Sari la conținut

Curatare corecta stergatoare parbriz

  • Utile

Curatare corecta stergatoare parbriz, pentru ca ele sa indeparteze praful, apa de ploaie, lapovita sau zapada, la fel de eficient pe cat ar trebui. Pentru astfel de lucruri, le trebuie acordata suficienta atentie, mai ales ca o conducerea in siguranta incepe cu o vizibilitate optima. Sunt un element care merita atentie, dar care adesea se pare ca sunt trecute cu vederea, fiind vitale pentru deplasari in timpul ploilor abundente, a ninsorilor sau chiar a unei invazii de insecte vara. Acest articol auto te indruma cum poti curata si prelungi cu usurinta durata de viata a stergatoarelor de parbriz.

Cauze uzura

Stergatoarele de parbriz sufera la temperaturi extreme. Cand este prea rece sau prea cald, in cauciuc apar crapaturi, iar consecintele aparute pot fi cele care urmeaza.

Aparitia unui scartait

Atunci cand lamelele stergatoarelor incep sa produca un scartait, devine un motiv de iritare si poate deranja atentia unui sofer, prin urmari ce pot ce deveni periculoase. Prin urmare, ar trebui depistata cauza si rezolvarea ei. Nu trebuie exclus faptul ca un stergator poate sa scartie si atunci cand parbrizul este uscat, mai ales cand viteza de stergere este setata pe treapta mare cand nu ploua suficient.

Zgarieturi pe geam

Uneori parbrizul se murdareste fara sa ploua, iar masina ta are o functie foarte la indemana pentru a-l curata si anume, spalatoarele de parbriz. Odata ce sunt actionate, stergatoarele vor actiona pe geam, odata cu solutia de curatare peste parbriz, pentru a indeparta murdaria. Functia spalatoarelor de parbriz functioneaza, la multe masini, dupa urmatorul principiu: de indata ce se actioneaza comanda, se actioneaza concomitent o pompă de apa si, totodata, stergatoarele de parbriz.

Numai ca, este nevoie de putin timp pentru ca lichidul sa fie pompat de catre pompa pana la duze spalatoare, iar stergatoarele deja incep sa se miste. Un astfel de aspect este mult mai des intalnit la geamul de spate (luneta).


Prima data, cand stergatoarele isi fac ciclul, este adesea foarte putin lichid pe parbriz, aparand acea problema de sflefuire peste murdaria uscata. Abia dupa a doua rulare a stergatoarelor exista putin mai mult lichid, fapt ce asigurarea ca exista ceva mai multa lubrifiere intre sticla si stergatoare. Adesea, murdaria este sub forma de praf sau nisip, iar cand acesta se freaca direct peste sticla, apar zgarieturi. Drept urmare, stergatoarele provoaca o multime de zgarieturi mici in parbriz la fiecare miscare, iar in timp, acest lucru va deveni mai vizibil.

Vibrare puternica la viteze mari

Daca apare o vibrare anormala a stergatoarele in ambele directii, inseamna, de obicei, ca marginea de cauciuc care aluneca peste geam ori nu este aliniata la un unghi exact de 90° fata de parbriz si lucreaza neuniform, ori a disparut definitiv. Acest lucru creste rezistenta la alunecare, determinand ca stergatorul, in loc sa alunece pe geam, sa detina doar o frecare, ceea ce duce la vibrare.

Daca observi vreunul dintre aceste simptome, ele indica lamele stergatoare uzate, asa ca, demonteaza-le din lacasul lor si ia-ti altele noi. Este important sa inlocuiesti anual stergatoarele de parbriz pentru siguranta ta si a celorlalti. Pastrarea unui parbriz curat si cu lamele stergatoare optime, fac ca stergatoarele de parbriz sa functioneze corect.

Curatare corecta stergatoare parbriz

Multi proprietari de masini abia acorda atentie stergatoarelor, inlocuindu-le doar atunci cand este cu adevarat necesar. Insa, o curatare atenta poate prelungi cu usurinta durata de viata a stergatoarelor de parbriz. Tot ce ai nevoie este o carpa curata, un vas cu putina apa in care poti pune si putin otet, dupa care, iata pasii pe care-i poti urma, pentru o curatare corecta:

* Fie ca ai spalat masina sau nu, ridica cu atentie unul dintre stergatoare si descopera in ce directie este cel mai usor de curatat lama stergatorului. Daca poti ridica bratul pana la capat si acesta ramane ridicat, atunci este usor. Intoarce stergatorul astfel incat lamela de cauciuc sa fie indreptata in sus.

* Tine stergatorul cu o mana, iar cu cealalta umezeste din abundenta, prin glisare, cu ajutorul unei carpe inmuiata in apa cu otet, intreaga suprafata a cauciucului. Gliseaza carpa de mai multe ori, dupa care sterge cu una curata. Cauciucul poate fi fragil, asa ca ai grija sa nu-l deteriorezi sau sa-l smulgi din locul lui.
Daca nu ai o carpa la indemana si utilizezi prosoape de hartie, arunca-le dupa fiecare trecere peste lamela stergatorului.

* Curata restul stergatoarelor, pentru a indeparta murdaria, sau resturi care ar putea determina ca stergatoarele sa nu functioneze corect.

* Pune cu grija stergatoarele inapoi pe parbriz, nu le da drumul din mana.

Ca si sfat, curatarea cu alcool nu este recomandata, iar daca nu ai spalat masina inainte, spala imediat si parbrizul, astfel incat nicio murdarie existenta sa nu deterioreze stergatoarele si nu uita de luneta. Intr-un final, vei fi uimit de rezultat!


Intretinere stergatoare de parbriz

Aplica putin spray cu silicon peste benzile din cauciuc ale stergatoarelor de parbriz, ca si optiune de a mentine proprietatile de glisare ale cauciucului. Repeta acest proces de trei sau patru ori pe an. Daca ai urmat cele scrise in acest articol auto si ai curatat stergatoarele, este momentul ideal pentru a face asta.

Stergatoarele de parbriz nu trebuie folosite pentru a indeparta direct murdaria, frunzele, sau excrementele de pasari de pe parbriz, deoarece se vor uza mai repede. Incearca si asigura-te ca geamurile masinii tale sunt curate inainte de a pleca la un drum.

Pentru ingrijirea lor pe timpul iernii, pot fi curatate cu antigel concentrat, nediluat, in loc de apa. Acest lucru previne aparitia particulelor de gheata. Totusi, daca nu procedezi astfel in aceasta perioada rece, este recomandat indepartarea manuala a ghetii inainte de a actiona stergatoarele de parbriz, in caz contrar, cu siguranta pot fi deteriorate benzile din cauciuc.

Concluzie

Cand aspectele din acest articol auto referitor la un stergator de parbriz nu pot fi rezolvate la timp, stergatorul de parbriz se va deteriora si mai mult, va zgaria geamul si apoi va afecta serios siguranta la conducere. Curata stergatoarele de parbriz de fiecare data cand speli masina, mai ales ca acest lucru va dura cateva secunde, dar va mentine stergatoarele in stare buna. Daca sunt lamele ale stergatoarelor de parbriz uzate, cel mai bine este sa le inlocuiesti. Inlocuirea lor este o munca simpla, doar de cateva minute.

Curatare corecta stergatoare parbriz

foto: wikihow.com

Daca consideri interesant acest articol, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact