Sari la conținut

Cum sa tractezi o alta masina in siguranta

  • Utile

Cum sa tractezi o alta masina in siguranta, mai ales ca multe persoane cunosc si stiu aspecte despre multe situatii, dar nu neaparat despre tractarea unei masini. Exista posibilitatea ca multi probabil sa fi vazut si cum a fost remorcata o alta masina, dar sunt putini cei care au facut-o ei insisi. Deoarece se poate intampla sa fi nevoit sa o faci o data, acest articol auto te indruma sa sti cum e mai bine sa procedezi.

Tractare masina

Cel mai important lucru atunci cand tractezi o masina, fie ca te afli in masina care tracteaza, fie ca esti in cea remorcata, trebuie sa fi in siguranta. Pentru ca in ambele cazuri se pot produce probleme grave, fie avarii sau provocarea de daune, este foarte important de avut si de acordat atentie, indiferent daca tractezi sau esti remorcat.


Ca si sfat, daca ai probleme si te opresti cu masina pe autostrada, este indicat sa apelezi la un serviciu de asistenta rutiera pentru a-ti remorca masina. Aceste servicii se pot baza pe multa experienta si cunoștinte și prin urmare, stiu ce sa faca intr-o astfel de situatie.

O masina se poate tracta in mai multe moduri. De exemplu, poti folosi o franghie de remorcare sau o panglica de remorcare, dar si o bara de remorcare. Metoda pe care o utilizezi in cele din urma intr-o astfel de situatie, depinde nu numai de propriile preferinte, ci pur si simplu de posibilitatile si echipamentul disponibil.

Indiferent de varianta preferata, exista o serie de aspecte pe care nu ar trebui sa le uiti si care se aplica fiecarei variante. De exemplu, este important sa lasi in prealabil masina care este tractata pe liber, sa pui contactul si sa aprinzi luminile de avarie. De asemenea, este important sa-ti mentii intotdeauna piciorul pregatit pentru frana in timp ce esti remorcat. Deoarece frana si servoditectia pot inceta sa functioneze la parametri, trebuie sa fi pregatit si capabil sa reactionezi rapid.

Cum sa tractezi o alta masina in siguranta

Pentru a conecta cele doua vehicule, trebuie facuta conexiunea la inelul de remorcare. Acesta este uneori pozitionat si fixat sub caroserie, dar este si separat la unele modele masini, pastrat undeva in portbagaj, sau in zona rotii de rezerva. De asemenea, poti tracta o masina, daca nu este disponibil un inel de remorcare, cu ajutorul carligului de remorcare. In acest caz, asigura-te ca plasezi corect dispozitivul de remorcare în jurul carligului si nu sub bila. Se poate desface la o presiune mare.

Discuta in prealabil cu soferul celeilalte masini pe ce ruta urmeaza sa va deplasati si la ce ar trebui sa fiti atenti pe drum. Este indicat sa alegeti un traseu cat mai linistit, unde riscul unor actiuni bruste de franare este cel mai mic. La urma urmei, trebuie tinut cont de faptul ca frana s-ar putea sa nu mai functioneze.

Tractarea unei masini cu chinga de remorcare

Daca alegi sa tractezi o masina catre un loc sigur sau intr-un garaj folosind o chinga de remorcare, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le ai în vedere. De exemplu, este bine sa alegi o chinga cu o cantitate adecvata de întindere. Ea nu trebuie sa fie prea elastica, dar nici prea rigida. In primul caz, forta de tragere este transmisa prea slab, iar in al doilea, este prea puternica, astfel incat se poate distruge filetul la inelul de remorcare, sau se pot provoca alte defecte. Avantajul unei chingi de remorcare in comparatie cu o bara de remorcare este manevrabilitatea acesteia.
chinga remorcare


Tractarea unei masini cu bara de tractare

Principalul avantaj al remorcarii unei masinii cu bara de tractare este ca riscul de a lovi masina care tracteaza este mult redus. De asemenea, cu o bara de remorcare este posibil sa se conduca si inspre spate si in acest fel sa poata fi parcat masina defecta. Un alt mare avantaj este faptul ca prin folosirea unei bari de tractare, se exclude folosirea franei pentru masina tractata, aceasta varianta fiind de ajutor soferului tractat.

O bara de tractare este ca tija cu mai mmulte sectiuni, pe care o poti depozita in portbagaj si asambla atunci cum este necesar. Exista destul de multe modele pe piata, dar sunt si variante cu suspensie la mijloc pentru a face transmiterea fortei de tractiune sa se desfasoare fara socuri.
bara de tractare

Tractarea unei masini cu franghie

Daca exista varianta sa nu ai o alta opțiune, poti tracta o masina si cu o bucată normală de franghie, numai ca, asigura-te doar ca franghia este suficient de groasa si nu prezinta nicio uzura. Problema cu o franghie este ca, spre deosebire de o chinga de remorcare, nu este extensibila si de obicei nu are un capat special conceput, astfel incat sa poata fi ferm legata de inelul de remorcare.
franghie de remorcare masina

Sfaturi tractarea unei masini

Daca apar probleme cu masina pe autostrada si este nevoie sa ai masina tractata, tine cont de cateva sfaturi de siguranta si anume,, iesi din masina pana nu imbraci o vestă de siguranta. Asteapta in spatele balustradei, sau cat mai mult posibil iesit de pe autostrada. Daca masina ta este tractata, este obligatoriu sa parasiti autostrada la urmatoarea iesire si sa mergeti direct la destinatie.

Cadru legislativ

Legislatia actuala nu prevede o limita pentru distanta, dar in general, tractarea este bine sa fie efectuata pe distante scurte, pana la cea mai apropiata unitate service.

Atat conducatorul masinii remorcate cat si al celui care tracteazaa trebuie sa detina permis de conducere corespunzator categoriei din care face parte masinile care le conduc.

Masina care este remorcata sa nu fie mai grea decat cea tragatoare, iar bara de tractare metalica trebuie sa aiba lungimea maxima 4 m, iar legatura flexibila sa fie omologata cu lungimea de 3 – 5 m.

Concluzie

Iata lista de verificare pentru a-ti remorca masina in siguranta si de a ajunge fara probleme la destinatie:

– Alege optiunea cea mai potrivita pentru situatia creata (chinga, bara sau franghie);
– Atasare in siguranta la ambele vehicule, de preferinta la inelul de remorcare;
– Discuta acorduri clare unul cu celalalt inainte de a incepe remorcarea, inclusiv despre traseul care urmeaza sa fie parcurs;

– Pune pe liber masina tractata, pune contactul si aprinde luminile de avarie;
– Plecarea brusca de pe loc poate rupe chinga sau funia si duce la producerea de accidente;
– In timp ce conduci, tine piciorul in permanenta deasupra pedalei de frana pentru a fi gata de franare in orice moment;

– Conduceti ambii soferi incet si franati cu grija;
– Asigurati-va ca si chinga de remorcare si funia dintre masina tractoare si cea tractata ramane intinsa;
– Executari de viraje largi pentru soferul care tracteaza (lungimea masinii a fost extinsa cu o alta masina + spatiul de remorcare);
Soferul care tracteaza sa indice din timp cand urmeaza sa franeze sau sa vireze;
Cum sa tractezi o alta masina in siguranta
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor