Cum procedezi cu o remorca in balans, un aspect pe care nu este bine si nici recomandat sa-l experimentezi, mai ales ca poate parea destul de infricosator. In acest articol auto sunt afisate, prin cateva randuri, cauzele unei remorci in balans, astfel incat sa poti limita riscul. Cu speranta ca nu vei avea niciodata nevoie de aceste sfaturi, totusi este bine sa fie stiute, mai ales ca intotdeauna preventia salveaza vieti.
Trebuie afisat de la bun inceput ca nu trebuie inteles ca sansele ca o remorca sa se balanseze sunt complet excluse. Sunt prea multi factori care pot juca un rol pentru asta. Cu toate acestea, cu masurile de precautie necesare, riscul poate fi redus semnificativ. Daca respecti aceste masuri si folosesti si o buna doza de bun simt, poti pleca la drum cu remorca fara nicio grija. In cele din urma, o remorca auto este conceputa ca o extensie a masinii tale si sub aceasta forma, sa ofere optiuni suplimentare pentru transport.
Cum procedezi cu o remorca in balans
Cand te afli in trafic cu o remorca tractata, doresti, in mod firesc, sa te asiguri ca esti intr-o siguranta optima. Prin urmare, situatiile periculoase, cum ar fi o remorca in balans, trebuie evitate. Dar, desi nu poti preveni intotdeauna acest lucru 100%, exista o serie de masuri pe care le poti lua pentru a reduce semnificativ sansa de balansare a unei remorci.
Respecta sarcina utila
Conducerea in siguranta a remorcii incepe cu vehiculul care tracteza. Acesta trebuie sa fie potrivit pentru tractarea remorcii. Cat de mult are permisiunea de tractare a masinii tale, se regaseste pe certificatul de inmatriculare sau pe cartea masinii. Este important ca masina de tractare in combinatie cu remorca sa formeze un cuplu stabil. Daca depaseste forta maxima de tragere, vei crea o combinatie instabila si care poate avea consecinte adesea grave, inclusiv balansarea remorcii.
Incarcare corecta remorca
Nu doar greutatea maxima de remorcare este importanta, dar si modul in care se incarca remorca determina daca se va balansa sau nu. Cand se incarca o remorca, ar trebui sa se urmareasca cea mai optima greutate pe protap (+/- 50 kg). Greutatea la varf este forta cu care remorca „se sprijina” pe carligul masinii. Daca greutatea din fata este prea mare, partea din fata a masinii care tracteaza este impinsa in sus, iar daca greutatea din fata este prea mica, acelasi lucru se intampla si cu partea din spate a remorcii, lasandu-se in jos. Ambele situatii asigura o stabilitate insuficienta pe drum, iar astfel de influente externe nedorite, provoaca balansarea remorcii.
Verificare anvelope
Anvelopele remorcii determina aderenta si pozitia pe drum si, prin urmare, in mare masura siguranta.
Pentru a evita balansarea cu o remorca, este foarte important ca anvelopele de la remorca sa aiba o presiune buna. Si prin asta, se face referire atat la anvelopele remorcii, cat si la cele ale masinii care tracteaza. Presiunea buna in anvelope asigura o mai buna tinuta de drum si o distanta de franare mai buna. Daca aceste aspecte sunt respectate, se reduce sansa de balansare.
Viteza de deplasare
Multe remorci incep sa se balanseze pentru ca pur si simplu se deplaseaza prea repede. Cu cat conduci mai repede, cu atat este mai probabil ca remorca ta sa inceapa sa se balanseze. Chiar daca aceasta probabilitate nu pare sa se intample prea des cand conduci mai repede cu o remorca in spate, dar trebuie avut in vedere ca exista pericolul care poate aparea din influente externe precum:
– depasirea unui camion;
– un vant transversal brusc sau turbulente;
– un TIR care te depaseste;
– o mica denivelare pe suprafata de mers;
Aceste influente externe provoaca o miscare la remorca, mai ales daca conduci prea repede, care te pot determina sa virezi brusc si rapid. Daca te deplasezi mai incet, exista o sansa mai mare ca masina sa poata corecta aceste miscari necontrolate.
Experienta la volan
Conducerea cu o remorca necesita unele ajustari ale stilului tau de condus. Bineinteles ca nu degeaba exista un permis de conducere special pentru remorca, dar si pentru conducerea remorcilor mai grele. In astfel de situatii, soferii invata practic cum sa conduca cu o remorca si astfel, vor simti combinatia. Daca aceasta practica nu este insa prezenta, posibilele avertismente/indicatii pentru o remorca in balans pot fi observate prea tarziu sau deloc.
Corectare remorca in balans
O metoda de a corecta o remorca care se balanseaza este franarea. Din pacate, acest lucru nu este lipsit de pericol si cu siguranta necesita experienta de conducere si cunoștintele necesare pentru combinatia masina-remorca. Este important sa te uiti mai mereu in oglinzi pentru a vedea ce face remorca care se balanseaza si sa incetinesti doar cand se afla in linie dreapta in spatele masinii. In acel moment, cu o franare ferma, va fi activat sistemul de franare al masinii in sine. Cu toate acestea, daca franarea este aplicata intr-un moment in care remorca se pozitioneaza in diagonala in spatele masinii, exista sanse mari ca aceasta sa treaca de masina si sa se rastoarne, atragand si masina dupa ea.
Accelereaza pentru a controla din nou o remorca care se balanseaza
Daca te afli in situatia in care ai de-a face cu o remorca care se balanseaza, uneori poate fi adusa sub control si prin accelerare. Doar ca este important ca situatia sa indeplineasca anumite conditii. De exemplu, masina ta trebuie sa aiba suficienta putere a motorului, sa fie suficient de grea (in raport cu remorca tractata) si remorca trebuie sa fie incarcata corespunzator (bine distribuita greutatea deasupra osiilor). Dupa cum poti sa deduci, aceasta metoda nu este lipsita de pericol si necesita experienta de conducere si cunostintele necesare despre combinatia pe care o conduci.
Concluzie
Cu cat viteza de depasare este mai mare, cu atat sunt mai mari sansele de balansare. Nu este posibil sa se determine cumva la ce viteza, o combinatie masina-remorca, va incepe sa se balanseze. Ce trebuie stiut, este faptul ca viteza maxima de deplasare cu o remorca, in majoritatea tarilor europene, deci si la noi, este de 90 km/ora. Incearca sa respecti si modul in care este incarcata remorca si distribuirea greutatii, asigurandu-ti linistea intr-o astfel de deplasare.
Daca apreciezi acest articol, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook.