Sari la conținut

Echipament obligatoriu si siguranta auto

  • Utile

Echipament obligatoriu si siguranta auto, un aspect de care legea ne obliga sa tinem cont, dar mai ales sa-l detinem in oricare autoturism. Astfel, conform legii, fiecare autoturism trebuie sa aiba in dotare trusa medicala, stingator de incendii, vesta reflectorizanta si doua triunghiuri reflectorizante.

Pentru acest echipament obligatoriu si siguranta auto, politistii rutieri acorda amenzi destul de mari acelor soferi care nu au masina echipata corespunzator. Sanctiunea prevazuta de Codul Rutier pentru cei care nu au masinile echipate corespunzator este de 4 sau 5 puncte, echivalentul unei amenzi cuprinse între 580 şi 725  lei.

Cateva detalii ce trebuie cunoscute pentru fiecare echipament obligatoriu si siguranta auto in parte, cu continutul si caracteristicile fiecaruia.

Echipament obligatoriu si siguranta auto

Trusa de prim ajutor
Trebuie sa contina:
– o foarfeca cu ambele varfuri boante, cu lama taietoare pentru material textil tip postav gros de minimum;
– un dispozitiv intermediar pentru respiratie gura la gura cu valva unidirectionala sau filtru;  – o rola leucoplast, minim patru bucati de pansament rapid (plasture);
– cel puţin cinci pachete a cate 25 bucati de comprese de tifon sterile;
– fasa tifon prin existenta a minim doua bucati pentru fiecare dintre dimensiunile: 5 cm x 4 m şi 10 cm x 4 m;

– doua bucati de bandaj nedeformabil (ca dimensiuni, trebuie sa aiba două laturi de minim 80 cm);
– cel putin doua bucati de pansament steril adsorbant de dimensiuni diferite;
– o fasa elastica;
– doua perechi de manusi de unica folosinta;
– cel putin 6 ace de siguranta;
– minimum o folie de supravietuire izoterma care sa aiba dimensiunile 2,10 m x 1,60 m;
– o brosura de instructiuni de prim ajutor, autorizata de Ministerul Sanatatii;
– lista cu continutul trusei.


Stingatorul de incendii
Trebuie sa fie un extinctor de dimensiuni compacte ce poate fi folosit în cazul unui început de incendiu auto. Mare atentie la termenul de valabilitate!

Vesta reflectorizanta
Este acel echipament care trebuie purtat obligatoriu atunci cand se paraseste masina ce se afla pe partea carosabila. Vesta reflectorizanta reprezinta un mijloc de siguranta in plus, pentru a evita producerea oricaror accidente nedorite.

Triunghiuri reflectorizante
Se instaleaza in fata si in spatele vehiculului, pe aceeasi banda de circulatie, la o distanta de cel putin 30 m de acesta. Atunci cand circulatia este intensa, triunghiurile reflectorizante pot fi asezate la o distanta mai mica, sau chiar pe vehicul, astfel incat sa poata fi observate din timp de ceilalti conducatori de vehicule. Trebuie neaparat sa existe in numar de doua, fiind necesare pentru semnalizare în caz de avarie sau accident.

Potrivit informatiilor Inspectoratului General al Politiei Romane, triunghiurile reflectorizante pot fi comercializate legal daca dispun de omologare internationala acordata de oricare dintre autoritatile administrative din tarile semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958.

Un triunghi reflectorizant omologat international poate fi recunoscut dupa marca de omologare, reprezentata de litera E si codul tarii care a acordat omologarea. Aceste semne sunt incadrate intr-un cerc, precum si o serie de identificare.

Acesta este acel ca articol dedicat pentru un echipament obligatoriu si siguranta auto.
Echipament obligatoriu si siguranta auto

Daca consideri interesant acest articol auto, te asteptam cu un like pentru pagina noastra de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor
Home
Articole
Adauga
Sondaje
Contact