substante in raport cu cantitatea de apa din sange. De exemplu, daca doua persoane beau aceeasi cantitate de alcool, il vor digera in acelasi timp, dar concentratia din organism poate fi diferita.

Tipul de alcool care se bea este de asemenea important, un pahar mic de vodca este digerat timp de o ora, o jumatate de litru de bere timp de doua ore si un pahar mare de vin timp de trei ore, fiind cel mai lung timp in care organismul va digera bauturile.

Iata influenta alcoolului asupra comportamentului uman (exprimata in grame de alcool per litru de sange):
0,3 g/litru – distragere a atentiei;
0,8 g/litru – excitabilitate, coordonare afectata mana-ochi, incredere in sine crescuta;
1,5 g/litru – tulburari de echilibru, lipsa de logica, agresivitate, somnolenta;
2 g/litru – tulburari de vorbire, somnolenta, scaderea controlului;
4 g/litru – posibilitate de a intra in coma;
5 g/litru – otravire, moarte;


Riscul de a comite un accident creste odata cu cresterea concentratiei de alcool in sange. Un sofer beat are un camp vizual limitat, reflexe mai slabe, este somnoros, este incapabil sa judece distantele si este posibil sa nu observe un obiect pe drum, sau in oglinda retrovizoare, la timp. Nu este oare mai bine sa se bea o bere ciuc fara alcool, de exemplu.

Cat timp ramane alcoolul in organism

80% din alcoolul consumat ajunge in sistemul digestiv, in intestinul subtire si de acolo in sange, in timp ce restul de 20% merge direct in sistemul sanguin si creier. Alcoolul poate fi detectat in aerul expirat aproximativ 24 de ore, iar in urina este prezent timp de 12-48 de ore.

Si totusi, dupa cat timp, petrecut la o petrecere de seara, se poate conduce o masina?
Din cateva cercetari efectuate de catre specialisti in domeniu, se pot trage concluzii, dar rezultatele sunt medii, astfel incat acestea nu vor fi intotdeauna de incredere pentru fiecare persoana. Pentru ca, digerarea rapida a alcoolului depinde de multi factori, asa cum s-a menționat deja.

Chiar daca un sofer considera ca este complet treaz, etilotestul s-ar putea sa nu confirme acest lucru, asa ca ar trebui sa respecte regula de a nu conduce o masina cel putin o zi dupa o petrecere in care s-a consumat si alcool. Astfel, este mai bine sa se gandeasca daca poate urca sau nu la volanul masinii, sau sa renunte o perioada.

Informatii utile

Nivelul de alcool la care o persoana aflata la volan si care poate fi afectata pentru a conduce un autoturism, difera de la o tara la alta si variaza intre 0,20 grame la litru si 0,80 grame la litru. Cateva astfel de detalii se pot afla accesand acest articol auto, sau acesta.

In Romania, „Pevederile noului Cod Rutier sunt mai permisive din punct de vedere al consumului de alcool, acestea stipuland ca legala o concentratie de 0,2 g/l de alcool pur in sange. O valoare cuprinsa intre 0,2 si 0,5 g/l de alcool pur in sange este considerata contraventie, iar limita concentratiei incadrata ca infractiune a scazut de la 0,8 la 0,5 g/l. Contraventia (0.2 – 0,5 g/l alcool in sange) este pedepsita cu 21-50 de puncte amenda si cu suspendarea permisului pentru 180 de zile iar infractiunea, peste 0,5 g/l de alcool pur in sange, se pedepseste cu inchisoare intre 1 si 5 ani sau cu amenda penala”
(Sursa: i-drpciv.ro)

Ce mai trebuie stiut

Nu este recomandat sa se combine unele produse cu alcool. De exemplu, combinatia de tarie cu o bautura energizanta este extrem de complicata. Specialistii includ cofeina, care are un puternic efect de stimulare, dar neutralizeaza si efectele alcoolului, aparand senzatia ca o persoana nu este atat de bauta.

Bauturile cu cofeina (cafea, bauturi energizante) nu accelereaza eliminarea efectelor bauturii, precum atunci cand se face un dus rece, sau miscare. Pe de alta parte, cand se consuma alcool, nu este recomandata consumarea de lactate sau produse picante, cel mai bine este servitul de mese usoare si consumul de multa apa.

Concluzie

Cat timp ramane alcoolul in organism, depinde de multe lucruri, dar siguranta si moderatia sunt foarte importante. Trebuie avut grija sa nu se exagereze, deoarece pot apare consecinte neplacute dupa consumare si apoi, urcatul la volan. Un stimulent atat de popular precum alcoolul, este periculos si este foarte usor sa se devina dependent de el.
Cat timp ramane alcoolul in organism
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.


Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact