Sari la conținut

Cum deblochezi un volan blocat

  • Utile

Cum deblochezi un volan blocat, cunoscand faptul ca blocarea volanului este una dintre modalitatile prin care masina este asigurata. Scopul blocarii volanului este acela de a impiedica o persoana sa conduca masina fara a detine cheia, sau cu o cheia gresita. In mod normal, deblocarea volanului se face rotind cheia in contact.

Numai ca, din cauza uzurii dispozitivului de blocare a contactului, este posibil ca deblocarea volanului sa nu se mai poata realiza. Daca se intampla acest lucru, acest articol auto afiseaza pasii care trebuie incercați, inainte de a chema un specialist, sau de a duce masina la un service auto.

Deblocare volan

Introdu cheia de contact si incearca sa o rotesti. Deblocarea se realizeaza in acelasi mod in care pornesti masina. Cand cheia se rasuceste in contact si mașina porneste, toate blocajele volanului sunt deblocate in acelasi timp.

Roteste cheia cu atentie

Daca atat rasucirea cheii, cat si volanul sunt blocate, va trebui sa aplici putin mai multa forta cheii in directia in care ar trebui sa se roteasca. Totusi, nu pune prea multa forta pe cheie, pentru ca astfel poti s-o indoi sau chiar rupe, cat este inca in contact. Daca cheia nu se roteste sub nicio forma, atunci probabil ca nu va avea sens sa aplici mai multa forta. Tot ce trebuie facut, este sa mentii mana pe cheie si treci la pasul urmator.

Pune presiune pe volan

Blocarea volanului este realizata cu ajutorul unui stift pozitionat pe o parte. Cand contactul este blocat, nu vei putea roti volanul in niciun fel. Incearca si misca cat de putin volanul stanga-dreapta, in timp ce incerci sa rotesti cheia in contact cu cealalta mana. Procesul de rotire simultana a cheii in timp ce se aplica cateva miscari scurte asupra volanului, determina deblocarea lui.


Nu brusca volanul

Poate fi tentant sa bruschezi volanul stanga-dreapta atunci cand incerci sa-l deblochezi, dar acest lucru va reduce sansele de succes. In schimb, incearca sa aplici o scurta miscare uniforma pana cand volanul se deblocheaza. Bruscarea volanului stanga si dreapta poate deteriora stiftul de blocare si se reduc sansele de a fi deblocat.

Scoate cheia din contact înainte de a o roti

O cheie uzata are uneori dificultati de rotire in contact. Uneori, poate ajuta doar sa o introduci pna la capat si apoi sa o scoati usor. Realizeaza acest lucru doar cativa milimetri si apoi incearca sa o rasucesti din nou. Daca functioneaza, probabil ca este o cheie uzata si intr-un astfel de caz, ar trebui sa inlocuiesti cheia cat mai curand posibil, inainte ca aceasta sa nu mai fie utila.

Roteste volanul si cheia in acelasi timp

Poate ca trebuie sa incerci de cateva ori, dar daca aplici suficienta presiune pe volan prin mici miscari scurte in timp ce incerci sa rotesti cheia, volanul se va debloca si poti porni masina.

Cum deblochezi un volan blocat

Dupa ce ai aflat care sunt procedurile de deblocare volan si ai reusit sa pornesti masina, nu neglija si pulverizeaza o cantitate mica de spray de contact in lacasul de intrare al cheii. Daca butucul in care intra cheia nu mai functioneaza, ai putea sa-l ajuti prin pulverizarea de spray de contact in gaura cheii. Ai totusi grija sa nu pulverizezi prea mult.

Utilizeaza WD-40

Spray-ul multifunctional WD-40 te  poate ajuta uneori si in astfel de situatii. Poate fi folosit pentru a lubrifia si a pune din nou unele parti blocate in miscare. Pur si simplu pulverizeaza WD-40 in butucul contactului, apoi introdu cheia si incearca sa o rasucesti pentru a slabi cateii. Fa acest lucru in mod repetat pana cand, intr-un final, eliberezi blocarea contactului si deblochezi volanul.

Aceasta este o solutie temporara, iar in cazul in care functioneaza cu adevarat, trebuie verificat contactul si cheia, deoarece exista probabilitatea ca ele sa trebuiasca sa fie inlocuite. Nu amana reparatia pentru mai tarziu si deplaseaza-te cu mașina la un specialist, cat timp o ai inca în functiune.

Existand si posibilitatea ca pe cheie sa fi fost bucati mici de murdarie in momentu introducerii, murdaria poate fi acum in cateii cilindrului de contact. In astfel de cazuri, introdu cheia pana la capat in contact si trage-o din nou. Repeta de cateva ori pentru a indeparta resturile ramase în cilindru. Poti, de asemenea, utiliza aer comprimat cu ajutorul unei pompe sau compresor, pentru a curata cilindrul, dupa ce aceasta metoda a functionat.

Verifica daca cheia este indoita sau deteriorata

Daca cheia nu se roteste, exista posibilitatea ca ea sa poate fi deteriorata. Uneori, profilul de pe cheie este deteriorat, iar cateii butucului pot sa nu fie actuionati corespunzator. Acest aspect poate duce la o cheie care nu se roteste, astfel incat deblocarea volanului a nu se poata realiza.
Cheia trebuie inlocuita, sau copiata, dar nu copia niciodata o cheia deteriorata.

Concluzie

Daca se intampla ca deblocarea volanului sa nu se elibereze de la sine, mai intai, incearca sa rotesti cheia in contact in timp ce misti volanul cu cativa milimetri la stanga si la dreapta, moment in care sa auzi un mic click si astfel poti elibera blocarea volanului. Daca nu, ai o problema, asa cum s-a scris mai sus.


La masinile mai noi, blocarea volanului este activata electronic, asa ca ar putea exista o problema cu sistemul electronic sau computerul de bord. Dar daca problema este la o masina mai veche, ar putea exista un simplu defect mecanic la blocarea volanului. In ambele cazuri, o deplasare la un service auto ar fi potrivita.
Cum deblochezi un volan blocat
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact