Sari la conținut

Curatare terminale si borne baterie auto

  • Utile

Curatare terminale si borne baterie auto, un aspect deloc de neglijat, pentru prevenirea neplacerilor la pornirea motorului masinii la un moment dat. O ingrijire periodica pentru o baterie auto, prin curatare borne si punctele de conectare, vor elimina un eveniment frustrant.

Putini soferi aflati la inceput de drum cunosc un aspect si anume faptul ca printr-o curatare a bateriei, aceasta va efectua o pornire mult mai buna. Acest aspect se neglijeaza de majoritatea soferilor, chiar si de cei cu ani multi in spate de experienta. Sunt soferi care nu fac acest lucru, fie din teama de a nu strica ceva, sau chiar nu au aflat ca o baterie se curata periodic.


Invatarea modului de curatare terminale si borne baterie auto si evitarea corodarii, va reduce cheltuielile si ingrijorarile inutile. In cele ce urmeaza, autodivers.ro afiseaza cateva sfaturi, dedicate soferilor incepatori, dar nu numai, despre cum se curata o baterie auto si cum se poate preveni coroziunea bornelor.

Majoritatea bateriilor auto sunt amplasate sub capota si se afla situate pe partea stanga sau dreapta a compartimentului motorului. La unele modele, bateria este localizata in portbagaj, sau chiar sub bancheta din spate. Acumularea, coroziunea existenta, sau murdaria de pe terminale si borne, pot avea un impact semnificativ asupra performantei motorului si mai ales a bateriei.

Curatare terminale si borne baterie auto

Daca ai observat o substanta alba, cenusie, pe terminalele bateriei, este timpul sa procedezi la o curatare a bornelor. Asigurate ca motorul este oprit. Deschide capota, sau acceseaza locatia bateriei si indeparteaza capacele din plastic, sau cauciuc, care protejeaza punctele unde cablurile instalatiei se conecteaza la bornele bateriei.

Identifica terminalul negativ, cel care este etichetat cu un simbol minus si scoate-l de pe baterie. Foloseste o cheie pentru a slabi borna, fiindca este cel care se desface primul. Urmeaza cel etichetat cu un simbol plus, se slabeste cu ajutorul cheii si se scoate. In tot acest timp, evita sa atingi alte obiecte metalice, cum ar fi oricare parte metalica a masinii, pentru a nu risca producerea unui scurtcircuit.

Pentru intreaga operatiune de curatare terminale si borne baterie auto vei avea nevoie de cateva materiale: o periuta de dinti, apa, bicarbonat de sodiu, putina vaselina si o carpa. Amesteca doua linguri de bicarbonat de sodiu intr-o o cantitate egala de apa calda intr-un recipient curat.
Amesteca compozitia pentru a forma o pasta, apoi foloseste periuta de dinti pentru a aplica pasta rezultata pe fiecare terminal si pe borne. Curata bine, pana cand toate acumularile sunt indepartate.

Daca este necesar, poti utiliza si o perie de sarma, pentru a ajuta la indepartare. In situatia ca respectiva coroziune este foarte dura, incearca si lasa pasta creata din bicarbonat de sodiu si apa sa stea cateva minute pentru a lucra la dizolvarea ei. Dupa ce s-a indepartat toata coroziunea si murdaria, aplica putina apa, dupa care sterge totul cu o carpa pentru a usca complet tot ce s-a curatat.


Acorda o atentie deosebita la curatarea interiorului bornelor, pentru a te asigura ca va fi o buna conexiunea cu bateria. Adauga putina vaselina pe terminale si borne, pentru prevenirea coroziunii in viitor. Reconecteaza bateria, prin conectarea mai intai cu borna de plus, apoi cu cea de minus.
Daca inca mai observi reziduuri pe borne, nu te grabi si curata-le inainte de a le atasa din nou. Foloseste o cheie pentru a strange si fixa bornele dupa cum este necesar, nu prin fortare la maxim. In final, fixeaza capacele din plastic sau din cauciuc peste fiecare terminal cu borna.

Unii soferi utilizeaza coca-cola sau chiar sifon, in loc de bicarbonat de sodiu, ca si lichid de curatare terminale si borne baterie auto. Practic, apa carbogazoasa este ceea ce face trucul, fiind ceva similar cu bicarbonatul de sodiu si apa. Vestea buna este ca multe din produse pentru curatare terminale si borne baterie auto se pot gasi în mod obisnuit in bucataria fiecaruia.

Pentru a asigura o durata de viata a bateriei si pentru evitarea de aspecte neplacute, ar trebui sa existe o verificare periodica pentru evitarea de coroziune si orice alte probleme.
Majoritatea bateriilor au o durata de viata cuprinsa intre 2,5 pana la 5 ani, in functie de marca si de capacitate. Totusi, aceasta durata depinde de utilizare si de o serie de alti factori.
Curatare terminale si borne baterie auto

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor