De ce se fura catalizatoare auto, acea piesa a unui sistem de evacuare a vehiculelor, care ajuta la filtrarea gazelelor nocive ale motorului. Un catalizator, cunoscut sub numele de convertor catalitic, este o piesa vitala a masinilor. El este incorporat in sistemul de evacuare si utilizat pentru a transforma gazele toxice in unele cat mai putin daunatoare pentru om si mediu.
Este componenta raspunzatoare pentru eliberarea in atmosfera a unui numar cat mai redus de compusi toxici, cum ar fi monoxidul de carbon, oxizii de azot, sau hidrocarburile. Este format dintr-un monolit, cu aspect de fagure ceramic, fiind tratat cu metale speciale care actioneaza impotriva gazelor, precum Platina, Paladiu si Rhodium.
De ce se fura catalizatoare auto
Catalizatoarele sunt cautate de catre hoti, pentru simplul motiv al componentelor pretioase care le detin, devenind un potential castig. Un catalizator auto standard poate sa contina in jur de 3-7 grame de platina pura, dar cantitatea variaza in functie de producator si model. Iar pentru o suma de bani, hotii nu se feresc de nimeni sa se bage sub o masina si sa taie catalizatorul cu un cleste special, sau un flex cu acumulator.
Exista astfel de proceduri de cativa ani buni, doar ca si in Romania, in ultimi ani, acest tip de furt a devenit destul de frecvent. Hotii pot valorifica aceste piese pe piata neagra, in functie de dimensiune si de calitatea metalelor din interior.
Ce valoare are un catalizator
Mai multe bande est-europene sunt acum specializate in scoaterea rapida a catalizatorului de sub o masina. Acestia incaseaza cate 50 pana la 100 de euro de la firme specializate, care pot scoate metalele pretioase din astfel de filtre si, astfel, pot face profituri considerabile.
In functie de vechime si de tipul vehiculului, componentele dintr-un convertor catalitic pot valora de la 100 pana la 1000 dolari, sau chiar mai mult. Masinile mai noi si de mic litraj, sunt cele mai aproape de 100 dolari. Insa vehicule mai mari si mai vechi, ar putea detine catalizatoare in valoare de peste 600 dolari. In ceea ce priveste suma de 1000 de dolari, se face referinta la vehicule mai vechi, cu catalizator original, care devin din ce in ce mai valoroase.
Platina, utilizata in principal pentru motoarele diesel, este cel mai nobil metal, iar o uncie, adica aproximativ 31 de grame, se vinde cu 1500 de dolari. Deci, 3 grame de platina costa cam 150 de dolari, iar daca un catalizator care poate avea 10 grame de platina, ar valora aproximativ 500 de dolari.
Paladiu, cel folosit pentru masinile cu motor pe benzina, cu aproximativ 2-7 grame pe unitate, costa cam 80 dolari pe gram, pe cand Rhodium, mult mai semnificativ, peste 500 de dolari pe gram.
Motivul pentru care aceste piese sunt la mare cautare de catre hoţi, suma castigata dintr-un simplu furt de catalizator, fiind destul de tentanta.
Cum se poate preveni furtul de catalizatoare
Deoarece hotii tind sa vizeze masinile cu garda inalta, sau pe cele parcate in zone mai putin aglomerate, iata cateva sfaturi de preventie:
~ detinerea unui garaj este cea mai sigura posibilitate, doar ca acest aspect nu ofera varianta multor soferi;
~ o metoda de parcare cu doua roti pe bordura, este un avantaj oferit hotilor, prin mai mult loc de actionare.
~ stationarea in zone de parcari cat mai aglomerate, pentru a limita spatiul intre masini;
~ protejarea catalizatorului cu un scut special, realizat de catre o persoana dedicata;
~ recomandarea cu parcatul masinii in zone in care sa fie observata de cat mai multe persoane, nu are efect asupra hotilor;
Urmareste acest videoclip, pentru a realiza ca hotii nu au nicin fel de sfiala in a-si duce pana la final scopul.
~ existenta de camere video vizibile in zona unde este parcata masina, poate fi o alta modalitate de preventie;
~ instalarea unui sistem de alarma care porneste la simple miscari ale masinii;
Toate aceste pot parea idei simple, dar pot proteja un catalizator de hoti, stiind ca este mult mai costisitor inlocuirea lui, decat prevenirea de a fi furat.
Urmareste si alte articole dedicate domeniului auto din site si afla sfaturi utile, stiri si informatii din domeniul auto.