Sari la conținut

De ce tremura volanul la franare


De ce tremura volanul la franare, fiindca te deplasezi cu masina care funcționeaza fara niciun fel de probleme, dar observi si constati ca volanul incepe brusc sa tremure in momentul in care apesi frana. Este posibil sa te intrebi care este motivul pentru care volanul tremura doar la franare, fapt pentru care acest articol auto afiseaza cateva raspunsuri posibile.

Vibratiile in coloana de directie pot apare din mai multe motive, cum ar fi un suport de motor rupt, jante indoite, roti necentrate, articulatii proaste sau chiar piulite de la roti slabite. Dar niciuna dintre aceste probleme auto nu ar face ca un volan sa tremure numai atunci cand franele sunt actionate. O astfel de vibratie se datoreaza aproape intotdeauna unei probleme cu sistemul de franare.

Trebuie luat in calcul ca vibratiile in volan in timpul franarii pot distruge grav placerea de a conduce, iar pe langa faptul ca au acest efect negativ, aceste vibratii pot provoca si uzura inutila a diferitelor componente ale masinii.

De ce tremura volanul la franare

Daca masina ta vibreaza cand franezi, exista sanse mari sa ai de-a face cu unul sau mai multe discuri de frana ovalizate. Aceste discuri de frana se pot deforma din cauza uzurii mari sau a supraincalzirii. Desi uzura unui disc de frana este normala, anumite conditii in trafic pot accelera acest proces.

Astfel, in momentul cand discurile intra in contact cu placutele de franare in momentul franarii, se incing, iar daca imediat dupa aceasta incingere are loc o racire brusca, de exemplu, trecerea printr-o balta, acestea se deformează. Consecinta va fi ca masina va frana neuniform, iar vibratiile sunt transmise coloanei de directie.


Placute de frana

O alta cauza ar putea fi uzura neuniforma a placutelor de frana, mai ales ca in astfel de situatii, chiar daca volanul vibreaza, franarea are loc cu intreruperi. Motiv pentru care placutele nu apasa complet pe discuri si nu pot sta fixate in pozitia standard. Ca urmare a acestui efect, din cauza presarii care nu este constanta, masina incepe sa franeze cu intreruperi, iar cel de la volan simte o vibratie in sistem.

Etriere de frana

Rolul etrierelor de frana este de a apasa placutele de frana pe disc. Daca nu reusesc sa apese corespunzator placutele, acest lucru duce la vibratii in volan. Colectarea prafului, uzura sau coroziunea pot face etrierele de frana sa nu egaleze forta dintre cele doua placute de frana.

Anvelope uzate sau dezechilibrate

Daca rotile masinii tale nu sunt echilibrate, ar putea fi un motiv pentru care volanul tau se trepideze. Acest simptom se poate agrava atunci cand conduci masina la viteze mari si franezi, deoarece tremuratul este transferat spre volan.

Remediere probleme

In primul rand, incepe cu ce este mai usor si asigura-te ca fiecare dintre anvelope nu se prezinta cu uzura sau dezechilibrate. Daca anvelopele tale sunt foarte uzate, atunci este timpul sa le schimbi. Daca descoperi ca masina vibreaza din cauza discurilor si a placutelor de frana uzate, du-te cu masina la un atelier auto dedicat pentru a le inlocui sau a le repara.

Conducerea masinii intr-un mod brutal, cum ar fi apasarea brusca a franei sau accelerarea excesiva, ar putea cauza, de asemenea, uzura componentelor franei, asa ca incearca sa conduci normal si firesc si sa-ti inspectezi regulat masina de catre un mecanic auto de incredere.
De ce tremura volanul la franare
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact