Sari la conținut

Cum poti ramane fara talonul auto

  • Utile

Cum poti ramane fara talonul auto, articol dedicat mai multor soferi care circula cu masini care pot incalca anumite reguli de circulatie. Exista motive pentru care Politia Rutiera, dar si controalele RAR care se efectueaza in trafic, pot lasa un sofer fara talonul masinii.

Parcurge randurile care urmeaza si se pot descoperii cateva motive pentru care se poate ramane fara certificatul de inmatriculare, pentru acei soferi care uita de reguli de circulatie, sau chiar le ignora.
Sunt destul de multe situatii in care ii poate costa scump, atat ca bani, cat si ca timp pierdut.


Ce este si cum arata talonul auto

Talonul se prezinta intr-o forma dreptunghiulara, este format din trei file si reprezinta documentul de identitate al unui autovehicul. Un certificat de inmatriculare este acel act care dovedeste si atesta detaliile de utilizare despre autovehiculul in cauza si pe care proprietarul trebuie sa-l aiba în permanenta asupra sa in situatia in care este solicitat la un control al unui agent de la Politia Rutiera.

Informatii care sunt trecute in talon:

~ numarul de inmatriculare al autovehiculului;
~ data la care a fost realizata prima inmatriculare a vehiculului;
~ datele personale ale posesorului, nume-prenumele, adresa de domiciliu;;
~ date despre vehicul, canstand in marca, tipul, descrierea comerciala, numarul de identitate al vehiculului, masa, perioada de valabilitate, categoria, motorul, puterea, combustibilul, culoarea, numar de locuri, seria Cartii de identitate, dar si autoritatea emitenta.
~ data ultimei inspecții tehnice;
Talonul neimpaturit are dimensiunea de 114 mm x 210 mm si impaturit are 114 mm x 70 mm.

Cum poti ramane fara talonul auto

Sa parcurgem cateva greseli care ii pot costa talonul auto pe soferii care se deplaseaza cu masini ce pot avea cateva dintre problemele afisate.

Lumini defecte

Defectiuni ale sistemul de iluminare este un real motiv pentru care soferii raman fara certificat de inmatriculare. Daca se circula cu un bec ars pe stopul de frana, faza scurta, se ramane fara talon.

Folie pe geamuri

Daca masina este echipata cu folie neomologata, sau montata de un servicecare nu este omologat RAR sa monteze folie, ramai fara talon. La fel si daca ai folie pe geamurile laterale fata stanga/dreapta si parbriz.
In legalitate sunt doar acele masini care detin folie pe geamurile laterale spate si luneta, atata timp cat respecta transparenta permisa de lege.

Inspectia tehnica periodica expirata

Unui sofer surprins in trafic cu ITP expirata, i se va retine, de catre politist, talonul si placutele cu numerele de inmatriculare, va primi amenda si o dovada fara drept de circulatie.


Anvelope uzate

In cazul unor anvelope uzate, daca un agent de la Politia Rutiera constata vizual ca anvelopele au mai putin de limita permisa de lege, respectiv 1.6 mm profil, talonul poate fi retinut. Politia Rutiera mai poate retine talonul intr-o situatie cu care se intalneste destul de des, respectiv daca se circula cu anvelope de vara pe drumuri acoperite de gheata, polei sau zapada.

Sistemul de franare

Prin controale periodice, cei de la RAR verifica mereu sistemul de franare al masinii. Daca sunt probleme aici, indiferent de natura lor, se ramane fara talon. Avand in vedere ca, legat de masurile de siguranta, franele sunt de departe cele mai importante, sunt un aspect care nu trebuie niciodata neglijat.

Suspensia sport

Este destul de cunoscut ca modificarile asupra suspensiilor masinii trebuie sa fie omologate.
RAR-ul este autoritatea care face controale, verificand masina. Daca o suspensie este prea joasa, sau este prea tare, iar imbunatatirile aduse sunt de fapt modificari ce pot afecta rularea in siguranta, inginerii de la Registrul Auto Roman pot decide retinerea talonului. Cand masina primeste piese conforme, talonul poate fi restituit.

Toba sport

RAR-ul are in dotare echipamente, montate pe masinile echipajelor mobile din trafic, un sistem de masurare a nivelului de decibeli. Daca se depaseste limita cu care a fost omologata masina, se ramane fara talon pana cand aceasta problema este rezolvata.

Masina avariata sau ruginita

Politia Rutiera are dreptul de a retine un certificat de inmatriculare pentru masinile care au urme mari de rugina, sau care circula avariate, fara autorizatie de reparatie valabila.

Jante mai mari

Un echipaj RAR care face un control in trafic, stie exact care sunt dimensiunile cu care o masina poate sa ruleze pe drum, iar Politia te poate lasa oricum fara talon, chiar daca in el nu sunt scrise dimensiunile omologate pentru un anumit model de masina.

Concluzie

Daca ai intampinat o astfel de problema, ai incalcat reguli de circulatie si ai aflat cum poti ramane fara talonul auto, pentru a reintra in posesia certificatului de inmatriculare retinut, trebuie sa rezolvi problemele si sa te prezinți la RAR, pentru verificare. Dupa ce se constata ca remedierea motivelor de retinere talon au fost rezolvate, reprezentantul RAR va mentiona acest lucru pe originalul dovezii inlocuitoare a unui certificat de inmatriculare.
Cum poti ramane fara talonul auto

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor

Etichete: