Sari la conținut

Cum sa conduci pe drumuri cu polei


Cum sa conduci pe drumuri cu polei, prin cateva sfaturi prioritare pentru a pastra masina pe drum si a evita un accident auto cu urmari grave. Condusul pe un astfel de traseu este extrem periculos, deoarece poleiul este practic invizibil, iar daca mai este si o rulota tractata, cu atat mai greu.

Se cunoaste faptul ca iarna este o perioada dificila pentru soferi, deoarece temperaturile sub zero duc la conditii de drum potential periculoase, deci afla despre cum sa conduci pe astfel de zone. Conducerea pe gheata, sau zapada, este un aspect cu care majoritatea soferilor se pot confrunta la un moment dat, iar a sti sa se reactioneze rapid si corect, ar putea insemna diferenta dintre cateva secunde si un potential accident.

Cand sunt implicate unele trasee cu drumuri inghetate, cel mai important lucru pe care il poti face pentru a evita un accident auto este sa nu conduci deloc. Dar daca esti fortat sa ajungi undeva cand ai observat ca deja strada devine un patinoar, iata cateva sfaturi generale pentru a conduce in siguranta pe polei si chiar zapada.

* Curata farurile si lampile de semnalizare, parbrizul, luneta ÅŸi geamurile laterale ale masinii tale;
* Verifica stergatoarele de parbriz inainte de a face deplasarea;
* Foloseste mereu dezaburirea;
Si cel mai important, nu uita sa ai echipata masina cu anvelope de iarna.

Cum iti dai seama daca drumul are polei

Deoarece un drum cu un asemenea aspect este aproape complet transparent, este destul de dificil sa incerci sa-l descoperi inainte de a te deplasa pe el. In schimb, incerca sa anticipezi cand si unde s-ar putea sa-si faca aparitia.

Nu te baza pe termometrul masinii ca fiind singurul argument la cat de alunecos este drumul. Intotdeauna temperatura aerului se incalzeste mai repede decat pamantul. Deci, chiar si atunci cand afisajul cu grade din masina arata ca este peste punctul de inghet, carosabilul poate fi inghetat.
Incearca si observa gheata pe stergatoarele masinii, pe oglinzile laterale, pe copaci, sau pe semnele de circulatie, deoarece sunt unele semne care arata ca este nevoie de precautie suplimentara.

Podurile sunt locuri obisnuite pe care se formeaza asemenea zone de alunecare, deoarece temperaturile rezultate prin vantul care sufla pe dedesubt, sunt in general mai reci decat drumul in sine. Spre dimineata, sau noaptea, este momentul in care vor aparea mai multe urme de gheata, deoarece atunci este perioada cand temperatura scade sub zero.
Incearca si urmareste indeaproape autovehiculele din fata ta, iar daca observi ca acestea au o deplasare necontrolata, este posibil ca ele sa fi gasit deja o zona cu polei pe drum.

Care este distanta de franare pe polei

Pe un drum acoperit cu aceasta gheata subtire, distanta de franare poate creste de zece ori in comparatie cu un drum uscat. Din acest motiv, ar trebui marita distanta normala recomandata intre masina ta si cea din fata. Trebuie retinut ca anvelopele de iarna ofera mai multa aderenta si pot creste semnificativ performanta in conditii de polei, dar oricum trebuie avut grija, nu te baza doar pe acest aspect.

Cum sa previi derapajul

Daca in momentul unei deplasari, ajungi intr-o astfel de zona, este important sa urmezi cateva optiuni:
– in primul rand stai calm;
– reactioneaza cat mai putin posibil si incearca si mentine autovehiculul cat mai drept;
– ridica neaparat piciorul de pe acceleratie;
– nu actiona sub niciun fel frana;
– pozitioneaza mainile la ora noua si ora trei. Acest lucru poate oferi un control mai bun al directiei, in comparatie cu pozitionarea mainilor la ora 10 si 2. Urmareste un articol dedicat acestui subiect.

Daca efectuezi o operatiune prin bruscare de volan sau realizezi o franare brusca, anvelopele isi vor pierde temporar aderenta, facand ca masina sa alunece. In unele cazuri, masina se poate roti spre lateral in fractiune de secunda.

– utilizeaza treptele de viteza pentru a incetini daca este necesar, dar evita orice miscari bruste care ar putea destabiliza masina.
Folosirea franei de motor este esentiala in situatia in care drumul este acoperit cu acest strat subtire de gheata, deoarece este cea mai buna modalitate de a reduce viteza in astfel de cazuri.

Cum corectezi un derapaj

– o prima optiune este sa ramai in continuare calm, deoarece reactiile necontrolate nu fac bine in astfel de situatii;
– orienteaza-te inspre ce directie ajungi, deoarece este posibil sa ai instinctul de a cauta alte vehicule in jur si sa pierzi viziunea asupra masinii tale;
– roteste usor volanul in aceeasi directie in care se indreapta partea din spate a masinii. Bruscarea acestei miscari te poate determina sa scapi de sub control masina.

– foloseste o presiune usoara si constanta pe pedala de frana pentru a mentine viteza potrivita, acesta optiune fiind un aspect care permite sistemului de franare sa mentina tractiunea.
– nu utiliza niciodata pilotul automat in conditii de polei sau gheata. Poate determina ca rotile sa se roteasca la viteze diferite si te poate face sa pierzi controlul directiei.
– multe mașini sunt echipate cu un sistem de franare antiblocare (ABS) care previne automat blocarea franei.

Toate vehiculele noi aflate astazi pe drumuri sunt echipate cu frane antiblocare, care folosesc un computer de bord pentru a optimiza franarea masinii in conditii extreme. Daca te afli intr-un derapaj din care nu te poti recupera, sau trebuie sa eviti un obstacol, iar masina ta detine un astfel de sistem, apasa pedala de frana. Computerul se va ocupa de restul, mentinand franarea fiecarei roti cat mai agresiv posibil, in functie de tractiunea disponibila si va regla forta de franare la fiecare roata. Niciun sistem de siguranta nu iti garanteaza sa poti evita toate accidentele, dar franele antiblocare au salvat, cu siguranta, multi soferi de la dezastre.

Cum sa conduci pe drumuri cu polei

Nu fi prea increzator in ceea ce priveste tractiunea, chiar daca ai o masina cu tractiune integrala, sau nu.
Cel mai bun mod de a fi in siguranta in timp ce conduci pe aceste zone, este sa ai rabdare si sa fi atent la drum. Lasa-i sa treaca pe langa tine acele autovehicule care se grabesc, iar tu nu lua mainile de pe volan si franeaza usor.

Concluzie
Chiar daca acest subiect din articol este dedicat cum sa conduci pe polei, majoritatea celor afisate se pot aplica si pe zone cu zapada sau gheata. Fii intotdeauna pregatit cum sa conduci pe perioada de iarna si consulta si mai multe sfaturi de siguranta rutiera urmarind si alte articole din acest site auto.
Cum sa conduci pe drumuri cu polei

Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact