Cele mai frecvente greseli ale soferilor in oras, ca o urmare a articolului Greseli frecvente si iritante ale soferilor, mai ales ca daca eviti macar pe unele dintre ele, sansele tale de a primi amenda si puncte de penalizare, vor scadea semnificativ. Asadar, e timpul pentru o alta postare de acest tip, cu privire la ce greseli, pasibile de infractiuni, comit unii soferi in oras.
Obtinerea permisului de conducere si deplasarea prin oras devin din ce in ce mai populare. Desi cunoastem cu totii regulile de baza in conducere, din pacate, ele sunt incalcate adesea. Despre ce greseli sunt facute adesea la volan, acest articol auto incearca sa le evidentieze.
Cele mai frecvente greseli ale soferilor in oras
Graba, viteza excesiva, lipsa unei distanțe de siguranta intre vehicule, viteza neadaptata la situatia drumului, conducerea sub influenta alcoolului, sunt doar cateva dintre cele mai frecvente greseli ale soferilor, intalnite pe drumurile noastre locale.
Conducere ecologica
Traficul intr-un oras mare este rareori foarte fluid. Numeroase intersectii, semafoare, trafic intens si ambuteiaje, sunt mai mereu frecvente. Multi soferi uita de o regula importanta si anume, semaforul verde nu da intotdeauna dreptul de a circula prin intersectie, mai ales atunci cand, din cauza aglomeratiei existente, este imposibil sa traversezi complet intersectia. In astfel de cazuri, in loc sa ne grabim catre o intersectie aglomerata, care nu poate fi traversata, sa asteptam in fata ei, desi semaforul este verde pentru noi si sa ignoram orice „indemnuri” de la soferii din spate.
Aceste tipuri de infractiuni urbane sunt cu adevarat enervante, deoarece pot bloca intersectia chiar si pentru destul de multe minute. Blocarea traficului intr-o intersectie, de catre „soferi grabiti”, care au intrat fortat in intersectie pe verde, fara a o putea parasi, este principalul motiv pentru cresterea drastica a ambuteiajelor in oras.
Parcare necorespunzatoare
Oricare sofer cu experienta realizeza ca in orasele mari este destul de aglomerat, drept urmare sunt prea putine locuri de parcare. Totusi, acest lucru nu explica comportamentul multor soferi care, de exemplu, parcheaza pe benzi pietonale, sau isi parcheaza masina intr-un alt loc interzis. O solutie recomandata pentru oricare sofer, este sa caute un loc de parcare adecvat, undeva mai departe si sa faca mai degraba o scurta plimbare, decat sa blocheze traficul celorlalti parcand masina intr-un loc interzis.
Fara semnalizare
Un alta greseala observata si comisa de soferii din oras, este lipsa semnalizarii manevrei planificate.
Semnalizarea din timp a manevrelor este un element esential al comunicarii intre soferi. Exista destul de multi soferi care tind sa uite de necesitatea de a-si semnala intentiile, ceea ce duce la reactii nervoase, coliziuni, accidente si multe situatii periculoase.
Nu conteaza daca soferul din trafic planuieste sa vireze la urmatoarea intersectie, sa mearga drept inainte, sau daca doreste sa schimbe benzile, fiindca el face ceea ce crede ca este potrivit, urmand ca tu sa tu sa iti dai seama. Totusi, intotdeauna este suficient sa semnalizeze in prealabil intentia de a schimba directia, sau de a schimba benzile folosind indicatorul, pentru a evita o avalansa de consecinte.
Apeluri pe telefon
S-ar putea spune ca in vremurile actuale, cand in multe masini este posibila imperecherea telefonului cu sistemul hands-free incorporat al masinii, greseala de a vorbi la telefon, tinut in mana in timpul conducerii, va ramane in istorie. Numai ca, nu toate masinile dispun de o asemenea optiune, prin prisma observarii unui aspect foarte comun in oras. Conducerea unui vehicul, in timp ce se tine telefonul in mana la ureche si vorbind, afecteaza semnificativ concentrarea soferului. In cazul unei situatii neprevazute si a nevoii de a efectua o manevra de evitare, sansa de a fi executata corect scade semnificativ.
Comportament pe drum
Bunatatea sau lipsa ei, este o chestiune de educatie si atitudine fata de celelalte persoane din trafic. Din pacate, unor soferi romani le lipsește cultura in traficul rutier. De la intrarea pe benzile de circulatie, pana la a oferi permisiunea de a permite sa parchezi sau sa parasesti un loc de parcare. Toata lumea greseste, dar nu trebuie pedepsita cu injurii si reactii nervoase. Orice manevre bruste, precum franarea si evitarea de obstacol, pot provoca un sir de reactii, asa ca nu uita sa te comportati politicos.
In timpul traficului intens si a obstacolelor rutiere, cum ar fi reparatii de drum, ocoliri si altele, nu uita sa utilizezi principiul bunului simt. Aceasta inseamna ca, dupa ce ai parcurs intreaga lungime a benzilor, iar una dintre ele urmeaza sa se termine, un sofer ar trebui sa poata schimba fara probleme banda. Exista foarte multe exemple in tarile vest-europene, care folosesc astfel de solutii de ani de zile si nimeni nu are probleme cu ele. De ce nu si la noi!
Accesul pietonilor
O alta manifestare a greselilor practicate de unii soferi, este atitudinea fata de pietoni. Un pieton nu trebuie tratat ca un intrus, care împiedica circulatia masinilor. El trebuie tratat prin curtoazie si respect reciproc.
Atentie excesiva in trafic
Un oras paralizat pe vreme de ninsoare si ploaie, se manifesta prin drum alunecos si vizibilitate limitata, iar precautia excesiva a unor soferi provoaca situatii si mai periculoase, dar mai ales stres. Fiecare sofer ar trebui sa-si aminteasca ca franarea brusca este principala cauza a blocajelor de trafic si a aglomeratiei.
De final
Fiecare are dreptul de a alege sa respecte sau nu regulile de circulatie, dar neaparat trebuie sa se tina cont de consecinte. Este suficient sa observam comportamentul a cativa soferi, pentru a vedea ca o greseala, neatentia sau ignoranta lor, sunt de obicei doar scuze, in loc sa conduca corect si cu respect fata de ceilalti participanti la trafic.