Sari la conținut

Deschidere portiera masina cu mana dreapta


Deschidere portiera masina cu mana dreapta, mai ales ca, putini soferi stiu ce inseamna termenul „Dutch reach”, o veche tehnica olandeza de deschidere a usii la coborarea din masina. Despre ce inseamna si cum trebuie folosita, acest articol auto explica.

In mod obisnuit, cand coboram din masina, apucam de sistemul de deschidere si deschidem usa, in timp ce ne uitam in oglinda laterala, sau cea din masina. Numai ca, un astfel de comportament, poate duce la o situatie periculoasa, in care un sofer pe doua roti, sau chiar un biciclist, se afla pozitionat in unghiul mort si nu este vizibil.

Deschidere portiera masina cu mana dreapta

Din aceste motive, este esential sa avem cunostinta de cunoastere a unei soluții eficiente, care a fost utilizata cu succes in Occident, de cateva decenii. Este metoda „deschiderea olandeza”, sau deschiderea usii masinii cu mana care este mai departe de usa. Pentru sofer, va fi mana dreapta, iar pentru pasager, mana stanga.

Datorita acestui mod de iesire din masina, corpul se roteste atunci cand se deschide usa si este mai usor de privit peste umar si verificata rapid situatia in oglinda laterala. Toate acestea, pentru a ne asigura ca un alt participant la trafic nu se apropie prea repede de masina.

Chiar daca acest lucru a incercat sa devina din ce in ce mai popular in Europa, multi soferi inca nu il folosesc pe drumurile din Romania. Pentru a reduce riscul de a lovi un biciclist cu usa, sau de a-l impinge de pe bicicleta, este esential sa fie îinteleasa aceasta solutie.


Desigur, soferii de masini moderne sunt asistati de sisteme care avertizeaza pasagerii, ca un vehicul se apropie din spate, la iesirea din masina. Totusi, daca detii sau te deplasezi intr-o masina mai veche, merita sa adopti acest obicei.

In Tarile de Jos, Danemarca si Marea Britanie, aceasta a fost folosita cu succes de mult timp. Specialistii in siguranta rutiera desfasoara campanii sociale in multe tari europene, pentru a populariza aceasta metoda. In procesul de formare a viitorilor soferi, metoda „Dutch reach” a devenit recent un element obligatoriu, urmand ca in timpul examenului de conducere, aceasta metoda de iesire din masina sa fie folosita.
Deschidere portiera masina cu mana dreapta
Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact