Sari la conținut

Ce se intâmpla daca circuli cu ITP expirat

  • Utile

Ce se intampla daca circuli cu ITP expirat, unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa ti cont atunci cand esti sofer. Inspectia Tehnica Periodica certifica faptul ca o masina este in stare regulamentara de functionare si certifica faptul ca are voie sa circule pe drumurile publice. Numai ca, in situatia in care acesta isi pierde valabilitatea, apare riscul unor amenzi foarte mari.

Acte necesare

Pentru a putea realiza ITP-ul unei masinii, proprietarul acesteia trebuie sa se deplaseze la o unitate care realizeaza inspectii auto, cu urmatoarele documente:
* certificat de inmatriculare al autovehiculului in original;
* actul de identitate al conducatorului auto – original;
* polita Asigurare de Raspundere Civila Auto (R.C.A. ) valabila la data inspectiei;
* cartea de identitate a autovehiculului (CIV) in original;

Pretul pentru o inspectie tehnica periodica nu este standard, el variaza în functie de unitatea service aleasa, dar bineinteles si de tipul autohevicului. Astfel, pentru un autoturism pe benzina, pretul este in medie, aproximativ 120 – 130 lei, iar pentru cele diesel, pretul poate ajunge si chiar sa depaseasca 150 de lei. In situatia motocicletelor sau mopedelor, costul pentru Inspectia Tehnica Periodica poate varia intre 80 lei si 100 de lei si este valabil o perioada de 2 ani.

Valabilitate ITP

Registrul Auto Român este autoritatea care se ocupa de Intreg procesul InspecTiei Tehnice Periodice. Astfel, conform normelor RAR, perioada de valabilitate pentru ITP variaza în functie de destinatia de folosire a masinii dar si de vechimea ei.
Astfel, frecventa la care se face ITP difera:
– masinile noi fac primul ITP la trei ani de la prima înmatriculare;
– masinile mai vechi de 12 ani fac verificarea ITP anual.

Intre aceste intervale, exista masinile care sunt mai vechi de trei ani si mai noi de 12 ani si care fac verificarea Inspectia Tehnica Periodica la fiecare doi ani. Toate aceste intervale sunt valabile pentru autoturismele de uz personal.


Autovehiculele destinate transportului de persoane care detin, in afara locului soferului, mai mult de opt locuri pe scaune, au alta normativa. Cele folosite ca taxi sau pentru inchirieri auto, precum si cele pentru scoala auto, care au, in afara locului conducatorului, mai mult de opt locuri, trebuie sa realizeze ITP-ul la sase luni. Iar in cazul unei masini noi, prima Inspectie Tehnica Periodica are loc la un an de la prima inmatriculare.

Pe de alta parte, autovehicule destinate transportului de marfuri, avand o masa totala maxima mai mare de 3 500 kg si autovehicule cu cel putin 4 roti, destinate transportului de marfuri, avand o masa totala maxima care nu depaseste 3 500 kg, au ITP-ul valabil 1 an.

Ce se intâmpla daca circuli cu ITP expirat

Soferii care sunt depistati in trafic cu autoturisme cu inspectia tehnica periodica expirata, vor fi amendati, se va retine talonul, li se vor confisca placutele cu numerele de inmatriculare. Masinile in cauza nu vor mai putea fi deplasate decat impinse, sau urcare pe o platforma. Trebuie avut in vedere ca legislatia a devenit extrem de aspra cu acei soferi care sunt prinsi circuland cu ITP-ul expirat. Amenda pentru un conducator auto care circula cu ITP expirat, este intre 1 305 si 2 900 de lei.

Un alt aspect, deloc de neglijat, este ca in situatia in care expira ITP-ul, inmatricularea este suspendata automat. Asadar, daca un conducator auto circula cu ITP-ul expirat, risca si o amenda pentru condusul in timpul suspendarii înmatricularii, valoarea totala a amenzii putand ajunge la 5 800 de lei.

Pentru cei care fac destul de des drumuri prin strainatate, trebuie mare atentie la termenul de valabilitate. Daca se ramane cu inspectia tehnica expirata in afara granitelor tarii, nu numai ca exista riscul sa fie amendati de politistii din tara respectiva. Totodata vor exista cheltuieli suplimentare pentru transportul masinii in situatia in care se ajunge cu ITP expirat la frontiera. Vamesii sunt obligati sa retina certificatul si placutele de inmatriculare, iar proprietarul masinii va fi nevoit sa cheme o platforma pana la granita.

Concluzie

Avand in vedere toate riscurile enumerate mai sus si ai descoperit ce se intâmpla daca circuli cu ITP expirat, nu circula cu astfel de probleme. Inspectia Tehnica Periodica este un factor esential pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, acesta fiind si motivul pentru care exista astfel de pedepse. Asa ca, pentru a evita orice fel de neplacere, ai grija de masina ta, programeaz-o la timp si nu circula cu inspectia tehnica expirata.
Ce se intâmpla daca circuli cu ITP expirat[gravityform id=”9″ title=”true”]

Distribuie prietenilor
Etichete:
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact