Sari la conținut

De ce se aburesc farurile pe interior

  • Utile

De ce se aburesc farurile pe interior, un aspect prin care gandirea se duce imediat catre o masina veche si uzata, dar, astfel de probleme, se pot intampla chiar si la masina noua. Sunt situatii care apar mai mereu si nu sunt intotdeauna legate de varsta unei masinii si, din pacate, aceasta problema afecteaza nu numai aspectul masinii, ci si siguranta auto.

Apa care se acumuleaza in interiorul farului are un impact urias asupra functionarii corecte a acestuia. Aburul format in interior, acopera fasciculul de lumina, il imprastie in mod gresit si dupa un timp se usuca in interiorul farului, formand depuneri. O buna vizibilitate pe drum, chiar si dupa lasarea intunericului, este cruciala pentru siguranta la conducere. Astfel, un factor care poate afecta vizibilitatea depinde de farurile de la masina.

De ce se aburesc farurile pe interior

Pentru a intelege cum se aburesc farurile, trebuie sa ne uitam la structura unui far de masina. Fiecare far este ventilat prin canale care permit sa circule aerul, fapt care afiseaza ca nu sunt sigilate ermetic. Aceste canale sunt importante datorita necesitatii de a disipa excesul de caldura generat de becurile cu halogen si cele cu xenon. Din pacate, prin aceleasi deschideri, prin care se disipeaza caldura de la far, umezeala poate patrunde inauntru.

Deci, de exemplu, daca aerul ambiental scade la 9 grade, iar interiorul farului este incalzit de lumina becului la 20 de grade, va aparea un abur in interior. Un astfel de fenomen este complet natural si nu ar trebui sa provoace o ingrijorare a soferului. Aburul va disparea atunci cand aerul care circula in interiorul farului elimină excesul de umiditate.

Un alt motiv, pentru care farurile se aburesc, este deteriorarea, lipsa, sau uzura capacului din spatele farului. Acest lucru poate face ca umiditatea sa patrunda in carcasa si sa se formeze condens in interior.


Farurile se pot aburi, de asemenea, daca becul farului nu este fixat corespunzator in spatiul dedicat. Acest lucru poate face ca umiditatea sa patrunda si sa se formeze condens in interiorul farului.

Cum se poate usca un far aburit

Daca farurile de la masina se aburesc, nu inseamna intotdeauna probleme grave si costisitoare. Depinde mult daca exista suficienta umiditate pentru a interfera cu conducerea. Foarte des se intampla ca umiditatea sa se evapore dupa incalzirea aerului din interiorul farului, practic, dupa ce se parcurge cativa zeci de kilometri. Dar daca acest aspect nu dispare, iar problema pare sa fie mai grava, exista cateva solutii pentru rezolvare.

Curatare canale de circulare aer

Majoritatea farurilor folosesc canale a caror sarcina este de a drena umiditatea acumulata in interiorul structurii si sunt situate in partea inferioara. Fantele sunt foarte inguste, asa ca nu este nevoie de mult timp pentru ca acestea sa se infunde si sa nu-si mai faca rolul.

Curatarea canalelor este una dintre modalitatile de bazăade a scapa de umiditate, atunci cand ea persista. Dupa demontarea farului, este suficient sa se impinga sedimentul acumulat cu un fir de sarma subtire. Datorita acestui lucru, va apare acea liniste sufleteasca cu folosirea farurilor pentru mai mult timp. Daca canalele nu sunt obturate, in multe cazuri, partea cu geam a farului este montata pe carcasa cu dispozitive de prindere si asigurata suplimentar cu o garnitura. Scurgerea se poate datora unei garnituri uzate. Apa intra adesea in far si prin garniturile de cauciuc de pe partea cu becul. In fiecare dintre aceste cazuri, reparatia care consta in inlocuirea garniturile este necesara.

Metodele mentionate anterior nu vor putea intotdeauna sa impiedice aburirea din nou a farurilor. Este posibil sa se descopere ca garniturile sunt in stare buna. Intr-o astfel de situatie, merita sa se verifice diagnosticarea problemei in ceea ce priveste carcasa farului. O crapsatura a farului poate aparea ca urmare a unor reparatii necorespunzatoare sau efectuate in mod neglijent si chiar ca urmare a slabirii fixarii farului. In astfel de cazuri, cand o structura este crapata, necesita inlocuire. Orice incercare de a lipi fisura, chiar daca exista acces la ea, nu va face decat sa amane necesitatea inlocuirii.

Prevenire aburire faruri

La multe masini noi, farurile traditionale cu becuri cu filament sunt inlocuite cu lampi LED. Ele ofera o lumina mai intensa, sunt economice si, in plus, fac ca masina sa arate grozav. Din pacate, aburirea farurilor cu LED la o masina noua este o problema foarte serioasa, mai ales ca sunt realizate din structuri care sunt practic indestructibile. Daca nu gasesti specialistul potrivit care sa intreprinda rezolvarea problemelor evidentiate mai sus, vei fi nevoit sa inlocuiesti un astfel de far. Costul unui element nou este destul de scump.

Pentru a evita astfel de costuri si pentru a preveni acumularea de umezeala in faruri, in primul, trebuie prevenita incercarea de desigilare a structurii. Nu incredinta masina unor mecanici la intamplare si incearca sa nu efectuezi de unul singur nicio lucrare in acest domeniu.

De final

Farurile de la masina nu trebuie sa fie o mare problema, dar cu siguranta duc catre o inrautatire a vizibilitatii in condus. Prin urmare, nu poti subestima acest simptom si trebuie sa elimini aceasta problema. Mai ales ca, una dintre sarcinile soferului este aceea de a mentine masina intr-o stare care sa asigure nivelul optim de siguranta la volan.
De ce se aburesc farurile pe interior
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor ca sa descopere cele afisate.
[gravityform id=”3″ title=”true”]

Distribuie prietenilor
Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact