Deplasare si condus cu combustibil pe rezerva, atunci cand te uiti la indicatorul de combustibil scazut si nu-ti faci griji pentru asta, deoarece sti ca poti continua sa conduci pe o distanta de cateva zeci de kilometri. Asa este, ai dreptate, stiind ca masina nu se va opri brusc, in mijlocul drumului. Cu toate acestea, conducerea pe rezerva nu este sigura pentru masina ta, asa ca, nu ignora semnalul de combustibil scazut, mai ales cu martorul din bord aprins.
Urmareste acest articol auto, pentru a afla modul in care starea masinii este afectata si cat de departe poti ajunge la o statie de alimentare cu putin combustibil in rezervor. De obicei astepti pana in ultimul moment pentru a alimenta, pana se aprinde martorul din bord care afiseaza ca esti pe rezerva, dar afla ca aceasta amanare poate avea consecinte daunatoare pentru componentele masinii tale.
Nivel sigur de combustibil in rezervor
Este posibil sa te intrebi care este nivelul de siguranta al combustibilului din rezervorul masinii tale? Acest lucru, desigur, depinde de modelul masinii si de capacitatea rezervorului instalat in aceasta. Dar indiferent de ceea ce conduci, ar trebui sa acordati o atentie deosebita a ceea ce masina ta incearca sa te avertizeze.
Inainte de a se aprinde ledul din bord al masinii, ar trebui sa verifici din cand in cand indicatorul de nivel al benzinei sau motorinei, pentru a evita conducerea pe rezerva. Cel mai sigur lucru pentru masina ta va fi sa te asiguri ca acea cantitate de combustibil din rezervor nu scade sub o patrime din capacitatea sa (un sfert), iar iarna este o practica buna sa menti cantitatea de combustibil la un nivel nu mai mic de aproximativ jumate din rezervor.
Conducere cu combustibil pe rezerva
Majoritatea soferilor sunt constienti de faptul ca atunci cand ledul de combustibil este aprins, inseamna ca masina trebuie alimentata. Desigur, cel mai bine ar fi sa nu apara acest martor din bord in niciun fel. Cu toate acestea, daca uiti sa alimentezi mai devreme, ar trebui sa corectezi aceasta greseala imediat, mergand la cea mai apropiata benzinarie.
Cand rezervorul de combustibil al masinii tale este gol pana in punctul in care ramane o cantitate minima de combustibil, practic ai ajuns la fundul rezervorului. Impuritatile, reziduurile si alte depozite s-au acumulat in el, iar acestea, aduse din rezervor, pot polua motorul daca conduci cu ultimile picaturi de combustibil. De exemplu, este posibil ca injectoarele sa se infunde si motorul sa inceteze sa functioneze corect.
Este evident ca o conducere pe rezerva inseamna ca esti mai aproape de momentul in care masina ta va fi imobilizata din cauza lipsei de combustibil. De asta se tem cel mai mult soferii care uita sa alimenteze la momentul potrivit, dar nu este singura amenintare.
Daca continui sa conduci pe rezerva, cu convingerea ca cu combustibilul ramas poti parcurge cel putin cateva zeci de kilometri, te poti astepta nu numai ca masina sa se opreasca in cel mai inoportun moment, ci si ca piesele sale sa fie deteriorate sau uzate mai repede.
Daca conduci des cu combustibil pe rezerva, motorul, pompa de combustibil si injectoarele pot fi chiar deteriorate pe termen lung. Este clar ca performanta lor se deterioreaza. Riscul este si mai mare daca ai un motor diesel. Motorina este mai grea si plina de particule grase. Acestea pot infunda si mai mult componentele unui motor.
Daca in rezervor exista putin combustibil, aerul, care contine vapori de apa, se acumuleaza in zona goala si se condenseaza cand temperatura scade, provocand coroziunea rezervorului. Rugina, nu numai ca deterioreaza rezervorul, dar poate patrunde si in combustibil, iar urmarile si le poate imagina fiecare. Un astfel de fluid contaminat este preluat de pompa de aspirare a combustibilului. Particulele de rugina continute in reziduurile de combustibil infunda filtrul, iar cele care nu pot fi retinute ajung in sistemul de injectie, deteriorandu-l.
Atentie la motoarele diesel
Pompa de combustibil este racita si lubrifiata, printre altele, de combustibilul care curge prin ea. Epuizarea combustibilului poate duce la defectarea pompei de combustibil, ceea ce duce la reparatii costisitoare. Daca ai la masina un motor diesel, aerul poate intra in sistemul de alimentare cu combustibil, iar masina va trebui sa fie curatata la un atelier auto sau la un mecanic cu experienta. Numai ca, asta costa timp si bani suplimentari.
AutoDivers recomanda Cum sa elimini apa din rezervor motorina
Deplasare si condus cu combustibil pe rezerva
Chiar daca acest articol auto afiseaza cateva valori specifice, aminteste-ti ca daca conduci intr-adevar pe rezerva, trebuie sa reumpli rezervorul la prima benzinarie. Ca regula generala, exista kilometri de autonomie aproximativi, afisati mai jos, cand se aprinde ledul in bord. Daca conduci sportiv, cu siguranta vor fi mai putini. Prin urmare, alege condusul regulat si anticipat, fara a accelera sau a frana brusc.
– Opel Astra – 69 km;
– Toyota Yaris – 64 km;
– Volkswagen Passat – 79 km;
– Honda Civic – 69 km;
– Ford Mondeo – 74 km;
– Opel Zafira – 58 km;
– Mazda 2 – 63 km;
– Dodge Avenger – 53 km;
– Chevrolet Camaro – 55 km;
– Isuzu Amigo – 29 km;
– Audi A6 – 66 km;
– Fiat Panda – 48 km;
– Mitsubishi Lancer – 55 km;
– Suzuki Vitara – 55 km;
– Audi TT – 48 km;
– Volvo S70 – 40 km;
– Citroen C4 – 87 km;
– Skoda Fabia – 76 km;
– Nissan Micra – 72 km;
Aceste date provin de pe site-ul www.tankonempty.com, iar cazurile in care soferii au reusit sa parcurga chiar si mai mult de 100 de km in rezerva, nu sunt neobisnuite. Cu toate acestea, ar trebui sa fie destul de sigur, presupunand ca poti continua sa conduci cel putin 50 km, fara a-ti schimba stilul de condus. Tehnica de conducere poate fi cheia in astfel de cazuri, deoarece ar trebui sa conduci masina in asa fel incat sa minimizezi consumul de combustibil, printr-o conducere cu o viteza constanta de aproximativ 50-60 km/ora si prin schimbari de viteze la momentul potrivit.
Concluzie
Pentru a preveni astfel de probleme, este recomandat sa menti intotdeauna un nivel adecvat de combustibil in rezervor. Acest lucru mentine masina intr-o buna functionare si previne daunele costisitoare la motor si sistemul de alimentare cu combustibil.
Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna informare si cunoastere.