Sari la conținut

Cutie portbagaj si consum suplimentar combustibil

  • Utile

Cutie portbagaj si consum suplimentar combustibil, mai ales ca rezistenta scazuta a aerului este un factor important in proiectarea oricarei masini. Cu cat curentul de aer are mai putina aderenta pe o caroserie, cu atat o masina se conduce fara mare efort, aspect ce duce la un consum mai mic de combustibil. Cutiile de portbagaj si suporturile pentru biciclete, diminueaza semnificativ acest lucru. Nu conduce cu ele prea mult timp, inainte si dupa vacanta.

Cand designerii fac eforturi mari pentru a incastra chiar si manerele usilor in caroserie, pentru a economisi combustibil, este clar ca orice detaliu care iese din caroserie neteda afecteaza rezistenta si astfel, si consumul de combustibil.

Bagajele voluminoase, precum cutiile de portbagaj, suporturile de biciclete (in special cele de pe plafon), cutiile de bagaje de pe carligul de remorcare si portbagajele de pe plafon, au un impact enorm asupra consumului. Sunt desigur, aspecte care se aplica si mai mult la remorcile voluminoase, deoarece oricine a condus sau trage o rulota, va vedea indicatorul de combustibil coborand spre minim intr-un ritm cat de cat alert.

Cutie portbagaj si consum suplimentar combustibil

Exista destul de multe influente externe asupra consumului de combustibil si este greu ca cineva sa le numeroteze exact. Acest lucru se datoreaza in principal existentei mult mai multe influente, care pot juca un rol, prin cat de tare bate vantul, ce temperatura este, daca conduci pe traseu de munte sau în peisaje cu dealuri, in oras sau in afara, etc.

Dar, cu toate acestea, exista cercetatori de la organizatia germana ADAC, care au calculat ca o cutie de portbagaj instalata pe plafon, la 130 km/ora, necesita cu 2 litri de combustibil mai mult la suta de kilometri. In aceste vremuri scumpe, este un cost suplimentar considerabil pe drumul catre locurile de vacanta. In ceea ce priveste suporturile pentru biciclete, insa, nu se cunosc cifre precise. Dar daca vrei sa iei biciclete cu tine, ataseaza-o mai degraba pe spate, decat pe deasupra. Pe spate, acestea merg partial in „flux de alunecare”, deasupra luptandu-se puternic impotriva vantului.


Oricum, uneori, nu poti scapa de consum si consumi litrii in plus, de la sine inteles. Intr-o deplasare in vacanta cu familia, este posibil sa ai nevoie de spatiu suplimentar pentru bagaje, iar daca va place sa mergeti cu bicicleta mai departe de locatie, un suport pentru biciclete va fi foarte util.

Sfaturi pentru a folosi cat mai putin combustibil

Pentru a reduce semnificativ consumul de combustibil, poti face cateva lucruri care necesita putin efort si sunt bune pentru portofel:
* Demonteaza cutia portbagaj de pe plafon si portbagajul pentru biciclete cat mai curand posibil, dupa utilizare. Un aspect care se aplica tuturor lucrurilor care afectează negativ rezistenta aerului.

* Foloseste sistemul de aer conditionat cat mai putin posibil. Acest lucru pune o sarcina suplimentara asupra puterii motorului si creste astfel consumul de combustibil. Aceasta poate ajunge la aproximativ 1,5 litri la 100 de kilometri.

* Lasa geamurile usilor inchise. Geamurile deschise sparg formatul de rezistenta la aer si astfel creste consumul de combustibil cu pana la 0,2 litri la 100 de kilometri la o viteza de 100 km/ora.

* Nu folosi masina ca loc suplimentar de depozitare. Scoate din masina tot ce nu trebuie sa fie in ea. Fiecare 100 de kilograme de greutate reprezinta rapid 0,3 litri de consum de combustibil la 100 de kilometri.

* Asigura-te ca anvelopele sunt la presiunea necesara. Acest lucru este bun pentru rezistenta scazuta la rulare. Cu cat este mai optima presiunea, cu atat masina „ruleaza” mai usor si consumi mai putin combustibil.

* Utilizeaza sistemul start-stop, daca este prezent la masina, sau opreste motorul cand stationeaza pentru o perioada lunga de timp.

* Condu preventiv, prin eliberarea pedalei de acceleratie imediat ce observi ca un semafor devine rosu, sau barierele feroviare coboara. Daca ai presiunea in anvelope in ordine, vei rula lin.

Concluzie

Concluzia pe care o poti trage din toate acestea? Indeparteaza accesoriile inutile atunci cand nu ai nevoie de ele, redu viteza pentru a-ti mari autonomia de rulare si tine cont de consumul suplimentar, iar ca si recomandare pentru o cutie portbagaj, urmareste un articol auto dedicat.
Cutie portbagaj si consum suplimentar combustibil


Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact