Sari la conținut

Distanta de siguranta intre vehicule


Distanta de siguranta intre vehicule, deoarece, potrivit unor statistici ale politiei, majoritatea accidentelor rutiere sunt cauzate de mentinerea scurta a distantei dintre masini. O distanta prea mica in spatele vehiculului din fata este o cauza frecventa a accidentelor pe autostrazi. Ce distanta ar trebui pastrata in spatele unei alte masini pentru a asigura o deplasare in siguranta pentru noi si pentru ceilalti participanti la trafic?

Reglementarile de circulatie rutiera nu specifica o anumită distanta pe care soferii ar trebui sa o mentina dupa vehiculul din fata, insa, conform unui articol din Codul Rutier, conducatorul unui vehicul care circula in spatele altuia are obligatia de a pastra o distanta suficienta fata de acesta, pentru evitarea coliziunii.

Distanta de siguranta intre vehicule

Mentinerea distantei corecte intre vehicule este unul dintre factorii importanti care afecteaza siguranta rutiera. Această obligatie este impusă fiecarui sofer, precizand ca este necesara evitarea unei coliziuni in cazul franarii sau opririi vehiculului din fata.

Acest interval depinde de:
– viteza vehiculului, care se se presupune ca ar trebui să fie aproximativ jumatate din viteza in metri.
In termeni simpli: conduci cu 100 km/ora – pastrezi o distanta de cel putin 50 de metri fata de masina din fata. Conduci cu 140 km/ora – distanta minima este de 70 de metri. Simplu, nu? Acest calcul face posibila determinarea rapida a distantei necesare, mentinand in acelasi timp rezerve de siguranta.

– starea si calitatea franelor si anvelopelor vehiculelor;
– starea suprafetei drumului;
– condițiile meteorologice (ninsoare, ploaie, ceata, polei);
– natura vehiculului (autoturism, camion, tractor cu semiremorca, in special vehicule lungi si grele);

In prezenta unei stari proaste a suprafetei si/sau a conditiilor meteorologice nefavorabile, distanta dintre vehicule ar trebui marita corespunzator riscului. In cazurile necesare, dupa propria gandire, lasa alte masini sa depaseasca, mai ales ca acest lucru necesita cunostinte si experienta din partea soferilor.

Riscul de a mentine o distanta scurta intre vehicule

Impactul negativ asupra sigurantei in trafic al unei distante prea mici intre vehicule face obiectul unor verificări detaliate, in principal pe drumurile din Austria, Germania si Franta. Pedeapsa pentru aceasta infractiune in aceste tari este o amenda de pana la 400 de euro, iar in plus in Franta, in caz ca recidivezi, aceasta amenda poate creste, sau chiar sa devina penala.

Pentru masurarea distantei dintre vehicule se folosesc in principal aceleasi dispozitive ca si pentru verificarea limitei de viteza, care de exemplu, in Franta, sunt peste 3 000. Asta deoarece, in general, politia nu are instrumentele adecvate pentru a masura distanta dintre masini, se folosesc în principal dispozitive pentru masurarea limitei de viteza, adica radare.

In multe cazuri, prea aproape de vehiculul din fata este rezultatul unei evaluari slabe a distantei, oboselii sau atentiei acordate, de exemplu, folosirea unui telefon mobil. Din pacate, unii soferi conduc in mod constient extrem de aproape de un vehicul, crezand ca oricum vor avea timp sa franeze in caz de urgenta. In acelasi timp, acestia raman nepedepsiti din cauza unor lacune din Codul Rutier, care nu poate sa reglementeze distanta specifica care trebuie pastrata in spatele masinii din fata.

Distanta de franare

In caz de urgenta, este foarte important sa pastrezi distanta de franare cat mai scurta posibil. Depinde de conditiile meteorologice, de starea anvelopelor, de tipul de suprafata, de tipul de masina si chiar de forta cu care apesi pedala. Majoritatea masinilor moderne vor frana la un nivel similar, asa că distantele de oprire au un efect secundar asupra faptului ca va exista sau nu o coliziune. Timpul de reactie al soferului este crucial: dureaza de obicei de la o jumatate de secunda, pana la una si jumate.

Daca adaugi o jumatate de secunda in plus pentru a incepe frânarea, masina merge in continuare la aceeasi viteza timp de una/doua secunde si se apropie periculos de repede de masina care franeaza in fata ei. De aceea, rolul distantei de siguranta este atat de important, prin a asigura o oprire in siguranta, adaugand timp de reactie.

Distanta dintre vehicule intr-un ambuteiaj

Distanța dintre masini intr-un ambuteiaj nu este reglementata prin lege, prin urmare, merita sa urmezi practica general acceptata a soferilor. Cand conduci intr-un ambuteiaj, pastreaza distanta dintre vehicule, astfel incat sa poti intoarce, daca este necesar, si sa te poti opri pe marginea drumului. Acest lucru este util atunci cand trebuie sa faci un coridor de siguranta pentru masinile de urgenta, sau sa reactionezi la comportamentul nesigur al altor soferi din trafic.

De final

Masinile de generatii noi pot calcula cati metri sunt intre masina noastra si vehiculul din fata si chiar pot frana la timp, totul datorita senzorilor plasati in masină si a numeroaselor sisteme de asistenta a soferului. Este doar o chestiune de timp inainte ca acestea sa fie implementate la masini din ce in ce mai ieftine.

Utilizatorii masinilor mai vechi, la randul lor, pot determina cu usurinta distanta recomandata folosind stâlpi sau vehicule mai mari de pe drum. Desi continutul din acest articol auto nu reglementeaza distanța de siguranta, merita sa implementezi metode eficiente din alte tari pentru siguranta ta si a celorlalti.
Distanta de siguranta intre vehicule

Acasa
Articole
Adauga
Sondaje
Contact