Sari la conținut

Cum pornesti corect masina iarna

  • Utile

Cum pornesti corect masina iarna, atunci cand aceasta poate a stationat o perioada mai indelungata afara, la temperaturi destul de minime. Frigul si gerul sezonului rece pot face ca pornirea unui autoturism sa fie dificila si imposibila cateodata.

Este acea perioada cand incep si problemele la oricare vehicul, acele probleme care nu se afiseaza niciodata pe parcursul sezonului cald. Acest articol auto te indruma cum sa pornesti masina si mai ales care pot fi cauzele care duc catre o pornire greoaie a motorului.

In cele ce urmeaza, exista cateva sfaturi ce trebuie respectate, deoarece pornirea greoaie, sau chiar de loc a autoturismului la temperaturi scazute, poate fi cauzata din mai multe motive. Unul din primele motive poate fi bateria, care la frig nu mai detine aceleasi proprietati. Chiar daca este o baterie auto noua, va produce mai putin curent atunci cand afara este frig, sau mai ales ger.

Cum pornesti corect masina iarna

Pentru a beneficia de curent optim pentru pornire, este recomandat oprirea tuturor comenzilor de natura electrica, care necesita un consum de curent. In aceasta categorie intra ventilatia, dezaburirea, farurile, radio, etc. O data pus contactul, se asteapta stingerea tuturor martorilor din bord, dupa care se incearca pornirea. Aceasta comanda simpla se practica in situatia unui motor pe benzina.

Dar daca se detine o masina cu motor diesel, sfatul este de a se pune contactul de 2-3 ori inainte de a da la automat. Se asteapta stingerea martorului ce afiseaza bujia, dupa care se i-a contactul si se repeta procedura. Motivul acestor comenzi consta in faptul ca mai multe aprinderi succesive ale bujiei duc la o incalzire mai buna a camerei de compresie. Dupa aceste comenzi, motorul pe motorina va porni fara mari probleme.


Daca nu s-a reusit pornirea, se asteapta 2-3 minute pentru ca bateria auto sa-si revina, dupa care se incearca iar. Intr-un final, daca chiar nu s-a reusit, este recomandat scoaterea acumulatorul si lasat la caldura pentru cateva ore, iar daca se detine un redresor, este bine sa fie intrebuintat.

Un alt motiv pentru care masina porneste greu in sezonul rece, poate fi calitatea uleiului, deoarece acesta isi reduce din fluiditate, se ingroasa la temperaturi reci. Este acel efect care se face simtit de catre baterie, fiindca va fi mult mai solicitata la un efort al motorului de a se roti si de a porni. De acea este bine sa se verifice manualul de utilizare al autoturismului si sa se foloseasca intotdeauna uleiul potrivit.

O alta cauza pentru care motorul sa nu porneaza cand este ger, este legata de combustibil, mai ales ca exista varianta ca nu s-a alimentat cu cel dedicat sezonului de iarna. Existenta apei in conductele care asigura sistemul de alimentare, poate duce la inghetarea ei si astfel se blocheaza intreg circuitul de alimentare. Aceste conducte sunt practic niste tuburi foarte inguste care se pot bloca usor prin existenta unor particule mici de gheata.

Cum pornesti corect masina iarna, mai ales ca este necesar sa avem intotdeauna de grija ca ea sa nu ne abandoneze intr-o astfel de perioada. Daca ignoram si nu o intretinem, mereu exista riscul ca ea sa nu ne mai ajute cand poate avem cea mai mare nevoie.
Cum pornesti corect masina iarna

Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai multa cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact