Sari la conținut

Circulatia in sensul giratoriu incepand cu 2023


Circulatia in sensul giratoriu incepand cu 2023, avand in vedere ca Codul Rutier a fost modificat de Guvern, iar printre noile modificari se numara noi reguli, dar si o definitie mai clara pentru intersectia cu sens giratoriu si s-au stabilit regulile de circulatie aplicabile in cazul acesteia.

Codul Rutier a fost modificat in data de 17 februarie 2023, dupa ce Guvernul a adoptat hotararea nr. 130/2023, prin care a fost modificat si completat Regulamentul de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice din Romania.

Circulatia in sensul giratoriu incepand cu 2023

Potrivit noilor reguli ale Codului Rutier, intersectia cu sens giratoriu reprezinta o intersectie dirijata, semnalizata ca atare, prevazuta cu una sau mai multe benzi de circulatie, in care circulatia se desfasoara intr-o singura directie in jurul unei zone centrale. Asadar, soferii trebuie sa respecte regulile privind circulatia pe benzi, avand obligatia sa semnalizeze din timp parasirea intersectiei si sa se asigure ca o pot face, fara sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.


Alte modificari ale Codului Rutier

Alte reguli are noului Cod Rutier prevad faptul ca politistii de frontiera pot verifica in evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, ori tramvaie. De asemenea, politistii rutieri pot dispune retragerea permisului de conducere in cazul soferilor care refuza sa fie testati pentru consumul de alcool sau substante interzise.

In plus, conducatorii auto vor primi amenzi pentru aspecte care erau permise pana acum, dupa ce s-au facut mai multe actualizări la Codul Rutier. Astfel, incepand cu luna martie 2023, politistii din serviciile publice comunitare Regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, vor putea da amenzi in mai multe situatii, daca soferul nu si-a preschimbat carnetul sau talonul auto, ori nu si-a radiat masina detinuta in termenul legal.

De asemenea, soferii risca sa fie sancţionati pentru detinerea simultana a doua permise de conducere nationale, dintre care unul emis in strainatate. In plus, detinatorii de autoturisme vor putea primi, pana la eliberarea certificatului de inmatriculare, o dovada inlocuitoare cu valabilitatea de o luna.

Concluzia

Aceasta solutie legata de circulatia in sensul giratoriu poate fi considerata bine venita, pentru ca, cel putin in perioadele care urmeaza, se poate spune ca toti soferii vor sti sa circule in sensurile giratorii cu mai multe benzi. Apare si un alt aspect insa, ca tot mai multi soferi vor conduce doar pe benzile exterioare, pentru a-si facilita iesirea, mai ales daca sensul giratoriu are mai mult de doua benzi.
Circulatia in sensul giratoriu incepand cu 2023

Distribuie prietenilor