Sari la conținut

Ce trebuie cunoscut despre anvelope de iarna


Ce trebuie cunoscut despre anvelope de iarna, cele care vor ajuta la mentinerea in siguranta a masinii pe acele drumuri inghetate si acoperite de zapada. La fel ca si omul, o masina trebuie sa fie mereu pregatita sa faca fata oricarui sezon, dar mai ales al celui de iarna.

Fiind o componenta importanta a fiecarei masini, acele cauciucuri existente pe roti, realizeaza contactul intre asfalt si vehicul. Iar informatiile care sa demonstreze cele mai bune anvelope de iarna, nu fac altceva decat sa-i indrume pe cei interesati de a face achizitii in cunostinta de cauza.

Mai trebuie stiut aspectul ca in cazul conducerii autoturismului pe drumuri publice si care sunt acoperite cu gheata, zapada sau polei, fara a poseda cauciucuri de iarna, reprezinta o contraventie care se sanctioneaza cu amenda si cu retinerea certificatului de inmatriculare.

Stiai ca prima anvelopa de iarna, numita Kelirengas,  a fost inventata in Finlanda in anul 1934 si a fost folosita doar pentru camioane și autobuze? Daca nu, ai aflat acum.

Tot legat de anvelope de iarna, mai trebuie cunoscut, in primul rand faptul ca intotdeauna conteaza tipul vehicului. Exista anvelope dedicate pentru autoturisme, pentru SUV-uri, pentru autospeciale, pentru tiruri, si de ce nu, pentru masini de curse. Fiecare dintre ele au caracteristici diferite si trebuie folosite acele dimensiuni de anvelope recomandate pentru marca si tipul de vehicul.


Ce trebuie cunoscut despre anvelope de iarna

Afla din acest articol cum sa alegi corect, din varietatea de oferte existente pe piata, cel mai bun model pentru masina detinuta. Firmele afisate mai jos, sunt extrem de cunoscute si foarte apreciate, fiind cele mai bune anvelope produse.

Cei mai importanti producatori

Cand vine perioada de achizitie de anvelope pentru vehicul, nu trebuie existe o conncentrare asupra produselor ieftine. Motivatia este ca acele anvelope de iarna de la producatori necunoscuti, nu pot in niciun caz sa asigure performante convingătoare.

Fiind dedicate pentru siguranta soferului si a altor utilizatori ai drumului si pentru a ajunge la destinatie in conditii de siguranta iarna, este bine ca achizitia sa fie  de la producatori cunoscuti.
Iata recomandarile, pentru firme de marca, care fabrica anvelope de zeci de ani pentru o mare varietate de vehicule si care investesc mereu in dezvoltare si in realizarea de materiale cat mai performante:

O anvelopa de iarna are caracteristici foarte speciale, care sunt responsabile pentru o buna aderenta pe un drum, garantand elasticitatea necesara chiar si la temperaturi foarte scazute. Cele de inalta calitate, au un model al benzii de rulare care ajuta la imbunatatirea aderentei pe drumurile alunecoase, acoperite de zapada. Profilurile adanci garanteaza mult mai mult o crestere pentru tractiune si rezistenta la rulare.

Anvelopele de iarna sunt recomandate sa ruleze in medie cam 6 000 de kilometri pe an, doar ca nu este ceva de care sa se tina cont neaparat. Trebuie stiut ca ele se diferentiaza prin ceea ce se cheama indicele de viteza, nefiind adesea potrivite pentru o deplasare rapida.

Urmatorul index poate fi descoperit la o anvelopa de iarna:
~ L;
~ S;
~ VR;
Cu indicele L, este permisa o viteza maxima de deplasare de 120 km/h.
Cu indicele de viteza S, este permisa viteza maximă de 180 km/h.
Iar cele cu indicația VR , se pot deplasa cu maxim 210 km/h.

Testare anvelope de iarna

De regula cea mai buna anvelopa trebuie sa se potriveasca unui vehicul, prin dimensiune si o calitate ce trebuie sa fie corecte. Este important caracteristica de conducere, pentru conditii de drum diferite (uscat, umed, zapada, gheata), folosita in achizitionarea de cele mai mai bune anvelope de iarna.

De asemenea, uzura si consumul de combustibil ar trebui sa joace un rol în selectia facuta. Fiecare sofer are propriile prioritati personale, iar comportamentul la volan trebuie sa nu fie influentat negativ de o anvelopa de iarna.

Zgomot rulare anvelopa

Zgomotul prea puternic este deranjant și enervant. Dar trebuie stiut ca acest aspect apare numai la anvelopele ieftine, deoarece o anvelopa buna nu isi schimba comportamentul la deplasare. Anvelopele de marca sunt destul de rar predispuse la defecte si de aceea se pot cumpara cu incredere.


Intretinere si ingrijire anvelope

Daca se acorda atentie depozitarii, intretinerii si îngrijirii corespunzatoare, anvelopele de iarna vor oferi siguranta dorita pe drumuri cu zapada. Fie ca este vorba de o anvelopa noua, sau de una care deja este de cateva sezoane, important este ca ele sa fie verificate la timp.

Urmatoarele sfaturi reprezinta atentia ce ar trebui acordata atunci cand sunt depozitate:
~ Verificare in mod regulat adancimea benzii de rulare;
~ Verificare regulata presiune anvelope;
~ Cresterea de presiune a aerului inainte de depozitare;
~ Evitarea pastrarii in contact direct cu la lumina soarelui;
~ Anvelopele sa fie curatate anvelopa îiainte de depozitare;
Inainte de montare pe masina, trebuie verificat daca anvelopa trebuie echilibrata.

Cat ruleaza o anvelopa de iarna

Cu o anvelopa noua, conform specialistilor, se poate sofa in siguranta pe drumuri timp de patru sezoane. Unii producatori, cum ar fi Continental, garanteaza chiar o perioada de valabilitate de pana la zece ani, insa nu este ceva cert si pe care se poate pune baza.

Acum ca s-a aflat ce trebuie cunoscut despre anvelope de iarna, ramane la latitudinea fiecaruia de a alege in functie de tipul de vehicul si de a cunoaste ce poate sa ofere fiecare model in parte. Doar ca intotdeauna este bine ca o achizitie sa se faca doar pentru un produs nou, cu garantie.
Ce trebuie cunoscut despre anvelope de iarna

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact