Sari la conținut

Cum sa conduci masina mai usor

  • Utile

Cum sa conduci masina mai usor, fiindca spre deosebire de un joc pe calculator, conducerea unei masini in lumea reala nu este ceva simplu. Este nevoie de multa indemanare si ani de experienta pentru a conduce in siguranta. Chiar daca un  instructor auto te indruma sa descoperi si sa inveti lucruri necesare pentru despre condusul unei masini, exista o multime de reguli nescrise care nu se predau niciodata la o scoala de soferi.

Daca este la inceput in tainele condusului, autodivers.ro te invita sa analizezi motivele pentru care conducerea unei masini poate parea grea, prin cateva modalitati de a face ca acest lucru sa fie mai usor de practicat si inteles. Si toate acestea deoarece conducerea nu este la fel de simpla precum apasarea pedalei de acceleratie si menținerea rotilor drepte. Exista cativa factori care pot ingreuna conducerea, iar pentru a fi un bun sofer, trebuie sa fi capabil sa faci fata acestor factori. Si nu uita ca oricare sofer, fie el si un pilot de curse, a fost sofer incepator.

Masina

Masina in sine este primul tau obstacol si este nevoie de timp pentru a te obisnui cu ea, iar pana atunci, condusul se va dovedi a fi o provocare. De exemplu, daca conduci o masina de cativa ani si apoi treci la un SUV sau un microbuz, va fi putin dificil. In mod similar, comutarea intre diferite tipuri de masini ar putea ingreuna o conducere la volan. Fiind diferite, masinile accelereaza si se manevreaza diferit. Deci, ai nevoie de timp pentru a te adapta la diferite vehicule.

Orice vehicul solicita soferului sa faca mai multe comenzi, prin actionarea de pedale, sa tina volanul sub control si sa utilizeze corect semnalizatoarele sau alte comenzi. Ceea ce pare greu, este ca trebuie faci toate astea pe drum. Primesti o multime de informatii pe care trebuie sa le procesezi si sa reactionezi in consecinta.

Vremea

Vremea nu va fi intotdeauna favorabila, sau asa cum ti-o doresti. Exista perioade cand poate fi dura si poate ingreuna conducerea. Sa conduci pe o vreme cu soare, intr-o zi calda insorita, este cat se poate de bine. Pe de alta parte, daca conduci pe perioada de iarna, trebuie sa-ti faci griji pentru alti factori externi, cum ar fi gheata si zapada. Aceste conditii necesita diferite adaptari care trebuie prezentate de catre un sofer. Sunt aspecte care pot ingreuna, de asemenea, conducerea.


Vizibilitatea

Exista cativa factori care ar putea afecta vizibilitatea in timpul conducerii. Prea multă lumină solara ar putea trimite o stralucire prin parbriz care-ti poate afecta vizibilitatea. Lipsa luminii solare poate fi, de asemenea, o problema. Conditiile meteorologice precum ceata, ploaia, sau zapada, vor reduce si ele vizibilitatea. Cu timpul, inveti ca trebuie sa fi atent la schimbarea conditiilor meteorologice.

Traficul

Ajuns in trafic, apar cele mai mari pericole pe care le poti intalni in timpul conducerii. Nu esti singurul pe drum, deoarece il imparti cu numerosi soferi. Mai mult de jumatate din participantii la trafic se grabesc sa ajunga la destinatie, iar aceasta este o una din retete pentru un dezastru. Trebuie sa evaluezi fiecare vehicul din jurul tau, lucru care iti va permite sa anticipaezi urmatoarele lor miscari. Invata sa reactionezi la miscarile pe care le fac alti soferi.

Probabil iti vei pune intrebarea de ce condusul este atat de greu si de ce factorii de mai sus ingreuneaza conducerea. Nu-ti face griji, nu esti singurul in astfel de situatii, mai ales ca toate se vor imbunatatii cu timpul. Pana atunci, exista etape pe care le poti face pentru a deveni un sofer mai bun si care sunt afisate mai jos.

Cum sa conduci masina mai usor

Exista 2 abilitati distincte care te pot face un sofer mai bun. Conducerea este o abilitate in sine, iar cel mai bun mod de a dezvolta conducerea este experienta. Daca doresti sa faci eforturi suplimentare, exista cateva abilitati externe la care poti lucra.

Reflexe

Cand observi ca se intampla ceva iesit din comun in jurul tau, este nevoie de putin timp pentru a reactiona in consecinta. Chiar daca s-ar putea sa simti ca reactionezi de moment, poate fi putin mai lent decat crezi. Pentru ca un sofer să reactioneze, dureaza aproximativ 0,7 secunde. De exemplu, daca masina din fata ta franeaza, timpul necesar pentru a procesa informatiile si a reactiona la acest aspect prin incetinirea masinii, dureaza 0,7 secunde. Timpul de reactie creste pe masura ce imbatranesti.

Exista exercitii pe care le poti practica pentru a-ti creste viteza de reactie. Aceste exercitii iti vor permite sa reduci microsecundele din acele 0,7 secunde. Desi acest lucru ar putea sa nu sune semnificativ, o fractiune de secunda este suficienta pentru a evita un accident.

Rationament

Un sofer bun stie cand sa ia masurile necesare, cand trebuie sa incetineasca si cand sa accelereze. Rationamentul este deosebit de important atunci cand depasesti un alt vehicul. Ar trebui sa judeci cand este necesar riscul si cand sa poti depasi in siguranta vehiculul din fata ta. Acesta este doar un aspect al abilitatilor unui rationament folosit in timpul conducerii.

Autodisciplina

Aceasta este cea mai importanta abilitate pe care trebuie sa o dezvolti pentru a deveni un sofer mai bun. Este usor sa sfatuiesti pe alti soferi despre regulile rutiere si despre importanta respectarii acestora, iar o data ce pornesti la drum, sa te simte mai putin confortabil incalcand regulile.

Semnele de circulatie reglementeaza un drum cu un motiv. Ele tin soferul in siguranta si chiar daca ar putea parea inutile si ca depasirea limitei de viteza ar putea fi tentanta, pastreaza controlul asupra acceleratiei. Acest lucru te va face cu siguranta un sofer mai bun si mai ales ca imparti drumul cu alti soferi, trateaza-i cu respect.


De asemenea, este bine sa-ti dezvolti rabdarea. Conducerea nu trebuie sa para o concurs, asa ca programeaza-ti timpul. Evident, motivul pentru care alegi sa conduci este sa ajungi de la un punct la altul intr-o perioada scurta de timp. Deci, a sfatui pe cineva sa se deplaseze incet, nu este tocmai cel mai bun sfat. Dar asigura-te ca pastrezi masina sub limita de viteza si evita sa-ti asumi riscuri atunci cand nu este necesar. Sa ajungi acasa cu 10 minute mai devreme, nu merita ca sa petreci cateva zile intr-un spital.

Modalitati de a face conducerea mai usoara

Condusul unei masini s-a dovedit a fi o abilitate esentiala in viata. Usurinta pe care ti-o poate oferi conducerea poate fi explicata doar de cineva care stie intradevar sa conduca. Dar pentru a invata rapid cum sa conduci, din pacate nu exista sfaturi. De asemenea, nu exista secrete sau medicamente magice care sa te facă un sofer mai bun peste noapte. Trebuie sa petreci ore întregi la volan si treptat vei deveni un sofer mai bun.

Ca sofer incepator, conducerea va fi dificila. Dar exista modalitati pe care le poti urma pentru a face experienta cat mai confortabila. Acest lucru te va asigura ca modalitatea de invatare nu te va afecta. Chiar si cu aceste sfaturi, conducerea nu va fi simpla, ca si o plimbare prin parc, pana nu o intelegi.

Relaxeaza-te

Stresul este unul dintre cele mai mari obstacole de depasit. Cu zeci de masini in jurul tau, este posibil sa fi usor copleșit. Inainte de a face orice altceva, trebuie sa ai incredere in capacitatile tale. Daca stii deja sa conduci, ai încredere in abilitatile pe care le-ai dobandit de-a lungul timpului.

Daca te afli pentru prima data la volan, incearcă să fii calm. Vei deveni in mod natural un sofer mai bun odata ce vei fi calm. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta soferii incepatori este rigiditatea membrelor. Cand sunt suprasolicitati, nu isi pot misca liber membrele si nu pot controla masina. Prin urmare, prima metoda de a facilita conducerea este sa fi relaxat.

Pozitioneaza-te confortabil

Gasirea pozitiei potrivite iti va permite sa gandesti clar. Nu ar trebui sa fi prea aproape sau prea departe de volan. Acelasi lucru se poate spune si despre pedale. Asigura-te ca esti pozitionat cat mai optim. Aproape toate masinile moderne au scaune reglabile, iar unele au chiar si un volan reglabil.

O pozitie ideala de condus este cea in care bratele sunt intinse cu o usoara indoire la cot si spatele asezat pe scaun. Acelasi lucru se poate spune despre picioarele tale. Nu trebuie sa fie complet extinse si nici pliate. Gaseste-ti pozitia ideala a scaunului inainte de a conduce. Si nu uita de centura de siguranta, deoarece acesta este un detaliu minor care nu poate fi ignorat, mai ales ca viata ta poate depinde de acea curea.

Evita orele de varf

Ora de varf sunt atunci cand exista trafic intens pe strazi, iar in aceasta perioada pot exista prea multe masini si tu, ca sofer incepator te poti simti stresat. Deci, cel mai bine este daca poti evita orele de varf.

Momentul zilei in care traficul este cel mai intens, variaza de la un loc la altul. Diferite zone experimenteaza ore de varf diferite. In aproape fiecare oras, intre orele 16 și 18, se pot considera ore de varf. Uneori, s-ar putea sa nu poti evita aceste ore. Asa ca, daca esti incepator si esti fortat sa conduci in aceste momente, asigura-te ca poti fi foarte atent.

Odihna

Fara o odihna adecvata, nu ar trebui sa stai niciodata la volan. Un creier obosit nu va putea sa emita judecati corecte si nici nu va putea reactiona rapid. Ambele abilități sunt necesare atunci cand te afli la volan si conduci.

Daca pleci intr-o calatorie lunga, s-ar putea sa te simti obosit dupa cateva ore in timp ce conduci. Acest lucru va ingreuna cu siguranta condusul. Din nou, trebuie sa te odihnesti putin daca nu te simti suficient de apt pentru a continua sa conduci. Daca ai un alt sofer care calatoreste cu tine, schimba locurile atunci cand este necesar.

Evita distragerea atentiei

Intotdeauna trebuie sa ai capul limpede cand conduci. Exista multe forme de distragere a atentiei pe care le poti intalni in calitate de sofer. Trebuie sa fi capabil sa identifici ceea ce iti distrage atentia si sa ignori, sau sa gasesti o modalitate de a opri sursa. Uneori muzica si radioul, sau cineva de pe bancheta din spate iti pot distrage atentia. Trebuie să fii capabil sa elimini astfel de probleme si sa te concentrezi pe condusul masinii.

Un parbriz curat

Un parbriz murdar iti poate afecta foarte mult vizibilitatea si nu trebuie explicata importanta vizibilitatii in timpul conducerii. Spre deosebire de multe alte intretineri de rutina, parbrizul este adesea ignorat. Care a fost ultima data când ti-ai inlocuit lamele stergatoarelor?

Lamele stergatoarelor de parbriz se uzeaza pe masura ce imbatranesc. Cu timpul, nu vor mai fi eficiente impotriva ploii asa cum a fost inainte. Fara lamele stergatoarelor adecvate, conducerea in timp ce ploua poate fi dificila. Trebuie sa cureti regulat parbrizul, iar daca ai o cantitate suficienta de lichid de spalare a parbrizului in rezervor, te va ajuta sa cureti parbrizul din mers, daca este necesar.

Urmeaza trasee cunoscute

Daca esti obisnuit cu un anumit traseu, conducerea pe acel drum va fi întotdeauna mai usoara. Vei fi in mod natural un sofer mai bun atunci cand conduci pe calea respectiva, deoarece unul dintre motivele pentru aceasta este memoria ta. Vei fi capabil sa anticipezi virajele din memorie si sa reactionezi mai repede. De asemenea, vei fi constient cu privire la regulile rutiere, care ar facilita conducerea.

Dar daca se intampla daca te deplasezi spre un loc unde nu ai fost pana acum, ar trebui sa-ti planifici intotdeauna traseul in avans. Exista la dispozitie multe aplicatii de navigare in zilele noastre. Utilizeaza una dintre aceste aplicatii pentru a afla traseul exact pe care il vei urma.

Concluzie

Acum, dupa ce ai aflat cum sa conduci masina mai usor, probabil te intrebi cat dureaza sa inveti sa conduci o masina. Pentru a raspunde, trebuie stiut ca exista multi factori care ar putea determina intervalul de timp de care ai nevoie pentru a invata cum sa conduci cat mai corect. Unii factori includ varsta, angajamentul, personalitatea si aptitudinile tale naturale. O astfel de durata ar putea fi de pana la 50 de ore, sau poate dura pana la cateva sute. Iar pentru a deveni un sofer bun pana in punctul in care conducerea sa devina usoara, de multe ori dureaza mii de ore.

Cu siguranta condusul unei masini devine mai usor cu timpul, deaoarece, ca orice alta abilitate, si condusul se dezvolta odata cu practica. Cand vezi un sofer experimentat la volan si multe masini in jurul tau, este firesc sa presupui ca un condus al masinii este simplu. Dar cand tu esti cel care se afla la volan, este un alt aspect, cu totul nou.
Cum sa conduci masina mai usor

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact