Sari la conținut

Cum sa conduci pe zapada

  • Utile

Cum sa conduci pe zapada, atunci aderenta cu anvelope de iarna pe drumuri acoperite cu zapada este total diferita in comparatie cu condusul unei masini pe drumurile uscate. Daca esti sofer incepator si ai intrat recent in posesia permisului auto, autodivers te invata cum sa conduci pe zapada.

Incearca si gandeste daca chiar e nevoie sa faci o deplasare si sa conduci pe un carosabil acoperit de zapada si inghetat. Ideal este sa conduci mult mai mult pe drumuri uscate si sa poti sa te obisnuiesti cu masina. Dar daca chiar esti nevoit sa practici un sofat intr-un astfel de sezon, urmareste cele scrise si vei pleca cu ceva curaj la drum.


Este extrem de cunoscut faptul ca daca ninge si drumurile sunt acoperite cu omat, masina pe care o conduci trebuie sa fie dotata cu anvelope de iarna pe toate roţile. Nu strica sa detii si o lopata si un sac cu nisip, care sunt de mare ajutor in cazul in care autovehiculul ramane blocat in nameti. Insa, trebuie avut in vedere ca  detinerea de anvelope de iarna este prioritara, altfel risti sa fii amendat de Politie. Riscul de a primi o amenda este insa incomparabil cu riscul de a produce un accident.

Ai intrat in posesia anvelopelor si le-ai montat, incearca, inainte de a porni la drum pe carosabil, sa realizezi o verificare a masinii, chiar daca o cunosti indeaproape. Nu pleca cu zapada pe caroserie, dar mai ales pe plafon, deoarece o franare necontrolata zapada va venii pe parbriz si va exista o sperietura necontrolata. Ne vei mai vedea in fata, stergatoarele nu vor avea forta de a curata parbrizul, fiindca nu vor face fata la greutatea zapezii. Incearca si mentine mereu o distanta sigura fata de vehiculul din fata ta.

Dupa ce probabil ai aflat si realizat cum sa dezaburesti geamurile, verifica si nivelul de lichid pentru parbriz. Vizibilitatea e foarte importanta in multe circumstante, dar cu atat mai mult iarna.
Anvelopele sa fie umflate la presiunea corecta, un aspect de care se tine cont indiferent de anotimp, printr-o verificare la un centru de vulcanizare. Este o modalitate simpla de a se reduce riscul de pierdere al aderentei, iar consumul de carburant sa se pastreze la cote normale.

Cum sa conduci pe zapada

Ai facut cele prezentate si acum trebuie sa pleci la drum. Incearca si la plecarea de pe loc sa accelerezi cat mai usor si sa debraiezi lent, pentru a se evita patinarea cu anvelope de iarna. Nu reusesti si patinarea continua, schimba in treapta a doua la cutia de viteze. Tureaza un pic mai mult motorul, pentru a nu se opri in momentul cand ridici piciorul lent de pe ambreiaj. Ai reusit sa pleci si ai drum lung de parcurs, asigura-te ca rezervorul este plin nu iti faci probleme in situatia unui blocaj, ca vei ramane cumva fara combustibil.

Atunci cand te afli pe un drum acoperit cu zapada, sau poate chiar polei, este indicata folosirea franei de motor si mai putin pedala de frana. Niciodata pe zapada sa nu apesi pedala de frana brusc, deoarece risti ca rotile sa se blocheze , iar masina sa devina o sanie pe roti si nu va mai avea niciun fel de control.

Iar pentru a se reusi realizarea unei frane de motor, urmeaza cele doua manevre:
~ apasa pedala de ambreiaj si introdu intr-o treapta de viteza inferioara celei cu care se circula la momentul respectiv;
~ dupa efectuarea acestei manevre, elibereaza lent pedala de ambreiaj;


Frana de motor este cea mai utila si recomandata metoda de a incetini masina si de a evita unele obstacole ivite pe carosabil. Intotdeauna trebuie pastrata o viteza de deplasare constanta, pentru ca este mult mai usor de redresat in cazul in care se pierde controlul masinii.

Nu te vei deplasa doar in linie dreapta si este nevoie sa si virezi. Astfel, inainte de intrarea intr-un viraj (curba), redu viteza pana la o limita care sa te asigure ca nu vei derapa. Nu folosi pedala de frana in viraje, ci doar pe cea de motor. Dupa ce ai virat, accelereaza progresiv si vei obtine aderenta necesara deplasarii. Daca se coboara o panta, recomandarea este intotdeauna folosirea franei de motor, astfel, riscul de a apare un derapaj este minim.

Nu ai respectat indicatiile de mai sus si ai intrat in derapaj pe carosabil, nu te panica, nu actiona pedala de frana si incearca sa redresezi masina. Daca detii o masina cu tractiunea pe fata, elibereaza pedala de acceleratie si roteste volanul in sens invers deraparii. Poate parea complicat, dar totodata schimba viteza intr-o treapta inferioara, pana cand masina se redreseaza.

In cazul in care deplasarea pe carosabil se efectueaza cu o masina cu tractiune pe spate, incearca si elibereaza pedala de acceleratie si roteste volanul in sensul deraparii masinii, fara a se actiona pedala de frana. Multe dintre sistemele electronice de siguranta de care dispun masinile actuale te pot ajuta in astfel de situatii delicate, dar nu te baza in totalitate pe ele si incearca sa sofezi cat mai precaut.

Daca cumva esti inzapezit pe drumuri acoperite cu zapada, incearca si verifica periodic daca nu cumva teava de esapament este acoperita cu zapada. Este un aspect important de a se evita intoxicarea cu gazele emise de la motor.

O ultima recomandare este legata de telefonul mobil si anume asigura-te ca este incarcat si detii si un incarcator auto dedicat. O data plecat in cursa pe drumuri acoperite cu zapada si apare un eveniment nedorit, poate este necesar sa suni imediat dupa vreun ajutor.
Cum sa conduci pe zapada

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor