Sari la conținut

Cum scapi de aburirea geamurilor in masina

  • Utile

Cum scapi de aburirea geamurilor in masina, stiind ca toamna si iarna sunt anotimpuri extrem de solicitante pentru un sofer, iar conditiile dificile ale drumului si vremea nefavorabila schimbatoare impun prudenta si vigilenta extrema pe traseu. Suprafetele inghetate sau umede, ingreuneaza fara indoiala conducerea. Un sofer trebuie sa fie pregatit pentru o distanta mai mare de franare si aderenta limitata a anvelopelor.

In sezonul de iarna, intunericul apare mai repede, iar ceata reduce vizibilitatea. In plus, scaderea temperaturii si umiditatea extrem de ridicata, fac ca geamurile din masina sa se abureasca. Niciun sofer nu poate avea o influenta asupra schimbarilor meteo, dar umiditatea excesiva a geamurilor pe interior poate fi asociata si cu defectiuni ale masinii. Problema este ca, de regula, soferii incearca sa elimine efectele, uitand de cauze, fapt pentru care de aici trebuie sa se inceapa. Acest articol auto afiseaza cauze si indruma despre cum se poate preveni aburirea geamurilor masinii si cum se face fata acestui fenomen.

Geamuri aburite

Din pacate, toti soferii se lupta cu acest fenomen de aburire a geamurilor de la masina. Reducerea vizibilitatii are insa un impact direct asupra unei probleme de siguranta la volan, asa ca o asemenea problema nu poate fi subestimata. Activitatea de baza a unui sofer, inainte de a incepe sa se deplaseze, este desigur, de a face geamurile cat mai transparente posibil.

Ca urmare a diferentei mari de umiditate si temperatura dintre mediul exterior si interiorul masinii, umiditatea se acumuleaza in interior si se depune sub forma de abur. Aerul conditionat si incalzirea, pornite, vor sprijini cu siguranta procesul de uscare. De asemenea, merita adaugat ca umiditatea din interiorul masinii este afectata si de alti factori, precum incaltamintea umeda, cu zapada, sau imbracamintea. Prin urmare, merita sa ne amintim sa scuturam, orice forma de apa de pe haine sau pantofi.

Orice variatie de temperatura are un efect si asupra cresterii umiditatii. Doar se observa cum reactioneaza aerul pe care il expiram intr-o zi geroasa. Aburirea geamurilor de la masina este asadar si un fenomen fizic normal si nu poate fi eliminat complet. Cu toate acestea, se creaza astfel de conditii in masina, care vor afecta direct reducerea evaporarii si vor creste umezeala geamurilor.


Cum scapi de aburirea geamurilor in masina

Geamurile aburite la masina sunt un fenomen cu care fiecare sofer trebuie sa se confrunte in sezon de toamna si iarna. Pornirea aerului conditionat este de mare ajutor, deoarece va usca aerul destul de repede. De aceea, este intotdeauna o idee buna sa adaugi acele cateva minute suplimentare pentru a te pune in miscare cu masina. Aerul conditionat pornit, fluxul mare de aer si incalzirea, sunt cu siguranta un aliat in lupta impotriva geamurilor aburite.

De asemenea, merita sa deti carpe adecvate pentru stergerea geamurilor. Acestea ar trebui sa fie fabricate din microfibra absorbanta de inalta calitate, pentru a absorbi o cantitate mare de umiditate. Cu toate acestea, dupa stergeri repetate, nu trebuie lasate astfel de carpe umede in masina pentru o perioada lunga de timp, deoarece acestea vor deveni o sursa suplimentara de umiditate.

Pe piata, exista si produse de curatare speciale pentru geamuri, care impiedica acumularea de abur pe geamuri. Absorbantele de umezeala pot fi, de asemenea, utile. S-ar putea sa nu acumuleze toata apa existenta pe geam la interior, dar cu siguranta vor reduce intr-o oarecare masura evaporarea apei de pe geamuri.

Un lucru evident de care trebuie sa aiba grija fiecare sofer este mentinerea ordonata a interiorului masinii, deoarece, murdaria acumulata, carpele ramase, covorasele de cauciuc sau gunoiul, vor contribui indirect la acumularea de umiditate. In plus, nu trebuie neglijata ventilatia masinii. Desigur, nu trebuie sa fie deschise geamurile cand ventilatia sau incalzirea sunt pornite. De asemenea, ar trebui sa se evite manevrarea geamurilor cand afara ploua sau ninge. Dar daca conditiile meteo totusi permit, merita sa fie bine aerisit interiorul.

Cauze si rezolvari

Uneori, in ciuda eforturilor soferului, problema aburirii geamurilor nu scade si ingreuneaza foarte mult conducerea. In multe cazuri, acest lucru inseamna din pacate, un fel de defectiune la masina. Poate fi o problema a aerului conditionat, sau o alta problema rezultata din etanseitatea habitaclului. Fara indoiala, un mecanic auto cu experienta se poate ocupa de o inspectie amanuntita a masinii.

Multi soferi renunta la utilizarea aerului conditionat pe perioada iernii. Cu toate acestea, merita sa se gandeasca sa-l porneasca din cand in cand, deoarece aerul conditionat asigura o ventilatie adecvata a aerului si este o sursa de aer uscat. Functionarea ocazionala a aerului conditionat protejeaza si compresorul impotriva uzurii mai rapide.

Motivul aburirii geamurilor poate fi, de asemenea, un filtru de polen uzat sau deteriorat. Teoretic, filtrul de polen ar trebui inlocuit in timpul inspectiilor periodice ale masinii. In functie de producator si model, se inlocuieste cu unul nou la fiecare 12-24 de luni, sau la fiecare 15-40 de mii de kilometri. Daca se conduc, de exemplu, pe drumuri de pamant cu praf, este recomandat sa fie inlocuit mai des, pentru ca se depun destul de multe impuritati mai rapid. Cu cat se decid mai des inlocuiri, cu atat mai bine. La urma urmei, filtrul din habitat reduce inhalarea de aer plin de mucegai si de bacterii.

Intr-o masina fara aer conditionat, dupa ce se intra si se porneste motorul, cel mai simplu mod este sa se porneasca fluxul de aer cald catre parbriz si sa se deschida un geam pentru a scapa rapid de umezeala. Desigur, se activeaza si incalzirea lunetei. Ar trebui sa existe la indemana un burete sau o carpa tip piele de caprioara, pentru a sterge geamurile daca este necesar.

Dupa oprirea masinii, se deschide ușa pentru a ventila interiorul si pentru a uniformiza temperatura. In acest timp, se scurge apa de pe covorasele de cauciuc. Ce mai trebuie avut in vedere este aspectul acela cand o masina este condusa de o femeie care poarta tocuri inalte, ascutite. Merita sa se verifice daca covoarele nu sunt pline de gauri si daca apa nu s-a infiltrat in mocheta, de sub ele.


De final

Problema neglijata de rezolvare a unei aburiri excesive a geamurilor poate fi un aspect foarte incomod pentru utilizarea zilnica a masinii. Diminetile de iarna nu sunt propice pentru a porni masina in graba, chiar daca geamurile aburite ale masinii pot intarzia si mai mult o deplasare matinala. Este foarte greu de pornit la drum atunci cand prezenta vaporilor de apa pe geamuri isi fac prezenta. Un comportament neglijent, creste probabilitatea unui accident de cele mai multe ori. Pericolul este, de aemenea, influentat si de diminetile intunecate si de drumurile de iarna relativ alunecoase.

Deoarece aburirea geamurilor din masina este o problema enervanta si suparatoare, afectand multi soferi, in special toamna si iarna, aceste cateva sfaturi simple afisate in acest articol auto, o pot reduce semnificativ.
Cum scapi de aburirea geamurilor in masina

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact