Sari la conținut

Cum incarci bateria auto direct pe masina

  • Utile

Cum incarci bateria auto direct pe masina, in situatia ca nu doresti sa o demontezi din lacasul ei, motiv pentru care aceasta metoda de incarcare este un proces important si necesar pentru a asigura pornirea corecta a motorului. Exista mai multe modalitati de a incarca bateria, iar urmarind acest articol auto, se pot afla. Este important sa urmaresti instructiunile cu atentie, din acest articol auto, pentru a evita orice daune sau accidente, astfel incat sa poti fi sigur ca vei face acest proces intr-un mod sigur si eficient.

Verificare nivel de incarcare al bateriei

Primul pas in pregatirea bateriei auto pentru incarcare este de a verifica nivelul de incarcare al acesteia. Pentru a face acest lucru, trebuie sa folositi un voltmetru pentru a masura tensiunea bateriei. Daca tensiunea este sub 12 volti, atunci bateria este descarcata si trebuie incarcata. Daca tensiunea este intre 12,4 si 12,7 volti, atunci bateria este incarcata si nu necesita incarcare. Daca tensiunea este mai mare de 12,7 volti, atunci bateria este supraincarcata si trebuie sa asteptati pana cand tensiunea scade la nivelul corespunzator.

Alegere echipament de incarcare

Dupa ce ai verificat nivelul de incarcare al bateriei, trebuie sa alegi echipamentul de incarcare corespunzator. Exista doua tipuri principale de incarcatoare de baterii: redresor auto cu transformator si robot pornire. Un redresor auto este mai ieftin, mai usor si mai putin voluminos, decat un robot de pornire.

Masuri de siguranta inainte de incarcare

Inainte de a incepe procesul de incarcare, trebuie sa iei cateva masuri de siguranta pentru a te proteja si de a proteja bateria. Asigura-te ca esti intr-un mediu bine ventilat, deoarece incarcarea bateriei poate produce gaze periculoase. De asemenea, asigura-te ca esti imbracat si ca ai mainile si ochii protejati. Nu in ultimul rand, asigura-te ca incarcatorul de baterie este oprit inainte de a conecta cablurile la baterie.

Cum incarci bateria auto direct pe masina

Primul pas este sa conectezi tipul de incarcator la bateria masinii, iar pentru a face acest lucru, trebuie sa descoperi bornele bateriei si sa le cureti inainte, cu ajutorul unei perii de sarma, sau cu putin smirghel. Dupa ce ai curatat bornele, trebuie sa conectezi cablurile incarcatorului la bornele bateriei. Este important sa respecti polaritatea corecta, pentru a evita deteriorarea bateriei sau a sistemului electric al masinii.


Dupa ce ai conectat incarcatorul la baterie, trebuie sa setezi parametrii de incarcare. Acesti parametri depind de tipul de incarcator pe care il utilizezi si de tipul de baterie pe care o incarci. In general, trebuie sa setezi tensiunea si curentul de incarcare in functie de specificatiile bateriei. De asemenea, poti seta si un timp de incarcare, pentru a evita supraincarcarea bateriei.

Pe tot timpul procesului de incarcare, trebuie sa monitorizezi incarcarea, pentru a te asigura ca bateria nu este supraincarcata sau subincarcata. De obicei, incarcatorul va avea un indicator de stare, sau un afisaj, care va arata nivelul de incarcare al bateriei. In plus, trebuie sa verifici periodic temperatura bateriei si sa opresti incarcarea, daca temperatura devine prea ridicata.

Deconectare incarcator
Dupa finalizarea procesului de incarcare, prima etapa este deconectarea incarcatorului. Inainte de a face acest lucru, asigura-te ca motorul masinii este oprit si cheia este scoasa din contact. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca incarcatorul este oprit si deconectat de la sursa de alimentare.

Pentru a deconecta incarcatorul de la baterie, trebuie sa scoti mai intai clema negativa de la borna negativa a bateriei, apoi clema pozitiva de la borna pozitiva a bateriei. Este important sa scoti intotdeauna clema negativa inaintea celei pozitive, pentru a evita scurtcircuitarea bateriei.

Testare baterie dupa incarcare
Dupa ce ai deconectat incarcatorul, poti testa bateria pentru a te asigura ca aceasta a fost incarcata corect. Pentru a face acest lucru, puteti folosi un tester de baterie sau un multimetru, care vor afisa starea bateriei si nivelul de incarcare.

Pentru a testa bateria cu un multimetru, trebuie sa setezi multimetrul pe masurarea tensiunii continue (DC) si sa conectezi bornele multimetrului la bornele bateriei. O baterie incarcata corect ar trebui sa afiseze o tensiune intre 12,6 si 12,8 volti. Daca bateria nu afiseaza o tensiune corespunzatoare, poate fi necesar sa o incarci din nou, sau sa o inlocuiesti.

Intretinere baterie auto

Pentru a prelungi durata de viata a unei baterii auto, exista cateva sfaturi simple, pe care acest articol auto le afiseaza.

Condu masina in mod regulat
Daca lasi masina nemiscata pentru o perioada lunga de timp, bateria se va descarca. Prin urmare, este important sa conduci masina in mod regulat.

Verifica nivelul de lichid
Bateria auto are nevoie de un nivel adecvat de lichid pentru a functiona corect, asa ca, verifica nivelul de lichid din cand in cand si completeaza-l daca este necesar.


Pastreaza bateria curata
Asigura-te ca bornele bateriei si cablurile sunt curate si uscate. Daca sunt murdare sau corodate, curata-le cu o perie de sarma si apa calda.

Urmand aceste cateva sfaturi si efectuand verificari periodice, poti prelungi durata de viata a bateriei auto si te poti asigura ca masina porneste intotdeauna la prima cheie.

De final

In concluzie, incarcarea bateriei de la masina este un proces relativ simplu, dar trebuie sa fii atent la detalii, mai ales ca atunci cand incarci o baterie auto de la masina, exista anumite reglementari de mediu si siguranta pe care trebuie sa le respecti. In primul rand, asigur-te ca incarcatorul pe care il utilizezi este potrivit pentru bateria masinii. In plus, nu-l lasa sa functioneze fara supraveghere si nu incerca sa incarci o baterie care prezinta semne de deteriorare, sau care este cu scurgeri de acid, si nu uita, nu incarca bateria intr-un spatiu inchis.
Cum incarci bateria auto direct pe masina
AutoDivers te asteapta cu un like pentru pagina din Facebook si te invita sa distribui prietenilor acest articol auto pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact