Sari la conținut

Cum se raceste un motor supraincalzit

  • Utile

Cum se raceste un motor supraincalzit, deoarece supraincălzirea motorului este o problema comuna cu care se confrunta uneori soferii, aspect ce duce la reparatii costisitoare daca nu este rezolvat la timp. Prin urmare, este esential sa sti cum sa racesti un motor supraincalzit. Ori de cate ori te confrunti cu aceasta problema, rezolvarea ei rapida are un rol important, mai ales ca se diminueaza aparitia problemelor si la alte componente ale sistemului.

Este esential sa actionezi rapid in momentul in care observi ca motorul masinii tale se tempereaza. Mai intai, opreste sistemul de climatizare si deschide sistemul de incalzire pornit pe turatie maxima. Acest lucru va dirija caldura din compartimentul motorului in habitacle, o optiune care permite motorului sa se raceasca mai repede.

Daca descoperi ca din compartimentul motor iese prea mult abur, pasaseste partea carosabila, deschide capota si lasa masina sa se raceasca, atat timp cat este nevoie. Odata ce motorul s-a racit, verifica nivelul lichidului de racire si adauga putin antigel daca este necesar si ai la indemana, daca nu, poti pune apa.

Aceasta este doar o prezentare generala a ceea ce ar trebui sa faci in astfel de situatii, dar acest articol auto iti ofera mai multe amanunte pentru a raci un motor care s-a supraincalzit.

Cum se raceste un motor supraincalzit

Exista mai multe cauze care duc catre o supraincalzire a motorului, dar exista si simptome ale supraincalzirii, pe care ar trebui sa le ai in vedere si care pot fi:


– Aburul de sub capota;
– Lampa de avertizare a temperaturii;
– Performanta slaba a motorului;
– Zgomote ciudate ca rezultat al fierberii lichidului de racire;

Daca cumva ai descoperit astfel de simptome, pentru racirea si prevenirea altor deteriorari cauzate de supraincalzirea motorului, incearca si nu te panica. Indiferent de cat de grava poate fi problema, aceasta nu va cauza daune imediate. Daca pe tabloul de bord apare aprins martorul de temperatura, temperatura creste sau vezi abur care iese de sub capota, pastreaza-ti calmul si paraseste traseul, intr-o zona ferita de trafic.

Sa nu cumva sa confunzi aburii albi care ies din compartimentul motor cu un fum alb, deoarece este abur de la motor si nu fum. Dupa ce ai oprit, porneste luminile de avarii, sistemul de climatizare sa fie oprit, coboara geamurile, porneste caldura cu setarile la maxim.

Opreste motorul si lasa contactul pus, pentru a permite ventilatorului de racire a radiatorului sa elimine caldura din compartimentul motorului i timp ce motorul nu mai genereaza caldura.

Incearca si ridica capota de la motor, dar mare atentie, daca aburul inca mai iese si zona pe care pui mana pentru deschidere este prea fierbinte pentru a fi atinsa, las-o sa se răceasca inainte de a o deschide.

Lasa motorul sa se raceasca inainte de a atinge orice componenta, cum ar fi tentatia de a deschide rezervorul de lichid de racire sau capacul radiatorului. Este nevoie de aproximativ 30-45 de minute pentru ca un motor sa se racească dupa ce a fost supraincalzit. Cand consideri ca motorul este racit, deschide capacul radiatorului, sau al rezervorului cu lichid, cu un prosop sau o carpa groasa si verifica nivelul lichidului de racire.

Desi este recomandat sa completezi lichidul de racire dupa supraincalzire, nu turna apa rece intr-un intr-o instalatie fierbinte. Ar putea duce la fisuri pe blocul motor din cauza schimbarii bruste a temperaturii.

Daca esti fortat sa o faci, acest procedeu de umplere se face numai cu motorul pornit, pentru ca temperatura amestecului sa fie diminuata de circuitul lichidului din instalatie. Daca nu ai antigel si nu ai de unde sa-l procuri, umple radiatorul si rezervorul cu apa, dar inlocuieste-o cu antigel recomandat cand ajungi la destinație.

Porneste motorul si urmareste cum se afiseaza indicatorul de temperatura din bord intr-un minut sau doua. Daca temperatura depaseste nivelul standard, opreste motorul si mai lasa-l sa se raceasca în urmatoarele 10-15 minute. Daca totul functionează bine, revin-o la drumul care-l aveai de parcurs si continua spre destinatie, dar sa ai in vedere vizita la un mecanic pentru o inspectie amanuntita.


Ce trebuie stiut, este faptul ca una dintre cauzele comune ale supraincalzirii motorului sunt scurgerile de lichid de racire. Deoarece sistemul de racire functioneaza sub presiune, o mica scurgere in sistem va cauza probleme de supraincalzire.

Concluzie

Ori de cate ori observi o crestere a temperaturii in masina, nu intra in panica, paraseste in siguranta partea carosabila si lasa motorul sa se raceasca. Urmeaza pasii din acest articol auto pentru a raci motorul care s-a supraincalzit. Chiar daca supraincalzirea nu poate cauza probleme imediate motorului masinii tale, continuarea deplasarii in astfel de situatii poate provoca daune grave motorului.
Cum se raceste un motor supraincalzit

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact