Sari la conținut

Cum sa depozitezi anvelopele cu sau fara jante

  • Utile

Cum sa depozitezi anvelopele cu sau fara jante, deoarece depozitarea corecta a anvelopelor cu sau fara jante este esentiala pentru a le mentine intr-o stare buna si pentru a le prelungi durata de viata. Atunci cand depozitezi anvelope fara jante, este recomandat sa le pastrezi intr-un loc uscat, curat si ferit de lumina soarelui directa. Acestea ar trebui sa fie depozitate in pozitie verticala, pentru a evita deformarea.

In cazul in care anvelopele sunt depozitate impreuna cu jantele, acestea ar trebui sa fie asezate intr-un raft sau pe o suprafata plana, evitand contactul direct intre ele. Este important sa verifici presiunea anvelopelor inainte de a le depozita si sa le rotesti la fiecare cateva luni pentru a preveni deformarile. In general, respectarea acestor masuri va ajuta la mentinerea anvelopelor intr-o stare optima si la prelungirea duratei lor de viata.

Depozitarea anvelopelor auto este o constanta pentru cei care se lupta cu schimbarea anvelopelor de iarna, iar depozitarea corecta, cu sau fara jante, este esentiala pentru a le proteja si a le mentine in conditii optime. Indiferent de optiunea aleasa, este recomandat sa se respecte cativa pasi cheie, cum ar fi curatarea si uscarea anvelopelor inainte de depozitare, stocarea intr-un spatiu curat si uscat, evitarea suprapunerii anvelopelor si rotirea periodica a acestora pentru a preveni deformarile.

In plus, daca se alege sa se depoziteze anvelopele cu jante, este important sa se foloseasca suporturi sau rafturi speciale pentru a evita deteriorarea jantelor. Prin urmare, investirea timpului si atentiei necesare pentru depozitarea corecta a anvelopelor va contribui la prelungirea duratei lor de viata si la mentinerea performantelor optime pe termen lung.

Cum sa depozitezi anvelopele cu sau fara jante

Schimbarea anvelopelor auto, pe masura ce se apropie perioada de iarna, nu necesita intotdeauna mersul la un atelier auto, daca anvelopele au fost depozitate corect si sunt deja montate pe jante. Multi soferi decid sa schimbe singuri cauciucurile masinii, prin trecere de la vara la iarna si invers, pastrand anvelopele nefolosite in garaj. Dar, care este modalitatea corecta de depozitare a anvelopelor? Iata recomandarile acestui articol auto despre cum sa se depoziteze anvelopele, cu si fara jante, si sfaturi despre accesoriile pentru depozitarea anvelopelor.


De ce este importanta depozitarea in mod corect

Anvelopele imbatranesc chiar daca nu au fost folosite, sau au fost folosite putin. Fisurarea benzii de rulare si a peretilor laterali, insotita de deformarea carcasei, sunt posibile indicii ale imbatranirii. Respectarea conditiilor corecte de depozitare este esentiala pentru a reduce imbatranirea anvelopei. Indiferent daca sunt montate pe janta sau nu, anvelopele trebuie depozitate curat, nu expuse la soare sau la lumina artificiala intensa, protejate de caldura, echipamente electrice si elemente chimice.
Cum sa depozitezi anvelopele cu sau fara jante

Anvelopele pot fi depozitate pe sau fara jante. Cand sunt depozitate, este indicat sa reduci presiunea. In functie de prezenta sau absenta jantelor, instructiunile pentru depozitarea anvelopelor se modifica:

Cand anvelopele sunt montate pe jante, trebuie sa fie pastrate de preferinta umflate si sa se opteze pentru depozitarea orizontala conform Michelin, vezi imaginea de mai jos. Anvelopele cu jante pot fi depozitate si stivuite orizontal, dar in acest caz inaltimea stivelor trebuie sa fie limitata si anvelopele stabile. Imaginea de mai jos arata clar cum prezenta jantei permite si sa depozitezi anvelopele cu janta suspendata.

depozitarea orizontala

Iata si cateva exemple de suport pentru anvelope montat pe jante:

suport roti

suport roti

Anvelopele fara jante, trebuie depozitate vertical intr-un singur strat pe rafturile unui suport. Ele nu pot fi pozitionate intr-o maniera impletita, sau stivuite orizontal. Sunt aspecte care evita limitarea de aparitii a deformarilor permanente, sau, probleme de stabilitate. Cu alte cuvine, nu este recomandat sa le pastrezi suspendate.

pozitionare anvelope


Iata cateva exemple de suport pentru anvelope cu jante:

suport pentru anvelope cu jante

suport pentru anvelope cu jantesuport pentru anvelope

Atentie la umidiate si caldura

Conditiile de umiditate trebuie sa fie astfel incat sa evite formarea condensului. Prin urmare, anvelopele trebuie depozitate in interior, intr-un loc racoros, uscat si ventilat. Daca sunt in aer liber, anvelopele trebuie acoperite cu o husa adecvata impotriva apei si umiditatii. O temperatura de depozitare trebuie sa fie sub 25-35 °C.

Daca temperaturile sunt foarte scazute, nu exista contraindicatii speciale, dar pot determina rigidizarea anvelopelor. Merita sa ne amintim insa ca daca este prea rece locatie unde anvelopele sa fie a fi depozitate, nu trebuie deformate in timpul manipularii. Daca este necesar sa fie asamblate dupa o depozitare indelungata la temperaturi foarte scazute, expertii recomanda mai intai sa fie pastrate cateva ore la o temperatura de aproximativ 20 °C.

Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook, comenteaza articole auto in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai buna cunoastere si informare.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact