Sari la conținut

Ce inseamna indicatorul ABS


Ce inseamna indicatorul ABS si ce sa faci cand este aprins martorul in bord, stiind ca ABS este un sistem care se activeaza la franare. Sarcina lui este sa blocheze rotile pentru un timp foarte scurt. ABS-ul modifica presiunea din sistemul de franare, ceea ce permite vehiculului sa-si recapete tractiunea.

Uneori insa, sistemul se blocheaza, fapt ce este anuntat de martorul stralucitor de pe tabloul de bord. In acest articol auto, poti afla de ce ledul ABS este aprins si ce inseamna acest aspect.

Ce inseamna indicatorul ABS

Indicatorul ABS aprins este in cele mai multe cazuri un semn al unei defectiuni a sistemului de franare si, mai precis, a sistemului ABS, a carui sarcina este de a oferi soferului un control adecvat asupra vehiculului la franare. Teoria spune ca o conducere cu acest tip de franare este posibila deoarece nu afectează functionarea transmisiei, dar practica arata ca siguranta deplasarii este redusa dramatic.

Sistemul de franare va functiona corect in cazul unei defectiuni, dar atunci cand conduci pe suprafete umede, inzapezite sau neuniforme, apasarea pedalei de frana va face ca rotile sa se blocheze, ceea ce poate fi o cale simpla pentru a pierde controlul masinii. Rotile blocate impiedica intoarcerea si manevrarea corecta pentru a evita contactul cu un obstacol.

De asemenea, trebuie stiut ca un sistem ABS care functioneaza defectuos este adesea cauza unei deteriorari grave a anvelopelor. Atunci cand rotile nu se rotesc, uzura benzii de rulare nu este uniforma, ceea ce afecteaza confortul si siguranta conducerii.


Ce fel de defectiune prezinta indicatorul ABS

Daca martorul de avertizare ABS din bord este aprins, este un semn ca este posibil sa ai de-a face cu o defectiune a senzorului de viteza a rotii. Rolul senzorului este de a oferi informatii cu privire la nivelul vitezei de rotatie a rotilor. Datele sunt transmise direct sistemului ABS, astfel incat acesta sa reactioneze corespunzator si sa preia controlul asupra procesului de franare.

Senzorul este de obicei plasat in butucul rotii si sarcina acestuia este sa masoare viteza de rotatie si sa transmita date catre ABS. Cand sistemul detecteaza o problema, reduce presiunea din sistemul de franare pentru a egaliza vitezele individuale ale rotilor. Cand senzorul este deteriorat, martorul ABS de pe tabloul de bord se aprinde.

Un alt defect comun este o pompa sau o supapa ABS defecta. Cand senzorii functioneaza corect si ofera informatii despre viteza rotii, o supapa hidraulica ar trebui sa inceapa sa reduca sau sa creasca presiunea lichidului de frana in roti. Cu timpul insa, este posibil ca acestea sa se uzeze. Daca aceste componente se defecteaza, pe tabloul de bord vei observa ca ledul ABS este aprins.

Poti conduce cand martorul ABS este aprins?

Dupa cum s-a mentionat deja, cand martorul ABS este aprins, inseamna ca sistemul de control al franarii nu functioneaza asa cum ar trebui. Daca masina ta afiseaza o lumina de avertizare ABS, este un semn ca ar trebui sa fii foarte atent legat de acest aspect. In cele mai multe cazuri, simbolul ABS ia forma unei inscriptii într-un cerc cu doua paranteze pe laturi. La prima vedere, poate sa semene cu sabotii unor frane cu tambur.

In ceea ce priveste conducerea cu un sistem ABS inactiv, nu exista, desigur, nicio interdictie de a circula pe drum cand indicatorul ABS este aprins. Cu toate acestea, trebuie spus clar ca acest tip de practica este un simptom de iresponsabilitate extrema din partea celui care conduce masina. Indicatorul ABS luminos este un semn ca la franare se poate pierde foarte usor controlul masinii si se poate lovi un obstacol in drum.

Asa ca, daca observi ca indicatorul ABS este aprins, ar trebui sa te prezinti imediat intr-o unitate service care se ocupa de reparatii auto. Aminteste-ti ca sistemul vegheaza asupra sigurantei tale si nu exista niciun motiv pentru care sa te lipsesti in mod constient de aceasta protectie.

Stergerea martorului ABS

Stergerea martorului (indicatorului) ABS este un proces foarte usor de realizat in practica. Daca doresti ca martorul de avertizare ABS sa se stinga, trebuie doar sa remediezi defectiunea care provoaca acest tip de reactie a indicatorului. In caz contrar, intelege ca vei primi in continuare semnale de la sistemul de siguranta la franare.

De indata ce defectiunea este remediata, martorul din bord se va stinge de la sine si te vei putea bucura din nou de o conducere sigura si confortabila. Exista insa cazuri cand totul este functional si indicatorul ABS se aprinde in timpul conducerii. Ce poti face in acest caz? Din pacate, vei avea nevoie de ajutorul unui mecanic care va sterge manual eroarea cu ajutorul unui program. Aceste tipuri de situatii pot fi cauzate de multi factori si este foarte greu de dat un motiv clar pentru faptul ca indicatorul luminos ABS este aprins. Cu toate acestea, merita intotdeauna sa te folosesti de ajutorul unui profesionist.

Concluzie

Dupa ce ai citit acest articol auto, ar trebui sa sti deja ce inseamna martorul ABS care se aprinde in timpul conducerii masinii. Cauza acestui tip de fenomen este deteriorarea senzorului, pompei sau supapelor hidraulice. Datorita rolului important al sistemului de control al franelor in functionarea corecta a masinii, nu trebuie sa eziti sa diagnostichezi defectiunea. Nu uita, ca un sistem ABS care functioneaza defectuos, prezinta un risc ridicat de derapaj si de coliziune cu un alt vehicul, sau cu un obstacol de pe traseu.


Deci, daca observi ca ledul ABS este inca aprins, contacteaza un mecanic, deoarece doar ajutorul rapid al unui profesionist te va ajuta sa restabilesti siguranta si confortul deplin al conducerii.
Ce inseamna indicatorul ABS

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact