Sari la conținut

Cum sa ai grija de o cutie viteze manuala

  • Utile

Cum sa ai grija de o cutie viteze manuala, acea componenta care este doar una dintre elementele masinii, care, fiindca daca functioneaza, nu trezeste niciun interes pentru noi, soferii. Reparatia unei cutii de viteze costa chiar si cateva mii de lei, prin urmare, merita sa cunosti cum sa ai grija de o cutie viteze manuala pentru a-i prelungi semnificativ durata de viata, prin actiuni simple.

Poate parea un subiect aparent banal, dar cea mai mare victima a unei defectiuni aparute la cutia de viteze va fi intotdeauna portofelul nostru. Acest articol auto prezinta cateva sfaturi despre cum sa eviti aceasta cheltuiala, prin introducerea de cateva noi comportamente de conducere care pot sa devina noi obiceiuri.

Cum sa schimbi corect vitezele

In primul rand, apasa intotdeauna pedala de ambreiaj pana la capat. Este foarte important!
Din pacate, cutia de viteze manuale nu agreaza sa conduci in ambuteiaje, unde te duci adesea la asa-numita jumatate de ambreiaj. In astfel de conditii, cutia de viteze se uzeaza rapid. In plus, nu tine piciorul deasupra pedalei ambreiajului in timpul conducerii, las-o libera. De asemenea, obisnuieste-te sa ai mana pe schimbatorul de viteze in timp ce conduci.

In al doilea rand, conducerea cu frana de motor a devenit foarte populara, mai ales ca are cateva avantaje, adica nu folosim carburant, sustine functionarea franelor si stabilizeaza masina, prin mai putine sanse de derapare. Ceea ce trebuie sa fie retinut, este ca trecerile in trepte ar trebui facute una dupa alta. De exemplu, nu schimba de la 4 la 2.

Si un al treilea aspect, uleiul cutiei de viteze. Atunci cand planifici datele de schimbare ulei motor, merita sa ti cont si de recomandarile producatorului, fiind cei care mentioneaza durata la care se inlocuieste uleiul din cutia de viteze, pentru fiecare model in parte. Aceasta operatiune ar trebui efectuata aproximativ o data la 2-3 ani, sau la fiecare suta de mii de kilometri. Principalul lucru este sa folosesti uleiul strict recomandat de producator.


Schimbarea uleiului in cutia de viteze manuala poate fi combinata cu adaugarea unui aditiv cu bisulfura de molibden (MoS2) pentru uleiul de viteze , care are rol de creeare a unei pelicule foarte durabila si care garanteaza un coeficient de frecare scazut, prin reducerea frecarii si a zgomotului mecanismelor uzate.

Cum sa ai grija de o cutie viteze manuala

Grija se manifesta prin stilul de condus adecvat, adica cu schimbatorul de viteze in mana in timp ce conduci si accesarea de treapta intai si marsarier doar cu masina oprita, nu in mers. Daca exista perioade cand simti o rezistenta excesiva, pune maneta schimbatorului cutiei de viteze in pozitie neutra, elibereaza si apasa din nou pedala de ambreiaj si incearca sa introduci in treapta de viteza. Acest lucru rezolva de obicei problema.

De final

Daca iti doresti sa pastrezi masina intr-o stare impecabila cat mai mult timp, gandeste ca unul din aspectele de care trebuie sa ti cont, pe langa o manevrare clara a schimbarii vitezelor, este si acea optiune ca uleiul din cutia manuala de viteze sa fie schimbat la intervalul recomandat.
Cum sa ai grija de o cutie viteze manuala
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact