Sari la conținut

Cum alegi o baterie auto

  • Utile

Cum alegi o baterie auto, avand in vedere ca se deterioreaza, ramane fara curent pornire si in mod normal, fiind o piese de schimb care nu mai este functionala, trebuie inlocuita. Exista posibilitatea ca atunci cand suntem in trafic, la volan, bateria sa-si gaseasca sfarsitul.

Astfel de situatii se pot intampla pe timpul iernii, insa nu este o regula, dar este un aspect destul de neplacut, mai ales la masinile cu motoare diesel. O baterie auto mai veche poate crea probleme in oricare sezon, astfel incat masina sa nu mai porneasca, sau mai rau decat atat, sa ramai cu ea in trafic. Pentru a evita aceasta situatie, care nu este deloc placuta, este bine sa avem in vedere ca bateria auto a masinii este mereu in stare perfecta de functionare.

Cum verifici bateria auto

De regula si chiar indicat, verificarea este bina sa se practice intr-un atelier auto dedicat. Deoarece, ca orice alta baterie, o data cu trecerea timpului, ea se descarca si trebuie masurata. Atunci cand este complet incarcata, bateria trebuie sa furnizeze o tensiune de 12,5 V pana la 12,8 V. Doar ca aceasta masurare se efectueaza dupa 2 ore de la incarcarea bateriei, nu imediat, un aspect pentru care este extrem de simplu de inteles.

Cum alegi o baterie auto

Atunci cand alegi bateria, intotdeauna trebuie aleasa o baterie auto performanta, care sa se potriveasca caracteristicilor masinii si de ce nu, sa fie buna si la pret. Daca este pentru prima oara cand trebuie aleasa o baterie pentru masina detinuta, exista varianta ca aceasta sarcina sa nu para atat de simpla.
Exista cateva aspecte ce trebuie luate in considerare, dupa cum urmeaza:

Compatibilitate

Cartea masinii pe care o conduci, te informeaza cum alegi o baterie auto, prin detalii cu privire la dimensiuni si polaritatea bateriei, la zona de amplasare de sub capota, sau cea din portbagaj.
Sunt acele aspecte care nu trebuie neglijate, pentru a nu apare acea situatii in care bateria sa detina borne inversate fata de polaritatea instalatiei masinii. Trebuie respectate cu strictete instructiunile prezente in manualul masinii, deoarece orice abatere catre o capacitate mai mica si o dimensiune necorespunzatoare, duc la o incompatibilitate cu masina.


Tipul de baterie

Bateriile auto cele mai frecvent intalnite in comert, sunt baterii auto alkaline si varianta clasica de baterie auto cu acid si placi din plumb. Cele alkaline sunt destul de scumpe, asa ca raman populare pentru majoritatea buzunarelor, cele cu acid.

Legat de acestea cu acid, trebuie cunoscut faptul ca exista doua subcategorii si anume cele care necesita mentenanta periodica si cele fara mentenanta. Este ideal cautata o baterie ce este fara mentenanta, deoarece, in caz contrar, trebuie completat periodic cantitatea de acid din interiorul bateriei.

Curent pornire la rece

Pentru o cat mai buna cunoastere despre cum alegi o baterie auto, trebuie tinut cont de doua aspecte:
– capacitatea cilindrica a motorului;
– combustibilul folosit;
Daca masina detinuta are un motor diesel, in general nevoie de un curent de pornire mult mai puternic, comparativ cu un motor pe benzina.

Pentru motorul pe motorina, bateria trebuie sa livreze cel putin 750 de amperi, iar pentru cel pe benzina, se poate pornii motorul cu amperaje cuprinse intre 390 si 580 amperi. Toate aceste valori, bineinteles in raport cu cilindreea motorului.

Curent pornire reprezinta cantitatea de curent oferita de o baterie, in primele momente ale pornirii.
O baterie trebuie sa poata furniza o valoare optima in momentul in care se incearca pornirea motorul masinii la temperatura de -18 grade Celsius. Timpul sa fie de cel putin 10 secunde, cu o tensiune mai mare de 7.5V intre borne.

De unde se cumpara

Cel mai indicat este sa cumperi de la magazine specializate si de la un producator cunoscut, care sa ofere o garantie sigura a produsului. Si mai ales, indiferent de alegerea facuta, oricare vanzator trebuie sa ofere consiliere. Cei mai cunoscuti producatori pe piata din Romania, sunt Bosch, Varta, Rombat, Moll, Fulmen si Macht. Mai mereu este bine sa se apeleze la nume cunoscute, chiar si in situatia cand unele oferte au preturi mai ridicate.

Produsele care vin de la brandurile enumerate mai sus, sunt in cele mai multe cazuri cu certificari pentru normele europene si pentru cele RAR. Daca din comoditate sau alte aspecte se doreste o achizitie dintr-un magazin online, trebuie sa se poate returna bateria in cazul in care nu satisface. Termenul legal de retur este de 14 zile lucratoare, iar conform legii actuale, respectivul magazin este obligat sa accepte returul.

De final

Cum alegi o baterie auto, chiar daca majoritatea bateriilor sunt la fel, insa atentie la masinile care folosesc baterii cu borna inversa, mai ales cele japoneze. Daca masina detinuta este cu sistemul Start/Stop, trebuie avut in vedere ca nu oricare baterie este compatibila. Bateriile actuale ofera o tehnologie adaptata modelelor de autovehicule cu dotari complexe, cu optiuni si echipamente electronice performante.
Cum alegi o baterie auto

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉


Distribuie prietenilor
Etichete:
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact