Sari la conținut

Ce inseamna inscriptia DOT la anvelope

  • Utile

Ce inseamna inscriptia DOT la anvelope si importanta lui, acel marcaj pe flacul unei anvelope, pentru o buna cunoastere in momentul achizitionarii. Termenul de DOT (Departament Of Transportation) a aparut in America on anii 1970 si reprezenta anumite standarde pe care producatorii trebuiau sa le respecte. Trebuie stiut ca a fost impus mai intai ca standard in SUA, dar astazi este folosit pe scara larga si in Europa, si-n intreaga lume.

Interesul pentru data de fabricare a unei anvelope a inceput sa devina o obisnuinta in randul soferilor romani, in momentul achizitionarii de anvelope. Daca dimensiunile sunt un element cunoscut ca fiind marcat pe flancul anvelopei, inscriptia DOT este un adevar.

Vechimea unei anvelope este un factor de siguranta maxima. Expertii in domeniu recomanda inlocuirea anvelopelor dupa o perioada de 8 ani, indiferent daca sunt anvelope de vara sau anvelope de iarna.
Numai ca, anvelopele pot „imbatrani” mai devreme, de exemplu datorita modului de depozitare.

Tot ei sustin ca este bine ca anvelopele peste care au trecut 6 ani ar trebui sa fie verificate in mod regulat pentru depistarea fisurilor si eventuale deteriorari. Acest lucru este cel mai bine de realizat de catre un reprezentant al unui atelier dedicat. Anvelopele remorcilor, in special cele de rulote si cu omologare pentru 100 km / ora, nu trebuie sa aiba o vechime mai mare de sase ani.

Ce inseamna inscriptia DOT la anvelope

Majoritatea anvelopelor au doar numarul DOT complet pe o parte a anvelopei. Prin urmare, DOT este vizibil doar pe o parte a vehiculului, pe exteriorul anvelopelor directionale. Este cel care indica informatii despre tara, producator, presa folosita in procesul de fabricatie si data producerii anvelopei.


Data de fabricare, fiindca este aspectul care intereseaza cel mai mult, este indicata printr-un cod de patru cifre. Primele doua cifre indica saptamana in care anvelopa a fost produsa, iar ultimele doua anul.
De exemplu, o anvelopa etichetata cu marcajul DOT 3918, demonstreaza faptul ca ea fost produsa in saptamana a 39-a din anul 2018.

Vechime anvelopa

Pe langa toate cele prezentate, se poate sa existe doar 3 cifre la sfarsitul numarului DOT. Aceasta denota ca anvelopa a fost fabricata inainte de anul 2000. In astfel de cazuri, doar ultima cifra indica anul de fabricatie al anvelopei.

De exemplu numarul DOT 346 poate indica o data de productie a anvelopei in anul 1986, precum si în 1996. Pentru a identifica decada corecta, a fost adaugat simbolul DOT in forma de triunghi pentru perioada de productie a anilor 90.

Alte marcari pe anvelopa

De la 1 octombrie 1998, fiecarei anvelope noi i s-a aplicat numarul DOT si marca ECE. Acest ECE inseamna „Comisia economica pentru Europa”. Marcajul de testare ECE este afisat ca „E” sau „e”. Acesta este urmat de numarul de cod al tarii in care a fost înregistrata anvelopa, de exemplu:
*E1: Germania
*E2: Franța
*E3: Italia
*E4: Olanda
*E5: Suedia
*E9: Spania
*E12: Austria

Ca si sfat
Durata de folosinta a unei anvelope, fie de iarna sau anvelope de vara, depinde de multi factori precum gradul de uzura, suprafata pe care se ruleaza, stilul de condus, etc. Soferii care parcurg doar cateva mii de kilometri pe an ar trebui sa verifice numarul DOT atunci cand cumpara anvelope noi. Chiar daca un autovehicul nu se misca, anvelopele imbatranesc si pot prezenta un risc pentru siguranta. La polul opus, in cazul soferilor mereu activi, profilul se uzeaza mai repede decat sa apara fisuri de imbatranire.
Ce inseamna inscriptia DOT la anvelope

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact