Sari la conținut

Cauze si simptome injector defect


Cauze si simptome injector defect, mai ales ca injectoarele de carburant sunt cele care determina performanta si functionarea optima a unui motor, asigurand ca acesta primeste cantitatea potrivita de carburant la momentul potrivit. Dar ce se intampla daca unul dintre injectoare este defect? Mai poti conduce? Prin randurile de mai jos, poti afla raspunsuri la aceste intrebari.

Iar daca nu cunosti potentialele semne ca un injector sa fie defect, sau necesita curatare, iata simptomele pentru care masina nu poate functiona corect:
– Scaderea performantei si a puterii motorului;
– Consum crescut de combustibil;
– O crestere vizibila a fumului de evacuare si a emisiilor;
– Ralenti oscilant si ezitare in timpul acceleratiei;


Injector carburant

Un injector este o supapa actionata electric care furnizeaza carburant motorului si este controlat de calculatorul motorului. Injectorul are o bobina de sarma in jurul sau numita electromagnet. Cand curentul trece prin bobina, se creeaza un camp magnetic care deschide injectorul.

Cantitatea de carburant care este injectata, este determinat de timpul in care injectorul este deschis. Cu cat este deschis mai mult, cu atat se injecteaza mai mult carburant. Calculatorul motorului poate controla cat timp ramane deschis injectorul si astfel poate sa regleze cantitatea de carburant care intra in motor.

Cand un injector functioneaza corect, furnizeaza cantitatea corecta de carburant la momentul potrivit. Cu toate acestea, daca un injector este deteriorat sau nu functioneaza la parametri, acesta poate cauza o serie de probleme, inclusiv performanta slaba a motorului, emisii crescute si chiar deteriorarea motorului.

Daca consideri ca masina ta poate avea o problema cu injectoarele, este important ca ele sa fie verificate de catre un mecanic calificat. In unele cazuri, curatarea sau repararea unui injector, poate fi tot ceea ce este necesar pentru a remedia problema.

Cauze si simptome injector defect

Este usor sa observi injectoare de carburant defecte daca esti un sofer experimentat, mai ales ca masina va incepe sa se comporte diferit. Dar daca este neexperimentat si este la inceput de drum in tainele soferiei, ar trebui sa acorzi atentie unor semne evidente, pentru siguranta ta si a familiei, atunci cand conduci.

Daca unul, sau mai multe injectoare de carburant, este defect, din cauza uzurii, sau a unor probleme mecanice sau electrice, o conducere indelungata poate cauza mai multe probleme:
– Blocare sau esec pentru pornirea masinii;
– Inundarea motorului;
– Preaprinderea carburantului;
Lasat prea mult timp, un injector defect poate provoca daune grave ale motorului, urmand sa necesite reparatii majore.


Conducerea unei masini cu un injector de carburant defect

Desi se poate conduce masina cu un injector defect, acest aspect nu este recomandabil. Un injector defect poate face ca motorul masinii sa se blocheze, sau chiar sa ia foc. Daca observi ca masina se chinuie sa porneasca, acesta ar putea fi un semn ca un injector nu functioneaza corect. Daca totusi porneste, dar se opreste la scurt timp dupa aceea, acest lucru ar putea indica probabil si o problema cu unul dintre injectoare si iata simptomele:

– Smucituri la volan;
– Accelerare proasta;
– Motorul vibreaza la schimbarea vitezelor sau la decelerare;
– Consum crescut de combustibil;
– Ca urmare a consumului neregulat de carburant, poate iesi fum negru prin teava de esapament la motoarele diesel;

Ar trebui acordate atentie acestor semne evidente pentru siguranta atunci cand se conduce:
– Daca injectoarele sunt murdare, ceea ce inseamna ca inca pot furniza carburant sub forma gazoasa, dar insuficient pentru motor, masina se va chinui la pornire;
– Daca injectoarele sunt blocate si nu se deschid pentru a livra carburant, masina nu va porni sub nicio modalitate;

– Daca injectoarele au scurgeri, ceea ce inseamna ca vor picura carburantul in forma lichida si nu in forma gazoasa, este un aspect periculos si trebuie renuntarea la deplasare cu masina pana cand problema este rezolvata. In caz contrar, acest lucru ar putea provoca o blocare a unuia din pistoane pistonul si spargerea lui, iar supapele s-ar putea rupe sau indoi.
– Daca o duza a unui injector este blocata, acest lucru ar putea face ca duza sa imprastie mai mult carburant decat este necesar, iar intreg sistemul ar fi inundat si bujiile se vor umezi;

Dupa simptomele afisate mai sus, probabil gandesti ca va fi destul de riscant pentru motorul masinii in unele cazuri si ca este mult mai usor si mai ieftin sa inlocuiesti un injector decat un intreg motor. Daca, in ciuda tuturor acestor aspecte ai ales totusi conducerea unei masini cu un injector de carburant defect, fii gata sa accepti consecintele.

Cauze defectiuni injector

Pe masura ce reziduurile (apa, particule de praf, etc.) sau rugina din rezervor intra in sistemul de alimentare, injectoarele vor incepe sa se deterioreze si, dupa un timp, se poate bloca duza, armatura sau acul duzei. Astfel, exista cateva cauze care duc catre defectiuni ale injectoarelor:
– existenta impuritatilor in instalatia de alimentare;
– supraincalzirea componentelor sistemului de injectie (injectoare, pompa, regulator de presiune);
– prezenta unor defectiuni ale altor componente ale motorului (exemplu o turbina defecta);
– alimentarea cu un carburant de calitate proasta;

Concluzie

Cu speranta ca sunt suficiente aceste informatii, mai ales pentru a ajuta sa se inteleaga ori de cate ori se poate conduce cu un injector defect, intotdeauna trebuie avut grija, prin folosirea de carburant bun si mentinerea unui sistem de alimentare curat.
Cauze si simptome injector defect

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😂

Distribuie prietenilor