Sari la conținut

Ce trebuie stiut despre pompa de apa auto


Ce trebuie stiut despre pompa de apa auto, denumita adesea pompa de lichid de racire, cea care dirijeaza lichidul de racire prin radiator si sistemul de racire al motorului. Este cea care asigura mentinerea temperaturii motorului la un nivel sigur in timpul functionarii, iar daca esueaza, motorul se poate supraincalzi, provocand daune grave atunci cand nu este verificat.

Cum functioneaza o pompa de apa

O pompa de apa este vitala pentru functionarea motorului unei masini, deoarece asigura ca lichidul de racire sa continue sa se deplaseze prin blocul motor, chiulasa, furtunuri si radiator si sa mentina o temperatura optima de functionare. Pompa de apă a unei mașini foloseste paletele rotorului si forta centrifuga pentru a deplasa lichidul de racire prin diferitele orificii si furtunuri. care alcatuiesc sistemul de racire.

Odata ce lichidul de racire a trecut prin jurul motorului, acesta este dirijat prin furtunuri la radiator, de obicei in partea din fata a masinii, unde lichidul de racire fierbinte este racit prin circulatia aerului prin aripioarele radiatorului. Apoi iese din radiator si se reintoarce in pompa de apa, unde procesul se reia de la capat.

Ce trebuie stiut despre pompa de apa auto

Retine ca pompa este adesea antrenata de cureaua de distributie. In acest caz, cureaua trebuie reinnoita in acelasi timp cu pompa. De fapt, unii producatori recomanda ca pompa sa fie reinnoita ori de cate ori cureaua este inlocuita.

Mentinerea unei pompe de apa functionala este usoara: trebuie sa te asiguri ca lichidul de racire a motorului este in stare buna si are specificatia corecta si cantitatea necesara de antigel. Acesta din urma opreste inghetarea apei la temperaturi scazute si actionează ca un element in impiedicarea producerii de rugina, oprind desprinderea particulelor mici din interiorul motorului si uzura pieselor pompei.


De unde sti ca este timpul sa inlocuiesti pompa de apa

O pompa prin care se scurge chiar si putin lichid racire, iar una care scoate zgomote, se apropie de esuare. Un alt semn, ca este timpul sa inlocuiesti pompa de apa, este atunci cand martorul de avertizare a temperaturii motorului este aprins in bord. Lichidul de racire contaminat si coroziunea pot cauza defectarea etansarilor si a pieselor interne ale pompei.

De ce trebuie schimbata pompa de apa

Pompele de apa, in general, nu trebuie inlocuite decat daca apar scurgeri, sau pompa se defecteaza complet. O exceptie importanta de la acestea, este ca unele pompe de apa sunt antrenate de cureaua de distributie si nu de cureaua de transmisie a accesoriilor, iar majoritatea mecanicilor recomanda ca pompa sa fie inlocuită in acelasi timp cu cureaua respectiva (si invers). Asta pentru ca ambele sunt greu de atins si necesită timp si costuri de munca considerabile pentru a le inlocui.

Cat de des trebuie inlocuita pompa de apa

Cu ceva noroc, nu ar trebui sa inlocuiesti o pompa de apa chiar daca pastrezi o masina timp de 10 ani sau mai mult, fiindca sunt cazuri in care ele dureaza adesea atat de mult. Daca nu observi semnele de avertizare enumerate mai sus, in general, nu este nevoie sa o inlocuiesti decat daca schimbi cureaua care o antreneaza.

Cat ar trebui platit

Costul reparatiilor poate depinde de zona in care te afli, la fel de mult ca si de ceea ce ai nevoie de reparat. Pentru a obtine o estimare pentru reparatia ta, este bine intotdeauna sa suni la o unitate service auto si sa faci o intrebare. Cu siguranta un reprezentant va estima costurile.
Ce trebuie stiut despre pompa de apa auto
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact