Sari la conținut

Cum sa verifici stergatoarele de parbriz

  • Utile

Cum sa verifici stergatoarele de parbriz, mai ales ca acestea sunt unul dintre elementele necesare de echipare, oferind soferului o vizibilitate adecvata. Stergatoarele eficiente sunt importante in orice perioadă a anului, desi le folosim cel mai des toamna si iarna, cand trebuie luat in considerare o cantitate deosebit de abundenta de precipitatii.

Stergatoarele de parbriz nefunctionale si deteriorate, nu pot curata corect parbrizul. Drept urmare, lasa urme si locuri necuratate, ceea ce impiedica in mod semnificativ conducerea unei masini. De asemenea, stergatoarele uzate nu pot sterge apa in timpul ploii, sau zapada in timpul iernii. Acest aspect cauzeaza, de asemenea, probleme uriase de vizibilitate si poate duce la un accident, sau si mai rau, lovirea unui pieton.


Cand spui stergatoare auto, cel mai adesea te referi la lame inlocuibile care se uzeaza. Uneori apar si alte avarii, la unele masini, bratele stergatoarelor se defecteaza (au presiune gresita, sau sunt afectate de coroziune),sau motoarele care le antreneaza. De asemenea, stergatoarele pot inceta sa functioneze din cauza deteriorarii sistemului electric (curentul nu ajunge la motor), sau a unei sigurante arse. Chiar si cele mai bune stergatoare de parbriz nu pot curata parbrizul fara a folosi cantitati mari de lichid de spalare a parbrizului.

Cat de des ar trebui inlocuite stergatoarele auto

Este foarte dificil de determinat un interval specific de inlocuire pentru stergatoarele auto. Spre deosebire de service-ul de ulei, sau schimbarea altor fluide de functionare, acestea nu sunt specificate nici macar de producatorii de masini. Cu alte cuvinte, exista o singura regula si anume, stergatoarele trebuie inlocuite ori de cate ori inceteaza sa-si indeplineasca functia. Stergatoarele de marca de buna calitate, operate corespunzator, pot rezista cateva luni bune, pana la un an, sau chiar mai mult. Cele mai ieftine, vor da de obicei semne de deteriorare dupa trei sau patru luni.

Cu toate acestea, trebuie stiut ca totul depinde cu adevarat de anotimp. Stergatoarele de parbriz se uzeaza cel mai repede iarna. Acesta este momentul in care gradul de exploatare a acestora devine deosebit de ridicat. Lamele de cauciuc se ocupa de temperaturi scazute si gheata pe parbriz sau luneta. Ambii factori reduc semnificativ presiunea stergatoarelor pe suprafata geamului.

Cum sa verifici stergatoarele de parbriz

Exista o lista intreaga de simptome ca lamelele stergatoarelor de la masina s-au uzat. Prin randurile de mai jos, sunt cateva aspecte principale. Le observi la masina ta? Nu ezita si inlocuieste-le.

* Cand raman dungi pe geam, rezulta ca sunt cauzate de o margine deteriorata a stergatoarelor.

* Cand apa nu este curatate de pe parbriz, cauza este o lama de stergator indoita, sau, caz mai rar, de un brat deteriorat.


* Cand parbrizul arata incetosat in timpul curatarii, este cauzat de probleme cu cauciucul lamelei care freaca direct de geam, sau presiunea bratelor stergatoarelor este cu siguranta prea slaba.

* Cand stergatoarele nu pot elimina apa in timpul unei ploii abundente.

* Cand un stergator scartaie si sare pe parbriz, cauza consta intr-o lamela distrusa, sau un brat stergator deteriorat.

* Cand este vizibila deteriorarea sistemului de fixare, care nu poate tine corect stergatorul, mai ales ca acesta este din plastic, iar un utilizator neexperimentat il poate deteriora in timpul instalarii stergatorului.

De avut in vedere un aspect si anume, in situatia in care observi ca stergatoarele de la masina fac zgomot atunci cand lucreaza pe parbriz, sau nu curata apa in totalitate, efectueaza doua proceduri inainte de a le inlocui. Pentru inceput, oprit undeva intr-o parcare, ridica stergatorul si sterge-i lama cu o carpa sau pur si simplu un servetel. Uneori, problemele in timpul activitatii de stergere nu sunt determinate de uzura suprafetei de cauciuc, ci de murdarie, zapada sau gheata, adunate pe acesta.

Se intampla ca functionarea inexacta a stergatoarelor auto de parbriz sa nu fie rezultatul lamelor uzate, ci a modului in care este fixat bratul. Asa ca daca, de exemplu, ai inlocuit recent stergatoarele, iar acestea inca mai lasă urme pe deam, sau sar in timpul functionarii, misca bratul in mod optim. Poti gasi cu usurinta instructiuni pentru aceasta procedura online. Bratul ar fi putut fi indoit in timpul unei inlocuiri incompetente, in timpul unei coliziuni sau, de exemplu, de catre un vecin rau intentionat.

Cum se inlocuiesc stergatoarele

Instructiunile de instalare, cu desene, trebuie incluse pe ambalajul stergatoarelor auto, iar o descriere a modului de inlocuire a unei lame de stergator poate fi gasita in tutorialele video postate online. De obicei, procedura nu dureaza mai mult de cateva minute.

Intr-o situatie in care decizi ca nu ai cunostințe mecanice, sau pur si simplu nu doresti sa inlocuesti singur stergatoarele, cere ajutor unui mecanic auto. Astfel, vei obtine un beneficiu dublu. Pe de o parte, angajatul atelierului va selecta piesa de lungime adecvata pentru masina ta, iar pe de alta parte, nu va trebui sa-ti faci griji cu privire la modul de inlocuire a stergatoarelor masinii. Un mecanic cunoscator va face inlocuirea rapid si profesionist. Optiunea este destul de tentanta, deoarece ajutorul cerut unui atelier auto nu este costisitoare. Serviciul nu ar trebui sa coste mai mult de cativa lei.

Ce duce la distrugerea stergatoarele auto

Din acest articol auto, ai invatat cum sa verifici si care sunt simptomele deteriorarii stergatoarelor. Prin urmare, ar trebui sa afli si despre factorii care afecteaza uzura lor mai rapida. Prin eliminarea unora dintre aspecte, vei putea prelungi durata de viata a componentelor din cauciuc. Datorita acestui lucru vei economisi. Dar ce duce la distrugerea stergatoarelor?

* Lucratul cu o cantitate mica de lichid de spalare, deci, rezervorul trebuie sa fie plin. Frecarea uscata a parbrizului nu numai ca dauneaza stergatoarelor, dar zgarie parbrizul.

*Un lichid de spalat de proasta calitate, mai ales ca partea de cauciuc reactioneaza direct cu lichidul si, prin urmare, cu agentul chimic.

* Spalarea geamurilor masinii cu sampon de ceara. Ceara face ca stergatoarele auto sa alunece mai greu pe parbriz si prin urmare, sunt mai putin capabile sa curete apa si murdaria.

* Functionarea stergatoarelor de parbriz iarna, pe un parbriz acoperit cu gheata, este cel mai frecvent motiv pentru deteriorarea stergatoarelor in timpul acestui sezon. Daca faci aceasta greseala de cateva ori, presiunea stergatoarelor nu va mai fi suficienta, mai ales ca stergatoarele nu sunt pentru dezghetare.

* Indepartarea stergatoarelor inghetate prin activare, sau dezlipindu-le cu o racleta. Dezghetarea parbrizului cu ajutorul sistemului de ventilatie este cele mai buna metoda de a elibera usor stergatoarele.

* Stergerea unui parbriz foarte murdar, de exemplu acoperit cu mult noroi, praf si nisip, duce la o distrugere a stergatoarelor.

* Nu folosi stergatoarele pentru o lunga perioada de timp, deoarece soarele puternic vara provoaca uzura accelerata a cauciucului stergatoarelor auto.

De final

Stergatoarele auto sunt adesea un bun prieten al fiecarui sofer. La urma urmei, ele ofera o vizibilitate buna in orice moment al anului. Conducerea cu stergatoarele defecte este un disconfort imens, precum si riscul de a provoca un accident. Pentru ca intr-o situatie in care se acumuleaza incorect apa, este posibil sa nu observi un pieton care traverseaza, sau un vehicul in timpul unei manevre de parcare. Deci, nu lua in calcul ca economisti cativa zeci de lei si inlocuieste-le.

Desigur, este posibil sa nu sti cum sa le inlocuiesti, dar asta nu este o scuza, pentru ca oricand poti cere ajutor unui prieten priceput, sau chiar unui mecanic. Vei fi sigur ca inlocuirea se va face profesional si ieftin.
Cum sa verifici stergatoarele de parbriz

Distribuie prietenilor