Sari la conținut

Ce este diagnoza auto computerizata


Ce este diagnoza auto computerizata, mai ales ca masinile moderne sunt echipate standard cu un computer de bord mai mult sau mai putin avansat, care este responsabil pentru controlul functionarii multor componente, informand totodata despre defectiunile si erorile aparute in activitatea lor. Prin conectarea la computerul de bord al masinii, mecanicul poate determina tipul defectiunii, ceea ce scurteaza timpul de diagnosticare si reparare ale masinii.

Soferii mai in varsta isi amintesc cu siguranta masinile care aveau nevoie doar de cateva instrumente de baza pentru reparare, doar ca astazi, arata destul de diferit. Pe vremuri, pentru a diagnostica o problema la o masina, aveai nevoie de timp si de un specialist decent, cu cunostinte si experienta, care era fost capabil sa evalueze starea componentelor individuale, deseori demontandu-le din masina in prealabil.

Odata cu dezvoltarea tehnologiei si a gradului tot mai mare de complexitate a constructiei masinilor, astfel de diagnosticari au devenit din ce in ce mai dificile. Din fericire, sistemele de analiza a datelor primite de la senzorii care controleaza functionarea componentelor individuale, au fost dezvoltate in paralel, doar ca trebuia sa existe dispozitivul si software-ul potrivit care sa permita citirea indicatiilor acestora.

Din fericire, din 2001, toate masinile cu motoare benzina si vandute in Europa, sunt echipate cu priza OBDII. De asemenea, masini cu motoare diesel, dar din 2003, au aceasta solutie de acces standardizat la computerele de bord, care colecteaza date privind starea tehnica a componentelor individuale.

Ce este diagnoza auto computerizata

Fiecare masina de generatie noua este echipata cu un dispozitiv responsabil cu controlul functionarii sistemelor sale interne. Ca rezultat, masinile sunt mai sigure, mai economice si mai confortabile in utilizarea de zi cu zi. Dispozitivul de control (aparat tester auto) este un tip specific de computer cu rezistenta crescuta la deteriorare, care este denumit computerul de bord al masinii.


Acest dispozitiv este responsabil cu aprinderea luminilor martorilor din bordul masinii, informand soferul despre posibile defectiuni, probleme in functionarea unor sisteme, sau pur si simplu despre activarea acestora.

Computerul de bord al masinii este, de asemenea, un instrument de diagnosticare excelent, datorita caruia, un mecanic cu un aparat cu software adecvat poate diagnostica o posibila defectiune a masinii, ceea ce inseamna ca poate duca catre un timp minim necesar pentru repararea defectiunilor aparute la masina.

Beneficii diagnoza auto computerizata

Baza beneficiului este capacitatea de a diagnostica o defectiune fara a fi nevoie sa se demonteze piese sau componente auto de la masina. Doar conectata masina la aparatul de diagnoza si citit lista de erori posibile, fiecare dintre acestea insemnand un anumit tip de defectiune. Folosind diagnosticarea computerizata a masinii, poti verifica prin urmare daca toate sistemele din masina sunt operationale si, daca nu, care dintre ele necesita o reparatie imediata.

Aceasta este o optiune foarte utila, mai ales atunci cand se cumpara o masina second hand, deoarece este indicat sa se mearga la un atelier auto care sa verifice daca masina este in stare de functionare optima, sau are nevoie de ceva reparatii.

Cunoscandu-se ca, practic, toate masinile moderne sunt echipate cu un fel de computer de bord, exista aceasta facilitate de efectuare a unei diagnosticari auto computerizata posibila la fiecare model masina. Daca unul dintre martorii de avertizare din bord se aprinde, cel mai simplu mod de a diagnostica cauza defectiunii, va fi optiunea de a vizita un service auto, care sa conecteze masina la aparat tester auto de diagnosticare.

Retine!
Pentru conectarea corecta a masinii cu computerul de diagnosticare si pentru interpretarea corecta a erorilor indicate de acesta, va fi necesara experienta si cunoasterea procedurilor aplicabile unor marci specifice de masini, motiv pentru care este recomandat personal auto care sa efectueze diagnosticari complete pe computer, pentru a descoperi defectiunea si o remedia.
Ce este diagnoza auto computerizata
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact