Sari la conținut

Deconectare baterie auto de la masina


Deconectare baterie auto de la masina, deoarece s-ar putea la un moment sa fi nevoit sa deconectezi bateria pentru a efectua reparatii sau pentru o intretinere a masinii. Chiar si pentru o baterie auto care necesita o inlocuire la fiecare trei, pana la cinci ani, tot va trebui sa sti cum sa procedezi.

Poate a nu fi confuza incercarea de amintire a tuturor pasilor care trebuie urmati, mai ales ca exista masuri de siguranta care trebuie luate inainte de a incepe procedurile de a deconecta bateria masinii, acest articol auto afiseaza cele necesare pentru a face totul cat mai simplu si corect.

Deconectare baterie auto de la masina

Pentru a incepe sa deconectezi o baterie de masina, trebuie sa localizezi bornele negativ si pozitiv, sa afli dimensiunile corecte ale cheilor care trebuie folosite si apoi sa desfaci bornele. Multe baterii sunt fixate printr-o clema, care va trebui de asemenea indepartata, asigurandu-te in acelasi timp ca urmezi masuri stricte de siguranta pentru a evita crearea unei scantei.

Exista posesori de masini care gandesc cu teama ca ar putea deteriora componentele electronice ale masinii detinute printr-o deconectare gresita a bateriei auto. Cu toate acestea, daca sti cum sa efectuezi aceasta lucrare, atunci vei putea economisi timp si bani catre un service auto, efectuand inlocuirea singur acasa, prin instructiuni usor de urmat si cu instrumente obisnuite.

Iata, prin randurile care urmeaza, tot ce trebuie sa sti despre deconectarea bateriei masinii pentru a o pregati pentru inlocuire, sau poate pentru a efectua o intretinere, astfel incat sa poti economisi cu usurinta niste bani si mai ales timp.


Pregatirea

Inainte de a incepe sa scoti bateria, trebuie sa ai instrumentele (chei) cu dimensiunea corecta gata de utilizare si sa adaugi ceva echipament de protectie, cum ar fi pentru protejarea ochilor si a mainilor. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca nu este pornit contactul masinii.

Bateriile stocheaza incarcare electrica si pot produce un mic soc daca nu sunt manipulate corespunzator. Inainte de a deconecta bateria, asigura-te ca nu porti bijuterii, cum ar fi un inel, un ceas sau o bratara. Daca bateria intra in contact cu orice piesa metalica, poate provoca un soc electric.

Majoritatea bateriilor auto au borne fixate cu suruburi de 10 milimetri pe care va trebui sa le scoti atunci cand este nevoie de deconectarea bateriei, asa ca va fi necesara o cheie cu cap deschis de 10 milimetri pentru a deconecta cablurile.

De asemenea, poti lua in calcul si citirea manualului de utilizare al masinii, pentru a afla orice informatii despre baterie si modul in care este montata. Aceasta modalitate te poate ajuta sa intelegi mai bine aspectul specific al motorului, astfel incat sa poti localiza cu usurinta bateria.

Borne pozitiv si negativ

O data ce ai localizat bateria, va trebui sa identifici care terminal (borna) este pozitiv si care negativ. Terminalele pot fi acoperite de capace de plastic pe care va trebui sa le scoti pentru a avea acces la bornele bateriei. Acestea vor fi marcate prin semnele „+” si „–”, pentru a semnifica bornele pozitive si negative. Verifica daca cheia pe care o ai in mana are dimensiunea corecta, uita-te pentru a vedea daca exista doar un singur surub pe clema, sau este unul cu o piulita la celalalt capat.

Deconectare borne

Verifica de doua ori daca contactul este oprit si daca ai o protectie adecvata pentru ochi, inainte de a incepe sa deconectezi cablurile. Desfa mai intai cablul cu borna negativ al bateriei (intotdeauna borna negativa creeaza un risc mai mic de scantei, care pot cauza explozia bateriei in unele cazuri, sau deteriorarea ECU, Engine Control Unit, computerul motorului care functioneaza cu injectie controlata electronic) si ridic-o de pe terminal.

Departeaza cablul de baterie pentru a preveni orice risc de scanteie din cauza electricitatii reziduale din baterie, care ar putea deteriora ECU-ul , sau ar poate crea o scanteie in compartimentul motorului. Dupa care, scoate cablul pozitiv al bateriei si urmeaza acelasi proces, pentru a-l ridica liber si a deconecta complet firele de la baterie.

Este posibil sa descoperi ca bateria este asigurata de o clema, cea care fixeaza bateria. Va trebui sa o desfaci si sa o scoti, iar pentru a o elibera bateria, foloseste o cheie (poate fi tubulara).

Indepartare

O data ce ai indepartat cu succes toate cablurile si clemele care tin bateria fixa, vei avea o deconectare completa a bateriei. Daca ai vrut sa scoti complet bateria pentru inlocuire, poti acum sa scoti cu usurinta bateria, gandind ca tocmai ai economisit niste bani de manopera.


Cand ar trebui deconectata bateria masinii

Deconectarea bateriei masinii nu va cauza nicio deteriorare permanenta unui vehicul, dar poate crea unele probleme usor iritante, cum ar fi uitarea posturilor radio memorate, sau poate reseta amestecul ideal de combustibil/aer al masinii. Poate insa, sa ajute la resetarea unor coduri de eroare.

O deconectare pe termen lung, poate ajuta la economisirea energiei din baterie pentru a nu fi consumata de sistemele care nu se opresc. De exemplu, sistemele electrice precum ceasul sau sistemele computerizate de bord, vor continua sa functioneze si, in timp, acest lucru va duce catre o descarcare completa a bateriei.

O deconectare temporara a bateriei masinii poate ajuta, de asemenea, la resetarea sistemului, ceea ce se poate dovedi util pentru remedierea problemelor minore de la masina, cum ar fi resetarea unui radio auto, sau decuplarea unui semnal de avertizare de pe tabloul de bord si care trebuie resetat.

Concluzie

Poti sa economisesti ceva bani prin deconectarea bateriei, deoarece isi poate prelungi ciclul de viata, iar energia stocata nu se poate pierde. Daca sti ca bateria s-a descarcat, atunci poti economisi cu usurinta banii pentru manopera, demontand si reinstaland bateria de unul singur.
Deconectare baterie auto de la masina

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact