Sari la conținut

Comportament sofer si confortul la condus


Comportament sofer si confortul la condus, deoarece exista o  serie de factori care afecteaza confortul condusului intr-o masina. Pe langa facilitatile pe care nu le putem controla, cum ar fi suspensia pneumatica, controlul adaptiv al vitezei de croaziera, sau o izolare fonica buna, care depind de modelul si echipamentul unei anumite masini, exista lucruri pe care fiecare șofer le poate face pentru a-si imbunatati conducerea.

Comportament sofer si confortul la condus

Soferii fac multe greseli care afecteaza economiile, siguranta si chiar confortul la volan. De aceea, este important sa dobandesti cunostinte despre obiceiurile proaste pe care le poti evita in mod eficient, atunci cand conduci. Verifica daca vreunul din randurile de mai jos se aplica si pentru tine si retine ca acestea nu sunt toate greselile care pot fi evitate…

Pregatirea de calatorie

Inainte de a porni la drum, asigura-te ca scaunul soferului este pregatit in mod corespunzator, chiar daca drumul dureaza doar cateva zeci de minute. Stabileste pozitia scaunului pentru a preveni ajustarile inutile in timp ce conduci. In plus, ar trebui sa pui cele mai importante lucruri la indemana, cum ar fi apa, gustari si ochelari de soare.

Inainte de a porni prima treapta de viteza, conecteaza telefonul la sistemul multimedia folosind Android Auto sau Apple CarPlay, sau pot folosi o conexiune Bluetooth conventionala, daca exista una, in special daca vorbesti frecvent la telefon. In plus, nu uita sa „renunti” la raspunderea la mesaje text in timp ce conduci. Acest comportament are potentialul de a provoca ciocniri grave intr-un moment de neatentie.

Alimentare cu combustibil

Merita sa umpli rezervorul cu combustibil inainte de calatorie, in special una lunga, si sa planifici urmatoarea oprire tinand cont de consumul de combustibil al masinii tale si de durata de deplasare. Conducerea unei masini alimentate cu combustibil ofera intotdeauna soferului mai multa liniste.


Conducerea prelungita cu rezervorul la minim, poate duce la acumularea de vapori de apa în rezervor si, ca urmare, la formarea ruginii. Acest lucru afecteaza si durata de viata a pompei de combustibil. In acest fel, te expui la o vizita mai rapida, si mai mereu costisitoare, la mecanic.

Fumatul in masina

Fumand tigari, trebuie sa fi constient ca iti faci rau atat tie, cat si pasagerilor tai, care pot sa devina fumatori pasivi. In plus, fumul de tigara au potentialul de a irita ochii, provocand disconfort in timpul conducerii. Ce este si mai grav? De exemplu, o tigara aprinsa sau scrumul, pot cadea pe un scaun si pot provoca o gaura in tapiterie. Ca sa nu mai vorbim de mirosul neplacut care se raspandeste in intreaga masina…Astfel, cel mai bine este sa incetezi sa fumezi cat mai curand posibil, atat pentru siguranta ta, cat si a celorlalti.

Functionare corecta

Multe masini moderne au motoare supraalimentate cu unul sau chiar patru turbocompresoare, cum ar fi BMW. Prin urmare, retine ca, de exemplu, turbina ar trebui sa fie usor racita dupa ce conduci pe o autostrada. Ar trebui sa lasi masina la ralanti timp de aproximativ un minut-doua. Inainte de a porni la drum, nu uita sa incalzesti motorul, sau lichidul din sistemul de răcire, la 80–90 de grade Celsius. Poti folosi masina la maxim atunci, dar sa o faci cu moderatie.

De final

Fiecare sofer ar trebui sa verifice, de asemenea, starea si presiunea anvelopelor, pentru a evita schimbarea unei roti pe drum. Trebuie verificate, de asemenea, fluidele de functionare, in special uleiul, care nu trebuie neglijat si schimbat la timp. Se stie ca masinile noi monitorizeaza constant starea intregului vehicul, asa ca, nu trebuie subestimate informațiile care apar si luminile care se aprind in bord.
Comportament sofer si confortul la condus
Daca consideri interesant acest articol auto, asteptam un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact