Sari la conținut

Cum se ridica pe cric in siguranta o masina

  • Utile

Cum se ridica pe cric in siguranta o masina, chiar daca necesitatea ridicarii unei masini este asociata mai mereu cu reparatiile in ateliere auto. Cu toate acestea, fiecare sofer, mai ales cei la inceput de drum in tainele auto, ar trebui sa stie sa ridice o masina pe cric. Daca nu esti sigur cum sa procedezi, acest articol auto incearca sa te indrume.

Pot parea banale unele randuri de mai jos, mai ales pentru un sofer cu vechime, dar toate persoanele care se afla in spatele volanului ar trebui sa stie cum sa ridice o masina, mai ales ca exista situatii destul de dese, in cariera de sofer, atunci cand are nevoie de rezolvat o problema, precum o pana de cauciuc. Aceasta activitate relativ simpla, poate fi foarte stresanta pentru unele persoane. Totusi, este bine sa nu se faca griji, deoarece in acest articol, se pot afla cateva sfaturi practice care vor arata cum se ridica pe cric in siguranta o masina.

Motive ridicare masina

Pentru a efectua unele tipuri de reparatii, este necesara ridicarea masinii. In acest fel, ai acces nu numai la sistemul de evacuare si frane, dar se beneficiaza si de acces comod la motor, sau la cutia de viteze.

Masina este ridicata in multe moduri, iar acest lucru se face de obicei intr-un service sau atelier auto, numai ca, totusi,un sofer nu trebuie sa fie dezinteresat de cum sa-si ridice masina. Chiar si un pasager, care nu este atat de interesat de aspectele tehnice ale unei masini, ar trebui sa stie sa salte pe cric o masina, fiindca este destul important in unele situatii.

Un sofer nu trebuie sa cunoasca doar regulile de circulatie, ci si sa inteleaga si sa cunoasca unele problemele tehnice de baza. Sunt multi acei care au doar capacitatea de a alimenta o masina cu carburant si de a turna lichid de spalat parbrizul, aspecte care cu siguranta nu sunt suficiente. Pe traseu, trebuie facut fata si unor anumite situatii care, de exemplu, fac imposibila deplasarea pe mai departe a masinii.


Cu alte cuvinte, fiecare sofer ar trebui sa știe cum sa ridice pe cric o masina. In timpul unei calatorii, poate exista o situatie in care va trebui sa fie inlocuita o roata. In loc sa cauti nervos instructiuni despre cum sa ridici masina, sau sa astepti un serviciu auto mobil, este mai bine sa afli in avans cum sa procedezi.

Cum se ridica pe cric in siguranta o masina

Fiind sofer incepator, sau poate unul comod, apare intrebarea cum sa ridici o masina, prin a o face in siguranta, cat mai repede si fara probleme. Pentru astfel de lucruri, exista cateva aspecte de care trebuie sa ti cont.

Ca si prim pas, nu ridica niciodata masina fara a te asigura ca motorul este oprit, maneta schimbatorului de viteza este fixata intr-o treapta inferioara, iar frana de mana este actionata. De asemenea, aminteste-ti ca nu trebui sa fie pasageri in masina.

Inainte de a incepe aceasta activitate, nu uita sa asezi masina pe o suprafata plana. Nu ridica niciodata masina pe un drum inclinat, deoarece acest lucru ar putea cauza rularea masinii. Fiind precaut, merita sa plasezi ceva obiecte la rotile pe partea opusa, care vor imobiliza suplimentar masina. Pot fi, de exemplu, pietre de pavaj sau bucati de lemn.

Inainte de a incepe sa actionezi parghia (maneta) cricului, asigura-te ca este plasat la locul potrivit. De regula trebuia pozitionat la capetele pragurilor, in locul destinat pentru aceasta. Pe masina, in zona respectiva, ar trebui sa existe o degajare sau un alt semn care sa indice ca aici trebuie plasat cricul.

Daca din cauza coroziunii pragurilor este imposibil sa pui cricul in acest loc, mașina poate fi ridicata si in alte locuri (de exemplu, cadrul sasiu, dar nu direct pe podea). Totul este sa ai grija sa nu se deterioreze locul in care este amplasat.

Daca masina este ridicata pentru a inlocui o roata, asigura-te ca slabesti suruburile rotii inainte de a incepe procedura de ridicare. Cand masina este ridicata, incercarea de slabire a suruburilor (prezoanelor) face ca roata sa se miste, ceea ce este extrem de dificil, daca nu imposibil, slabirea lor. Abia dupa acest pas trebuie sa fixezi cricul sub masina si sa incepi sa ridici.

Atentie la asigurarea adecvata

Toti soferii ar trebui sa fie constienti de folosirea unui cric si cum este bine sa o faca. Este indicat sa se stie dinainte, cu calm, decat sa se actioneze sub stres, atunci cand se intampla deja. Totusi, daca intr-o situatie de urgenta pe drum nu doresti sa schimbi o roata, desi cunosti cum sa ridici masina pe cric, dar nu te simți suficient de puternic pentru a o face, nu trebuie sa intri in panica. In astfel de situatii, un apel catre un prieten, sau catre un serviciu de asistenta, sunt lucruri pe care poti conta. O data ajunsi la fata locului, te pot ajuta intr-o astfel de situatie neplacuta.

De final

Intotdeauna este bine sa stii sa ridici pe cric o masina, iar fiecare sofer ar trebui sa aiba aceste cunostinte, mai ales ca astfel de aspecte permit evitarea stresului in caz de urgenta. Cu toate acestea, teoria si practica, chiar daca se bazeaza pe acelasi subiect, sunt doua lucruri diferite. Doar a sti cum sa ridici o masina nu te face sa o faci rapid si in siguranta. Prin urmare, daca nu te simti in masura, este mai bine sa apelezi la un ajutor, asa cum s-a mentionat, decat sa incerci sa o faci singur.
Cum se ridica pe cric in siguranta o masina
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.


Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact