Despre circulatia cu trotinete electrice pe drumurile publice, un articol auto care doreste sa evidentieze ca legislatia de circulatie este obligatorie auto este si pentru cei care folosesc un astfel de mijloc de transport. Mai ales ca acesti conducatori de trotinete electrice sunt obligati sa mearga pe pista de bicicleta, daca exista, si ca nu au voie sa circule pe trotuar.
Pentru a conduce o trotineta electrica sau o bicicleta pe drumurile publice, conducatorul acesteia trebuie sa aiba varsta de cel putin 14 ani. De asemenea, ca si in cazul bicicletelor si mopedelor, trotinetele electrice care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive in stare de functionare.
Despre circulatia cu trotinete electrice
Prin Hotararea de Guvern din octombrie 20121, privind cresterea circulatiei pe drumurile publice, s-au stabilit cateva reglementari care trebuie neaparat cunoscute de cei care prefera acest mijloc de transport.
Deplasarea cu o trotineta electrica trebuie realizata numai pe un singur rand atunci cand circula pe drumurile publice, iar un conducator de trotineta electrica au obligatia de a avea asupra lui actul de identitate.
Pe langa cele afisate mai sus, este mentionata interdicţia conducatorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci cand se afla sub influenta alcoolului ori a substanţelor psihoactive, sau de a circula cu trotinetele electrice atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada.
Este interzisa circulatia cu trotineta electrica fara a mentine contactul cu solul, sau de a circula cu aceasta atunci cand nu sunt respectate conditiile tehnice minime pe care trebuie sa le indeplineasca.
Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducatorii de biciclete, in cazul trotinetelor electrice, schimbarea directiei de mers se face prin deplasarea conducatorilor pe langa acestea.
Referitor la conditiile tehnice care trebuie indeplinite pentru trotinetele electrice, acestea trebuie sa fie dotate cu un sistem adecvat si functional de directie, respectiv cu un dispozitiv de franare eficace si sa aiba in dotare un sistem de avertizare sonora. Pe timp de noapte, sau cand vizibilitatea este redusa, sa fie echipate cu lumini si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.
Cei care nu vor respecta noile reguli risca amenzi destul de usturatoare.
Un reprezentant din cadrul IGPR, Direcţia Politiei Rutiere a declarat ca orice nerespectare a normelor privind regimul circulatiei cu trotinete pe drumuri publice e sanctionata cu amenda din clasa a doua de sanctiuni, 4-5 puncte amenda, 580-725 de lei.
Mai trebuie cunoscut faptul ca pe drumurile publice nu sunt permise trotinetele care dezvolta viteze mai mari de 25 de kilometri pe ora. Cei care depasesc astfel de viteze, vor fi sanctionati.
Daca apreciezi acest articol, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook.